• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.5.2024Meniny má Roland
11°Bratislava

Jojo efekt vládne svetu. Ako schudnúť raz a navždy?

  • 16:00 07.12.2014
  • SVET
Jojo efekt vládne svetu. Ako schudnúť raz a navždy?

Každý tréner či výživový poradca sa rád hrdí úspechom. Rýchlosť chudnutia sa stáva jeho merítkom.

Schudol si...

Je to tak. Všetko tomu nasvedčuje. Ručička na váhe klesla. Harpenden ukazuje nižšie hodnoty hrúbky podkožných rias. Nohavice sú voľnejšie. Šnúrky na topánkach si už viažeš sám. Sex zrazu získal viacrozmerný charakter. Si mobilnejší, mladší, krajší, zdravší. Všetko fasa. No na ako dlho?

Obľúbené pred a po

Každý tréner či výživový poradca sa rád hrdí úspechom. Rýchlosť chudnutia sa stáva merítkom daného úspechu.

"Tu mi ten schudol 10 kg. Tam mi ona schudla 17 kg. Si predstav, že teraz mám jedného čo za dva týždne dal skoro 8 kilo dole!"

"Wou, hotový som normálne, super, chválim. Si jednoducho výživový kúzelník..."

Cvak, cvak, fotky, príbehy, články, potlesky, ovácie...Prejde pol roka. Rok. Dva...a kúzlo akosi stráca na sile.

Čítajte: Čím sa je najvhodnejšie prejedať?

Henten čo schudol 10kg má zrazu plus 15kg, hentá s mínus 17, má zrazu plus 23kg a zázrak vedy a fyziológie, ktorý dal za dva týždne -8 kilo je ešte stále zavretý na psychiatrií s diagnózou "Eating Disorders" (mentálna anorexia, bulímia a záchvatové prejedanie...)

Dobre no, vybral som najextrémnejšie prípady. No pointu tohto celého ste verím postrehli (možno aj zažili na vlastnej koži). Všetkým schudnutianedariacim známi JOJO EFEKT.

Pýtam sa vás, kto urobil chybu vo vyššie zmienených príkladoch? Klient či poradca?

Kto je bez viny, nech hodí kameňom

(aúúú)

Ja ako poradca sa budem brániť tým, že klient nedodržal mnou predpísaný stravovací režim. "Čo viac som mohol urobiť? Chodiť mu variť, kŕmiť a biť ho po hlave, ak vezme do ruky kúsok čokoládky?"

Nesprávny prístup k veci.

Mojou chybou je, že som mu nastavil režim, ktorý je NEUDRŽATEĹNÝ Z DLHODOBÉHO HĽADISKA. Dal som mu rybu, ale nenaučil loviť. Toto sú presne všetky tie diéty, kedy máte do bodky rozpísané čo a kedy zjesť (v pondelok ráno o 06:35, šunka s celozrnným chlebom, na obed 12:05 kuracie na vode plus zelenina atď atď...). To sú presne všetky tie počítania kalórií (príjem vs. výdaj). Detailne rozdeľovanie makroživyn v daný deň (30% bielkoviny, 40% sacharidy, 30% tuky a pod.).

No život sa žije. Dnes mi zrušil pracovný obed. Zajtra som chorý. Napozajtra vstávam až o 12tej. Napopozajtra idem na výlet do Tatier. Napopopozajtra mi je už na vracanie z kuracieho mäsa na vode. Napopopopozajtra mám novú priateľku a nie je až tak dôvod chudnúť, lebo ma ľúbi takého ako som.

Skrátka úspech tohto typu stravovania je vysoko závislý na VÔLI daného klienta. Na jeho MOTIVÁCIÍ udržať daný, extrémne nastavený a oklieštený režim. Na nízkej rôznorodosti jeho pracovného a osobného bytia.

Čítajte: 10 možných dôvodov prečo stále nechudnete...

Je viac než jasné, že aj takýto typ môže fungovať. Typickým príkladom jeho úspešnosti sú fitnesky a podobné trpiteľky (ospevované v minulom článku). No ich cieľ je jasný. Motivácia nastavená. Vyhrať súťaž. Čo na tom, že sa ich pódiové postavy máloktorému chlapovi páčia. Nerobia to pre nás. Nerobia to pre, aby sa zapáčili väčšine. Nerobia to pre evolúciu a teda preto, aby si našli toho najsilnejšieho samca, rýchlo sa spárili a mali viac potomkov, ako ich sokyne na pódiu. Nerobia to ani pre zdravie. Pár odvážnych by mi dalo za pravdu k čomu všetkému môže viesť takto striktne nastavený stravovací režim (nepravidelné "mesiačiky, znížené libido, rozhodený metabolizmus, zlosť atď.).

Avšak ich mimosúťažné postavy sú príkladom toho, že z DLHODOBÉHO hľadiska takto presne vylinajkovaný typ stravovania NIE JE UDRŽATEĽNÝ. Ešte "krajším" príkladom sú kulturisti a ich rozjedená forma (česť výnimkám) po súťaži, kedy často krát ani neveríte, že pod tou hŕbou tuku sa môže ukrývať tak báječne sa skvejúci olejom namazaný Adonis. V podstate sa jedná tiež o akýsi im špecifický jojo efekt zamaskovaný za "naberaciu fázu". No ako som už písal, NEROBIA TO PRE NÁS A NAŠE HODNOTENIE. Robia to pre svoj šport, ktorý milujú. Nechajme ich.

