• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
11°Bratislava

Lyžiari majú na výber, v prevádzke je okolo 50 stredísk

  • 13:12 30.12.2014
Lyžiari majú na výber, v prevádzke je okolo 50 stredísk

Lyžiarsku sezónu spustilo pre ochladenie a snehové zrážky od piatku 26. decembra dodnes 40 stredísk, v prevádzke je teda už približne 50 zimných areálov. Agentúru SITA informovala Ľubica Styková zo spoločnosti Sitour. Na prvý deň lyžovačky v utorok pozýva 20 stredísk.

Je to napríklad Salamandra a Králiky v Kremnických vrchoch, areály Ski Makov a Bezovec, nízkotatranské strediská Tále, Vyšná Boca, Čertovica a Liptovská Teplička, ale tiež Levočská dolina, Ski Slovenská Ves alebo Valčianska dolina.

Súvisiace:

V noci poriadne prituhne, teplota klesne až na -24 stupňov

Lyžiarske podmienky sa zlepšujú

Lyžiarske podmienky sa každým dňom zlepšujú, pripomenula Styková. Približne polovica stredísk hlási veľmi dobré podmienky, v ďalšej polovici sú podmienky dobré. Snehová vrstva je zmiešaná, no väčšiu časť tvorí technický sneh. Výška snehovej prikrývky dosahuje v priemere 20 až 50 cm. Pre pretrvávajúce mrazy prevádzkovatelia naďalej pokračujú v technickom zasnežovaní.

Vo všetkých strediskách je prevádzka čiastočná, najmä areály, ktoré otvárajú v týchto dňoch, majú k dispozícii ani nie polovičný počet zjazdoviek. V stredu 31. decembra na silvestrovskú lyžovačku pozývajú strediská Skicentrum Strachan v Ždiari, Drienica, Športcentrum Oščadnica aj Snowland Valčianska dolina.

Vďaka ochladeniu, ktoré umožnilo zasnežovať, majú lyžiari oddnes k dispozícii aj lyžiarske stredisko Salamandra resort, ktoré je na Slovensku najjužnejším strediskom s lanovkou a zároveň jedným z najmladších. Ako informovala jeho marketingová manažérka Katarína Pružinová, zjazdovka je pokrytá 20-centimetrovou vrstvou technického snehu a ponúka dobré podmienky na lyžovanie.

Sezónu už otvorilo aj najjužnejšie stredisko s lanovkou

"Podľa predpovedí meteorológov by sa teplota vzduchu mala aj v ďalších dňoch pohybovať pod nulou, čo je jeden z kľúčových predpokladov na zasnežovanie. Pomáha nám aj severozápadná orientácia svahu, vďaka čomu sa u nás sneh zvykne držať dlhšie ako v mnohých vyššie položených strediskách," uviedla Pružinová.

Stredisko Salamandra resort funguje od decembra 2009 a lyžiarom ponúka 1450 metrov dlhú a 60 metrov širokú zasnežovanú zjazdovku strednej náročnosti s prevýšením 271 metrov. Prepravu zabezpečuje štvorsedačková lanovka s kapacitou 2400 osôb za hodinu, jej vrcholová stanica je v nadmorskej výške 850 metrov.

Na zasnežovanie sa využíva jeden z banskoštiavnických tajchov - Horné Hodrušské jazero. Od otvorenia hotela v roku 2012 sa stredisko postupne profiluje ako celoročné, pričom sa zameriava na rodiny s deťmi. V zimnej sezóne jeho služby využíva podľa Pružinovej vyše 30-tisíc lyžiarov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou aj o nelegálnej migrácii

Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou aj o nelegálnej migrácii

DNES - 6:06Domáce

Európske otázky, dianie na Ukrajine i strategická iniciatíva Globálna brána boli hlavnými témami rokovaní Juraja Blanára a eurokomisárky pre medzinárodné partnerstvá Jutty Urpilainenovej.

Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

VČERA - 20:02Domáce

Exminister životného prostredia a predseda mimoparlamentného Mosta-Híd 2023 László Sólymos kritizuje zastavenie sanácie environmentálnej záťaže v bratislavskej Vrakuni.

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

VČERA - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

VČERA - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

VČERA - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.