• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Svet si zvolil 7 nových divov. Lákajú aj vás?

  • 16:00 11.12.2014
  • SVET
Svet si zvolil 7 nových divov. Lákajú aj vás?

Štrnásť miest sa dostalo do finále. Sedem je novými divmi sveta.

Väčšina obyvateľov našej Zeme žije v mestách. Nadácia New7Wonder Bernarda Webera tak chcela projektom s celosvetovým hlasovaním spustiť diskusiu o plánovaní, riadení, cestovnom ruchu a architektúre v mestách.

Okrem internetu mohli ľudia hlasovať aj prostredníctvom telefónu. Pozrite sa, ako to dopadlo!

Bejrút, Dauhá, Durban, Havana, Kuala Lumpur, La Paz a Vigan - to je sedem nových divov sveta, ktoré zvíťazili v hlasovaní prebiehajúcom na celom svete. Všetky mestá ležia v rozvojových krajinách.

Vyberalo sa z celkom 1200 miest a 220 krajín, ktoré boli do súťaže prihlásené. Medzi štrnástimi finalistami sa objavili aj tri európske mestá, a to Barcelona, Londýn a Reykjavík. Praha vypadla dve kolá pred finále.

Video: Slovenská krajina v krásnych záberoch

Bejrút

V najväčšom meste Libanonu žije približne 1,9 miliónov obyvateľov. Leží na pobreží Stredozemného mora. Do roku 195 sa tomuto prístavnému mestu hovorilo "Paríž blízkeho východu". Bolo centrom obchodu a turizmu. Vojna a teroristické útoky v minulosti však Bejrút zničili natoľko, že sa stále vzpamätáva. Vedeli ste, že z tohto mesta pochádza aj slávny herec Keanu Reeves?

Dauhá

Na pobreží Perzského zálivu leží hlavné mesto Kataru so zvláštnym názvom, Dauhá. Žije tu viac ako polovica obyvateľov tejto krajiny. Jeho rozmach súvisí s vývozom ropy. V súčasnosti v ňom vládne výstavba mrakodrapov, metra a v roku 2022 sa stane dejiskom svetového futbalového šampionátu.

Durban

Durban v Juhoafrickej republike patrí medzi priemyselne najrozvinutejšie a najväčšie mestá južnej Afriky. Žije tu okolo 600-tisíc obyvateľov. V meste je cítiť silný indický vplyv a žijú v ňom rôzne kultúry. Zdržiaval sa tu aj Mahátma Gándhí. Turistami je vyhľadávaných niekoľko pláží, na ktorých je vďaka klíme možné celoročné kúpanie.

Nádherné video: Očarujúca Indonézia

Havana

2,1 milióna obyvateľov žije v hlavnom kubánskom meste. Jej stará časť je poznačená bohatstvom ľudí, ktorí sem priniesli španielski kolonizátori. Začiatkom 20.storočia sa Havana pod vplyvom USA preslávila ako miesto nočného života. Jedným z jej symbolov sú okrem krásnych snehobielych pláží a cigár i mohutné americké autá, ktoré vďaka starostlivosti svojich majiteľov v jej uliciach stále premávajú.

Kuala Lumpur

Toto mesto vám asi tiež nemusíme predstavovať. Je najväčším mestom Malajzie a takmer polovicu populácie tu tvoria Číňania. Jeho rozmach výstavby, bankovníctva a cestovného ruchu sa začal v 90.rokoch minulého storočia. Má dve tváre. Objaviť tu môžete modernú architektúru, ale i chrámy rôznych náboženstiev a viktoriánsky štýl. Symbolom panorámy mesta sú dve prepojené Veže Petronas a poznať možno budete aj najznámejšiu stavbu v Kuala Lumpur, dom sultána Abdula Samada.

Video: Duny na ostrove Maurícius sú záhadou

La Paz

Mesto v Bolívii leží vo výške 3500 metrov na morom. Je sídlom vlády a parlamentu krajiny. Mesto dýcha atmosférou tradícií indiánskeho folklóru a dávnej koloniálnej éry. Medzi turistické zaujímavosti mesta patrí múzeum koky či tržnica s magickmi prísadami a figúrkami.

Vigan

Prístavné mesto Vigan leží na Filipínach. Jeho ulice dýchajú dávnou históriou a zmesou čínskej, domácej i európskej kultúry. Od roku 1999 je na zozname UNESCO, a to vďaka svojej architektúre z čias španielskych kolónií. Pre turistov sú atraktívne domy kupcov, Katedrála sv. Pavla a arcibiskupská rezidencia.

Mnohí experti sa však bližšie pozreli na spôsob hlasovania, nakoľko im pripadalo zvláštne, že všetkými výhercami sa stali mestá "tretieho sveta". Navyše, už v prvom kole sa od ankety dištancovalo i UNESCO, ktoré spravuje uznávaný zoznam svetového dedičstva. Navyše, hlasovania sa údajne zúčastnilo dvakrát viac populácie "púštneho kráľovstva" ako je reálne. Kritici pripúšťajú možnosť komerčného zneužitia hlasovania pre prilákanie turistov.

Zdroj: Info.sk, BD, lidovky.cz, idnes.cz Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

DNES - 7:06Zaujímavosti

K vrcholom monumentálnej pamätníkovej tvorby na Slovensku patrí Mohyla M. R. Štefánika na Bradle.

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

VČERA - 16:09Zaujímavosti

Vedci u orangutana v divočine pozorovali použitie bylín na liečbu rany na tvári.

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

22:11 02.05.2024Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?