Čítajte: Brušáky - klinec do rakvy

Samozrejme, že je tu aj druhá strana mince. Možno sa vám podarí týmto koncentračným stravovacím režimom krásne schudnúť. Možno vás to naštartuje, aby ste sa ďalej spoznávali. Naučili "loviť" vhodné potraviny. Udržali si schudnutý stav dlhšie. Vtedy je všetko v poriadku a chválim vás a poradcu/trénera.

No čo prípady, kedy vám už váš poradca nezdvíha telefón, aby si opäť vypočul srdcervúci nárek nad tým, že ste všetko zas (a ešte viac) pribrali. Že vy viete, že je to vaša chyba, lebo ste nedodržali nastavený režim.

Hovorím vám: "NEMUSÍ TO BYŤ HNEĎ VAŠA CHYBA!"

Dostali ste skrátka režim, ktorý by silou vôle a DLHODOBO neudržala ani vysoko motivovaná Dara Rolins z nedávneho článku.

Na konci vašej snahy o schudnutie, by nemalo existovať žiadne "A ČO TERAZ". Ináč povedané, ak súčasne nastavenie vášho stravovacieho režimu si niekedy v blízkej/vzdialenej budúcnosti po dosiahnutí cieľa (schudnutie), bude vyžadovať položenie otázky "A ČO TERAZ", s najväčšou pravdepodobnosťou všetky kilogramy priberiete opäť. Čo je horšie, priberiete viac. Čo je ešte horšie, frustrácia, že nič na vás nefunguje, sa znásobí.

MORÁL PRÍBEHU:

Pointou je, aby ste nesledovali extrémne diétne programy (ako napr. vo svete fitness, kulturistiky) pretože nemusia z DLHODOBÉHO hľadiska priniesť efekt, ktorý očakávate a chcete (stabilná postava celý rok). Ani fitneskám a kulturistom neprináša (okrem súťažných chvíľ). A úplne prirodzene. Vydržať extrémne diéty dlhú dobu nie je fyziologický možné. Pointou je, či si dokážete predstaviť takto sa stravovať celý život.

Pointou je, aby ste ešte pred nástupom a zaškatuľkovaním sa na určitý typ stravy (Paleo, Raw, IF, Atkins, Zone, Ornish atď...) si vyjasnili sami pred sebou, čo nastane keď sa mi podarí dosiahnuť svoj cieľ? Čo urobím keď schudnem? Ako si to udržím?

Ja sa často smejem, že proces schudnutia nie je až tak problematický. Prúser nastáva v momente, keď sa vám to podarí a VY (váš poradca) musíte nájsť spôsob ako si daný stav udržať. To je umenie. Tam sa ukáže či ste sa naučili "loviť". Či ste spoznali seba (alebo iba slepo dodržiavali vysoko život obmedzujúci jedálniček).

PRETO ODPORÚČAM:

1) NEŠKATUĽKUJTE SA DO JEDNÉHO REŽIMU. Budem ako hluchý dvere držať IF stravovanie, aj keď mi to vôbec nezapadá do môjho režimu dňa? Ako dlho to vydržíte? Mesiac, dva? Čo potom?

2) NEPOUŽÍVAJTE EXTRÉMNE DIÉTY S EXTRÉMNE RÝCHLIM NÁSTUPOM ÚČINKU. Lebo extrémne rýchlo po stratení motivácie zotrvať v danom režime aj priberiete. Možno aj o niečo viac.

3) CHUDNITE POMALY. Čím silnejším zvykom sa mi môj momentálny stravovací režim stane, tým dlhodobejšie si ho udržím. Zvyk je železná košeľa. Vo výžive dajte tento výrok krát sto.

4) ZAMERAJTE SA NA SPRÁVNE POTRAVINY. Nie na percentuálne pomery jednotlivých makroživýn, ktoré denne skonzumujte. Netrápte sa nad nimi. Možno nie sú až tak podstatné pre náš cieľ ako sa nám doposiaľ zdalo.

5) INDIVIDUALIZUJTE. Čo platí na mňa, nemusí na vás. Koľko športujem ja, nemusíte vy. Ako zdravé srdce mám ja, nemusíte mať vy. V akom stave je môj metabolizmus, nemusíte byť aj váš. Postrehli ste kam smerujem. Nehľadajte ultimátne riešenia. Zrejme neexistujú.

Najdôležitejším odkazom tohto článku nech je:

UDRŽATEĽNOSŤ, ADHÉZIA, ALEBO PRIĽNAVOSŤ, DANEJ DIÉTY (STRAVOVACIEMU REŽIMU) K VAŠEJ OSOBE JE ĎALEKO DÔLEŽITEJŠIA, NEŽ DIÉTA SAMA (1,2).

Prosím vytesať do kameňa a zakopať pre budúce obézne generácie.

Radovan „RadyActive“ Gergeľ

Zdroje

jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=200094#RESULTS
ajcn.nutrition.org/content/88/5/1232.full.pdf

Zdroj: Radovan „RadyActive“ Gergeľ, Info.sk Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tento varovný znak infarktu si môžete všimnúť v posteli

Tento varovný znak infarktu si môžete všimnúť v posteli

VČERA - 21:44Zdravie

Ide o prekvapivo častý príznak, ktorý si však mnohí nespájajú s infarktom.

Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

VČERA - 8:20Zdravie

Liek, ktorý je často predpisovaný ženám, zvyšuje pravdepodobnosť vzniku mozgových nádorov.

 Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

9:06 06.05.2024Zdravie

Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku.

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

21:51 05.05.2024Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.