• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
15°Bratislava

Kompetencie všeobecných lekárov sa majú rozšíriť

  • 12:18 22.01.2015
  • BRATISLAVA
Kompetencie všeobecných lekárov sa majú rozšíriť

Ministerstvo zdravotníctva chce zákonom splnomocniť všeobecých lekárov na vykonávanie dispenzárnej starostlivosti, malo sa však jednať len o vybrané choroby.

Kompetencie všeobecných lekárov by sa mali zase o čosi rozšíriť. Po tom, čo im ministerstvo zdravotníctva (MZ) v minulom roku umožnilo vykonávať predoperačné vyšetrenia sa tentokrát rozhodlo, že ich splnomocní aj na výkon dispenzárnej starostlivosti. Ide o systematické sledovanie pacienta s chronickou chorobou, avšak v stabilizovanom stave, s cieľom dlhodobej stabilizácie zdravotného stavu a tým predchádzať jeho zhoršeniu.

Dispenzarizácia zahŕňa pravidelné vyšetrenia a nastavenie liečby. V súčasnosti ju vykonávajú len špecialisti. Zmeny navrhuje rezort v novele zákona o zdravotnom poistení, ktorou sa menia aj ďalšie zákony a ktorou sa bude na najbližšej schôdzi zaoberať parlament.

Pacient nebude musieť cestovať za špecialistom

"Prínosom pre pacienta bude, že pri niektorých chorobách bude mať zaistené kvalifikované poskytovanie zdravotnej starostlivosti všeobecným lekárom, ktorý prevádzkuje zdravotnícke zariadenie spravidla v blízkosti bydliska," konštatuje hovorkyňa MZ Martina Šoltésová. Pacient zaradený do dispenzárnej starostlivosti, ktorý žije v menšej obci, by tak pre vyšetrenie nemusel cestovať do mesta za špecialistom, stačí keď navštívi svojho miestneho všeobecného lekára.

Kompetencie lekárov sa rozšíria len o niekoľko chorôb

Do dispenzárnej starostlivosti sú zaraďovaní napríklad pacienti s epilepsiou, závažnou osteoporózou či Parkinsonovým syndrómom. Aké konkrétne diagnózy budú spadať pod dispenzár všeobecného lekára, ministretvo ešte nezadefinovalo, už teraz však konštatuje, že pôjde len o niekoľko vybraných chorôb. Určí ich po diskusii s odborníkmi.

Šoltésová podotýka, že najprv museli v zákone vyriešiť, aby aj všeobecní lekári mohli mať dispenzarizovaných pacientov, s akými chorobami, stanovia až následne zmenou príslušnej vyhlášky.

Rozširovanie kompetencií všeobecných lekárov vychádza zo Strategického rámca v oblasti zdravia pre roky 2014 -2030. Ministerstvo podotýka, že v niektorých krajinách Európskej únie sa vo všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti rieši až 80 percent všetkých prípadov bez toho, aby boli posúvané k ďalším lekárom.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

VČERA - 16:56Ekonomické

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod.

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

VČERA - 10:09Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.