• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
22°Bratislava

Ďalšia politická strana na obzore

  • 14:22 05.12.2014
  • BRATISLAVA
Ďalšia politická strana na obzore

Bývalá šéfka rádia Expres začne zbierať podpisy na registráciu novej politickej strany.

Bývalá šéfka rádia Expres Eva Babitzová v najbližších dňoch začne zbierať podpisy na registráciu svojej novej strany s názvom Šanca. Zakladateľka predstaví v najbližších týždňoch prípravný výbor a témy svojej strany. V prípravnom výbore je aj bývalý podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný, ktorý je na odchode zo strany Pavla Freša.

Ako prvý o žiadosti na registráciu Babitzovej strany informoval portál Trend.sk. Babitzová potrebuje aspoň 10.000 podpisov. Verí, že jej politický subjekt bude reálnou alternatívou pre stredo-pravého voliča.

Účasť na tvorbe strany potvrdil TASR Viliam Novotný. "Cítim záväzok voči Eve Babitzovej, ktorú sme volali do SDKÚ-DS, aby sme urobili reštart, čo ale nevyšlo. A dnes, keď chce ona vytvoriť priestor pre nové tváre v politike a má záujem o moje politické skúsenosti, tak rád pomôžem dobrému projektu," povedal.

Na svojom blogu nedávno vysvetlila, že založiť stranu sa rozhodla s ľuďmi, ktorí dosiaľ v politike nepôsobili, no chcú "začať meniť nezdravý zabehaný systém robenia politiky na Slovensku". Babitzovej postoj a konanie vychádza aj z jej skúsenosti z SDKÚ-DS, v ktorej chvíľu pôsobila. O Babitzovej sa hovorilo ako o budúcej podpredsedníčke strany, ktorou sa ale napokon nestala.

Politika na Slovensku podľa Babitzovej potrebuje zmenu a návrat k službe ľuďom. Dnes podľa nej krajinu ovláda korupcia a úzka skupina podnikateľov so štátom, čo chce Babitzová so svojou stranou zmeniť. V súčasných pravicových stranách alternatívu nevidí. Nie sú podľa nej schopné sebareflexie, navyše im chýba aj program.

Novotný odíde z SDKÚ-DS

Bývalý podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný odíde zo strany Pavla Freša oficiálne 10. decembra. Vzdá sa aj funkcie predsedu parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Potvrdil to pre TASR dnes s tým, že bude pomáhať bývalej šéfke rádia Expres Eve Babitzovej s jej stranou Šanca.

Novotný oznámil odchod z SDKÚ-DS koncom novembra. Odôvodnil ho tým, že strana "rezignovala na svoju reformnú politiku, prestala dávať ponuku ľuďom, ktorí pracujú a dávajú prácu druhým" a tiež rezignovala na svoj demokratický charakter. "Nemôžem viac zostať v strane, ktorá opustila vlastné hodnoty a neponúka žiadnu víziu Slovenska. Nemôžem reprezentovať stranu, ktorá sa nezastáva ľudí, ktorí poctivo pracujú a platia dane, prípadne aj sami dávajú prácu druhým a zároveň robí politiku úplne bez konceptu a náhodne," vysvetlil Novotný.

Predseda strany Frešo podľa neho prestal rešpektovať názor "drvivej väčšiny" členskej základne, a to po kongrese, ktorý Frešovi podľa Novotného vyslovil nedôveru. Za Frešovo odvolanie bola väčšina prítomných delegátov mimoriadneho kongresu, neboli to však potrebné tri pätiny všetkých delegátov.

Z SDKÚ-DS od minulého roka odišli viaceré známe tváre, Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd), Miroslava Beblavý (dnes Sieť), Magdaléna Vášaryová, zakladateľ Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš a naposledy Martin Fedor, ktorý tiež ide do Siete k Radoslavovi Procházkovi. Novotný nemusí byť posledný odchádzajúci. Otázny je aj Jozef Mikuš, ktorý ako prvý z podpredsedov strany odstúpil z funkcie. Dôvodom odchodov bola nespokojnosť s fungovaním a vedením strany.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

DNES - 14:14Domáce

Predsedovi PS Michalovi Šimečkovi je ľúto, že niektoré strany odmietajú okrúhly stôl organizovaný Zuzanou Čaputovou a jej zvoleným nástupcom Petrom Pellegrinim.

SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu

SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu

DNES - 13:20Domáce

Strana SaS považuje možné zrušenie utorkového (21. 5.) okrúhleho stola politických strán v Prezidentskom paláci za chybu.

Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude

Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude

DNES - 13:17Domáce

Predseda SNS Andrej Danko očakával, že utorkový okrúhly stôl lídrov politických strán nebude.

Prezidentka považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú

Prezidentka považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú

DNES - 12:40Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú.

Robert Kaliňák nevidí v súvislosti s atentátom dôvod na odstúpenie ministra vnútra

Robert Kaliňák nevidí v súvislosti s atentátom dôvod na odstúpenie ministra vnútra

DNES - 12:13Domáce

Vicepremiér a minister obrany nevidí v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica dôvod na odstúpenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka z funkcie.