• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
12°Bratislava

Na Hrade stavajú garáže, nebudú vraj pre politikov

  • 16:51 03.12.2014
  • BRATISLAVA
Na Hrade stavajú garáže, nebudú vraj pre politikov

Predseda parlamentu zdôraznil, že plánovaná výstavba podzemných garáží neohrozí pamiatky z keltských dôb, ktoré objavili na Bratislavskom hrade.

Garáže, ktoré postavia pod nádvorím Bratislavského hradu, majú podľa predsedu parlamentu Petra Pellegriniho opodstatnenie a budú slúžiť verejnosti a nie poslancom.

"Zdôrazňujem, že nejde o garáže pre poslancov. Pôjde o garáže pre verejnosť. Hradný areál, ktorý po rekonštrukcii má čo ukázať, má slúžiť v prvom rade turistom a návštevníkom. Ak chceme, aby sa areál využíval naplno, je potrebné, aby návštevníci mali kde zaparkovať," povedal v stredu novinárom Pellegrini.

Predseda parlamentu zároveň zdôraznil, že plánovaná výstavba podzemných garáží neohrozí pamiatky z keltských dôb objavené na severnej terase Bratislavského hradu. Pre ochranu pamiatok sa vjazd do garáže posunul. Časť nálezov sa po dohode s pamiatkarmi zakonzervuje a zasype zemou, časť pamiatok sa sprístupní verejnosti.

Súvisiace:

Pellegrini zrušil Paškov zákaz, novinári môžu ísť do bufetu

Hlinu mátajú garáže pri hrade, obráti sa na prokuratúru

Účet za rekonštrukciu Bratislavského hradu nemusí byť konečný. "Ja by som si veľmi, veľmi želal, aby tá cena konečná bola. Ale ak sa rozhodneme, že treba ešte urobiť ďalšie opatrenia, alebo vystaviť ďalší objekt, ktorý v pláne nebol, tak to samozrejme vplyv na koncovú cenu má. Ale ja by som si želal, aby sa stavba ukončila v tých rozpočtových rámcoch, ako je dnes nastavená, aby sme sa čím skôr mohli tešiť z jej využívania," konštatoval Pellegrini. Predseda parlamentu sa chce stretnúť aj s vedením Váhostavu, ktorý Bratislavský hrad rekonštruuje, aby sa uistil o výške zmluvy celého projektu.

Novú zmluvu s Váhostavom za približne dva milióny eur, ktorú podpísal kancelár Daniel Guspan, si podľa jeho slov vyžiadala zmena triedy horniny. Kancelária NR SR podľa neho postupovala na základe relevantných podkladov, disponuje aj znaleckým posudkom, ktorý si dala vypracovať k tomu, či je požiadavka Váhostavu na zvýšenie nákladov oprávnená. Guspan rovnako upozornil, že navýšenie je o 44 percent nižšie ako ceny prác, ktoré sú uvedené v cenníku stavebných prác spoločnosti Cenekon.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Policajné cvičenie obmedzí v stredu dopravu v Dubnici nad Váhom

Policajné cvičenie obmedzí v stredu dopravu v Dubnici nad Váhom

DNES - 7:43Domáce

Z dôvodu konania cvičenia Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne čakajú v stredu motoristov dopravné obmedzenia v Dubnici nad Váhom.

Útok v reedukačnom centre: Dievčatá sa pokúsili uškrtiť vychovávateľku

Útok v reedukačnom centre: Dievčatá sa pokúsili uškrtiť vychovávateľku

VČERA - 21:29Domáce

Tínedžerky brutálne napadli vychovávateľku.

Z trhu sťahujú šalát, našli v ňom cudzí predmet

Z trhu sťahujú šalát, našli v ňom cudzí predmet

VČERA - 20:35Domáce

Zákazníci by si mali skontrolovať, či uvedený šalát nemajú doma.

SHMÚ varuje pred mrazom vo viacerých krajoch

SHMÚ varuje pred mrazom vo viacerých krajoch

VČERA - 18:26Domáce

Mráz môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu.

SNS chce na koaličnej rade hovoriť aj o budúcom fungovaní koalície

SNS chce na koaličnej rade hovoriť aj o budúcom fungovaní koalície

VČERA - 17:04Domáce

Slovenská národná strana požiadala o zvolanie koaličnej rady, chce hovoriť aj o ďalšom fungovaní vládnej koalície po odchode Petra Pellegriniho (Hlas-SD) do Prezidentského paláca.