• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
20°Bratislava

Najväčším problémom Slovákov je nezamestnanosť

  • 15:20 23.12.2014
  • BRATISLAVA
Najväčším problémom Slovákov je nezamestnanosť

Plynie to z výskumu mienky verejnosti na aktuálne spoločenské a politické otázky. Realizoval ho Inštitútu pre verejné otázky (IVO), v rámci projektu Otvorenejšie Slovensko.

Nezamestnanosť, životná úroveň či sociálne istoty patria medzi spoločenské problémy, ktoré aj v tomto roku trápia Slovákov najviac.

Najviac, 71 percent respondentov v prieskume uviedlo, že dominantným problémom na Slovensku je nezamestnanosť. "V porovnaní s vlaňajškom viac respondentov uviedlo, že sa tento problém týka aj mladých ľudí," spresnila analytička Zora Bútorová z IVO. Ľudí podľa nej výrazne trápi aj životná úroveň a sociálne istoty. Ako najzávažnejší problém označilo túto oblasť 58 percent opýtaných.

Korupcia, klientelizmus, netransparentnosť a zdravotníctvo v prieskume skončili na rovnakej úrovni a za spoločenský problém ich považuje 28 percent ľudí. "Treba povedať, že tieto údaje boli zozbierané v období, keď ešte neprepukli terajšie kauzy v zdravotníctve. Spoločnosť je však kritická na problematiku zdravotníctva," podotkla analytička. Ako spresnila, ľudia vo svojich odpovediach často hovoria o finančnej nedostupnosti liekov, ale aj o tom, že peniaze zavážia, ak majú dostať správny typ zdravotnej starostlivosti.

Problém ekonomickej politiky vidí ako najpálčivejší 16 percent opýtaných a v prieskume tak skončil na piatom mieste. Nasleduje postavenie i problémy Rómov a ich spolužitie s ostanými obyvateľmi, ktoré trápi 12 percent respondentov. "Tento problém tu už bol aj v minulosti, len teraz je vo vedomí verejnosti o niečo citeľnejší," povedala Bútorová. Dvanásť percent ľudí považuje aj kriminalitu, organizovaný zločin či neefektívnosť práce polície za oblasť, ktorú je nutné v spoločnosti riešiť.

Kvalitu demokracie, spôsob vládnutia, politickú kultúru, rovnako aj školstvo a vzdelávanie na Slovensku pokladá za vážny nedostatok v spoločnosti deväť percent ľudí. Súdnictvo, vymožiteľnosť práva a rovnosť pred zákonom uzatvárajú desiatku najvýraznejších problémov na Slovensku, v prieskume ich takto vníma osem percent opýtaných.

IVO zisťoval najvýraznejšie spoločenské problémy na základe otvorenej otázky, kde respondenti spontánne uviedli tri problémy, ktoré pokladajú za najciteľnejšie a ktorým by sa mala venovať pozornosť.

Výskum názorov verejnosti na aktuálne spoločenské a politické otázky uskutočnil IVO v dňoch od 7. do 14. októbra a v dňoch od 4. do 12. novembra. Zber údajov zabezpečila agentúra FOCUS na reprezentatívnej vzorke 1031 (v októbri) a 1 064 (v novembri) obyvateľov SR vo veku od 18 rokov.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: Freeimages
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

DNES - 17:12Ekonomické

Štátne dlhy sú najvyššie od napoleonských vojen, uviedol šéf Svetového ekonomického fóra Borge Brende.

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

DNES - 16:27Ekonomické

Celkový počet podvodných transakcií z úhrad na Slovensku v prvom polroku 2023 dosiahol 7478 v celkovej sume 12 miliónov eur.

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

DNES - 13:15Ekonomické

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

DNES - 10:32Ekonomické

Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách.

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

VČERA - 19:06Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.