• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
18°Bratislava

Slovenská pošta vstupuje na poistný trh so silným postavením

  • 8:20 23.01.2015
  • BRATISLAVA
Slovenská pošta vstupuje na poistný trh so silným postavením

Slovenská pošta, a.s. vstupuje na poistný trh. Za 20-percentný podiel v Poisťovni Poštovej banky, a.s. má zaplatiť 6,1 milióna eur počas troch rokov.

Tá neskôr zmení meno na Poštová poisťovňa, a.s. V prípade nesplnenia podnikateľského plánu poisťovne na roky 2015 až 2017 sa kúpna cena môže znížiť o 26 percenta, ak bude prekročený kumulatívne o jeden milión eur, pošta by mala doplatiť zhruba 200 tisíc eur.

Ako vo štvrtok informoval generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker, napriek uvedenému podielu budú mať v poisťovni silné spolurozhodovacie a kontrolné práva. Návratnosť investície plánuje pošta na tri až päť rokov na základe príjmov z poistných služieb. Investícia podľa spoločnosti nemá vplyv na jej hospodársky výsledok ani náklady, keďže ide o súvahovú operáciu.

"Pre nás poistenie predstavuje doplnok k bankovým a platobným službám v oblasti finančných služieb. Slovenská pošta sa chce predovšetkým venovať oblasti životného poistenia," povedal Drucker. Analýza rozvoja poistného trhu na Slovensku, v regióne a v Európskej únii podľa neho predpokladá naďalej rast."Prepočet predpísaného poistného je stále výrazne pod priemerom EÚ. Netvrdíme, že porastie dvojciferným číslom, ale tento trh má stále priestor v nasledujúcom období rásť," uviedol šéf Slovenskej pošty.

Slovenská pošta pred vstupom na trh poistenia zanalyzovala možnosti všetkých poisťovní a možnosti spolupráce na základe zmluvy s Poštovou bankou, a.s. ako jej menšinový akcionár. Výnosmi z poistenia chce nahradiť výpadok v tržbách z doručovania listov, ale zároveň má ambíciu ovplyvňovať rozvoj a stratégiu týchto produktov.

Slovenská pošta, a. s. vznikla 1. januára 1993 ako štátny podnik so sídlom v Bratislave, od 1. marca 1996 má centrálu v Banskej Bystrici a od 1. októbra 2004 sa zmenila na akciovú spoločnosť. Jej akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Spoločnosť má základné imanie vo výške 214,3 milióna eur a prevádzkuje sieť viac ako 1500 plne automatizovaných pobočiek. Spoločnosť tak môže okrem klasických poštových služieb poskytovať aj finančné, bankové, komunikačné a elektronické služby.

Poisťovňa Poštovej banky vykonáva poisťovaciu činnosť a zameriava sa najmä na predaj poistných produktov, ktoré slúžia ako podpora k bankovým produktom Poštovej banky. Poisťovňa Poštovej banky do polovice júna 2008 pôsobila ešte pod názvom Poisťovňa Tatra a jej história siaha do roku 1940, kedy vznikla Tatra poisťujúca účastinná spoločnosť.

Poisťovňa Tatra vznikla na jeseň v roku 1995 a rezort financií jej udelil licenciu v júni 1996. Poisťovacie služby začala poskytovať v septembri 1996. V máji 2008 získala 100-percentný podiel akcií poisťovne Poštová banka. S účinnosťou od 14. júna 2008 zmenila Poisťovňa Tatra obchodné meno na Poisťovňa Poštovej banky.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

VČERA - 16:56Ekonomické

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod.

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

VČERA - 10:09Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.