• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
21°Bratislava

Slováci nakupujú viac hračiek, minú na ne desiatky eur

  • 7:31 16.12.2014
  • BRATISLAVA
Slováci nakupujú viac hračiek, minú na ne desiatky eur

Rodiny len s jedným dieťaťom míňajú na kúpu hračiek v priemere najviac.

Slovenské domácnosti dávajú na hračky v priemere 38 eur. "Suma, ktorú priemerná slovenská domácnosť priemerne ročne vydá za hračky, sa približne rovná priemerným ročným výdavkom za kúpu nového televízora," skonštatoval analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Slováci podľa neho neprestali nakupovať hračky ani v ťažších krízových rokoch. "Podiel hračiek na celkových výdavkoch rodín sa dlhodobo zvyšuje, a to z 0,25 percenta v roku 2004 na 0,30 percenta v roku 2009. Ich rast sa nezastavil ani v horších časoch a vyšplhal sa až na 0,35 percenta v roku 2012," doplnil Koršňák.

Nízkopríjmové domácnosti míňajú na hračky viac

To, že Slováci nepovažujú hračky za zbytočný výdavok, potvrdzuje podľa analytika aj porovnanie výdavkov lepšie zarábajúcich a nízkopríjmových domácnosti. Kto zarába viac, síce minie na hračky v absolútnom vyjadrení vyššiu sumu, tá však tvorí percentuálne menšiu časť jeho výdavkov, teda 0,32 percenta, ako u nízkopríjmových domácnosti, kde je ten podiel 0,39 percenta.

Domácnosti s nižšími príjmami sú tak podľa Koršňáka pravdepodobne ochotné uskromniť sa v iných výdavkoch, než na tých za hračky. Nároky na kúpu hračiek u nich podľa neho navyše zvyšuje aj fakt, že práve nízkopríjmové domácnosti sú často viacdetné.

Najštedrejšie k svojim deťom sú rodiny s jedným dieťaťom, vynaložia naň ročne približne 61 eur. Dieťa v rodine s dvomi deťmi dostane podľa analytika od svojich rodičov hračky za 37 eur a dieťa v mnohopočetnej rodine s tromi a viac deťmi už len za 21 eur. Nezanedbateľné výdavky na hračky však podľa Koršňáka vykazujú aj rodiny bez detí. Ich ročné výdavky v tejto oblasti dosahujú 16 eur.

Slovensko vyviezlo hračky za desiatky miliónov

Aj napriek tomu, že podľa Koršňáka výdavky slovenských domácnosti na hračky v posledných rokoch nepretržite rastú, slovenské domácnosti patria v rámci Európskej únie stále k tým skromnejším. Posledné údaje Eurostatu z roku 2010 hovoria, že kým výdavky na hračky, hry a hobby tvorili tri promile všetkých výdavkov slovenských domácnosti, európsky priemer v tomto roku bol štyri promile z celkových výdavkov.

Najväčší podiel majú hračky na celkových výdavkoch domácnosti v Dánsku a Veľkej Británii, kde to bolo osem promile.

Slovenské firmy v minulom roku podľa údajov Eurostatu vyviezli hračky v hodnote viac ako 130 miliónov eur. To je v porovnaní s rokom 2005 desaťnásobný rast. Aj v roku 2014 export hračiek zo Slovenska ďalej rástol, za prvých osem mesiacov roka medziročne o 8,1 percenta.

Spolu s Českou republikou tak bolo Slovensko v posledných rokoch najrýchlejšie rastúcim exportérom hračiek v Európe. Najväčším vývozcom hračiek v Európe je susedná Česká republika. Tá vývozmi v hodnote 1,8 miliardy eur ročne už predstihla aj Nemecko.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

DNES - 15:42Ekonomické

Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade SR to vyhlásil premiér.

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

DNES - 15:37Ekonomické

Pokiaľ by občania chceli investovať peniaze usporené na dôchodky, majú na výber indexové alebo akciové fondy, v ktorých je úrok výrazne vyšší, ako sa dá očakávať pri štátnych dlhopisoch.

Saková: Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať ministerstvo cestovného ruchu

Saková: Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať ministerstvo cestovného ruchu

DNES - 14:59Ekonomické

Problematiku svetovej výstavy Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR, nie Ministerstvo hospodárstva SR.

Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

VČERA - 21:33Ekonomické

Inflácia v USA zostáva vysoká a americká centrálna banka ešte počká, kým začne znižovať úrokové sadzby, uviedol jej šéf Jerome Powell.

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

VČERA - 11:52Ekonomické

Všetci by mali mať skutočné príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie a dokázať sa postarať o seba a svoje rodiny.