• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
22°Bratislava

Automobilka Kia vyrobila na Slovensku rekordný počet áut

  • 7:04 18.01.2015
  • ŽILINA
Automobilka Kia vyrobila na Slovensku rekordný počet áut

Spoločnosti sa podarilo potvrdiť pozíciu lídra v rámci celej automobilovej skupiny Hyundai Motor Group. Prezident Kia Motors Slovakia je na výrobný výsledok hrdý.

Závod Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom pri Žiline vyrobil v roku 2014 rekordných 323 720 vozidiel a v porovnaní s rokom 2013 zvýšil svoju produkciu o viac ako tri percentá. Približne 15-percentný prepad exportu do Ruska kompenzoval automobilke zvýšený dopyt najmä z Talianska a Španielska.

Ako ďalej informoval hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia Jozef Bačé, na celkovej produkcii sa približne 55 percentami podieľa športovo-úžitkový model Kia Sportage, 36 percentami druhá generácia modelu Kia ceed vyrábaného v troch karosárskych verziách a deviatimi percentami malé rodinné vozidlo Kia Venga.

Do Ruska putovalo o pätnásť percent menej áut

V roku 2014 slovenský závod Kia exportoval 18 percent vozidiel do Ruska, 13 percent do Veľkej Británie, 9 percent do Nemecka a po šesť percent do Španielska a Talianska.

"Znížený dopyt z Ruskej federácie sme začali pociťovať v druhej polovici minulého roka. V porovnaní s rokom 2013 sme v roku 2014 do Ruskej federácie exportovali o 15 percent menej vozidiel. Tento výpadok sa nám podarilo kompenzovať nárastom predaja v Španielsku, Taliansku a dobrý výsledok sme dosiahli aj v Poľsku a vo Švédsku," povedal Bačé.

Potvrdili pozíciu lídra

Z vyše 493-tisíc motorov vyrobených v roku 2014 v závode v Tepličke nad Váhom tvorili viac ako polovicu benzínové motory, najvyrábanejším bol benzínový motor s objemom 1,6 litra, ktorý predstavoval 22 percent minuloročnej produkcie. Takmer polovicu motorov vyviezol závod pri Žiline do sesterskej automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech v Českej republike.

"Som hrdý na výrobný výsledok, ktorý naša spoločnosť v minulom roku dosiahla. Zároveň sa nám podarilo potvrdiť pozíciu lídra v rámci celej automobilovej skupiny Hyundai Motor Group. Verím, že aj v tomto roku sa nám podarí vďaka novým modelom, ktoré uvedieme na trh, naplno využiť kapacitné možnosti nášho závodu," povedal prezident spoločnosti Kia Motors Slovakia Eek-Hee Lee.

Kia Motors Slovakia je prvým výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v období rokov 2004 až 2006.

Výroba automobilov aj motorov bola spustená v decembri 2006. Kia na Slovensku v súčasnosti zamestnáva okolo 3 800 ľudí a vyrába modely Kia ceed v troch karosárskych úpravách, športovo-úžitkový Kia Sportage a rodinné MPV Kia Venga.

Od mája 2013 spoločnosť vyrába aj vysoko výkonnú verziu modelu Kia ceed v trojdverovom pro ceed GT a päťdverovom ceed GT prevedení.

Aktuálne spoločnosť Kia Motors Slovakia patrí medzi troch najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 výrobné brány závodu opustilo už viac ako 1 916 000 vozidiel.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

DNES - 16:44Ekonomické

Dubaj v nedeľu oznámil, že začal s výstavbou nového terminálu na medzinárodnom letisku Al Maktoum, ktoré sa tak stane najväčším na svete.

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

DNES - 15:04Ekonomické

Ruskí predstavitelia v nedeľu opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok.

Kamenický: Uvažujeme o dlhopisoch, ktoré by si mohli kúpiť bežní ľudia

Kamenický: Uvažujeme o dlhopisoch, ktoré by si mohli kúpiť bežní ľudia

DNES - 14:42Ekonomické

Ministerstvo financií uvažuje nad možnosťou vydávať štátne dlhopisy, ktoré by si mohli kúpiť priamo bežní ľudia.

Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa Tomáša nepripravuje

Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa Tomáša nepripravuje

DNES - 13:24Ekonomické

Vláda nepripravuje žiadne zmeny, ktoré by pripravili ľudí o úspory v 2. dôchodkovom pilieri a ani neplánuje ďalšie znižovanie príspevkov do tohto sporenia.

Riaditeľ Tesly Elon Musk pricestoval na návštevu Číny

Riaditeľ Tesly Elon Musk pricestoval na návštevu Číny

DNES - 13:05Ekonomické

Čínske médiá venujú veľkú pozornosť príchodu generálneho riaditeľa amerického výrobcu elektromobilov Tesla Elona Muska na návštevu ázijskej krajiny.