Nový liek na rakovinu sa bude testovať aj na Slovensku

Klinickú štúdiu spustila spoločnosť Sotio, prvého pacienta do nej zaradili na prelome rokov 2014/2015 na onkologickej klinike Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe
Nový liek proti rakovine pľúc sa bude testovať aj na Slovensku. Funguje na princípe aktívnej bunkovej imunoterapie a očakáva sa od neho vyvolanie imunitnej reakcie proti nádorovým bunkám a spomalenie priebehu ochorenia. Nádorové ochorenie pľúc je v posledných rokoch najčastejším novo diagnostikovaným nádorovým ochorením na svete a súčasne najčastejšou príčinou úmrtí pacientov trpiacich rakovinou.
Klinickú štúdiu spustila spoločnosť Sotio, prvého pacienta do nej zaradili na prelome rokov 2014/2015 na onkologickej klinike Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe. Na štúdii má spolupracovať takmer 20 zdravotníckych centier v Českej republike a na Slovensku, prípadne v niektorej z ďalších krajín Európskej únie. Na klinickom hodnotení sa má zúčastniť 105 pacientov s pokročilým nemalobunkovým karcinómom pľúc.
"Prípravok je zložený z dendritických buniek, ktoré dokážu aktivovať imunitnú odpoveď, a z bielkovín, ktoré sú špecifické pre bunky karcinómu pľúc, tzv. nádorových antigénov... V klinickom programe budeme sledovať, či pridanie protinádorovej imunoterapie k štandardnej liečbe zlepší prognózu tejto agresívnej choroby," povedal riaditeľ pre vedu a výskum spoločnosti Sotio Radek Špíšek.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.