• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Bonifác
14°Bratislava

Poslanci schválili novelu o vode, nadväzuje na ústavný zákon

  • 13:16 02.12.2014
  • BRATISLAVA
Poslanci schválili novelu o vode, nadväzuje na ústavný zákon

Návrh nadväzuje na ústavnú novelu o ochrane vody a preberá jej hlavné časti.

Parlament v utorok schválil novelu zákona o vodách, ktorú poslanci do druhého čítania posunuli ešte začiatkom leta. Neskôr sa rokovanie o tomto zákone zastavilo a pre kritiku opozície vláda predstavila nový ústavný zákon, ktorý zakazuje vývoz vody za hranice SR.

Návrh nadväzuje na ústavnú novelu, a preberá jej hlavné časti. Vodu odobratú z vodných útvarov na území SR nebude možné prepravovať cez hranice dopravnými prostriedkami a potrubím. Právna norma zdôrazňuje potrebu ochrany podzemných vôd v chránených vodných oblastiach s dôrazom na teritórium Žitného ostrova. Po novom bude v chránených územiach zakázaná výstavba produktovodov.

Novela zavádza lehoty na povolenia odberu povrchových a podzemných vôd na 10 rokov. Tým sa má vytvoriť priestor pre ochranu vôd a ich spravodlivé prerozdeľovanie. Novela takisto zavádza nový sadzobník pokút za znečisťovanie vody. V prípade mimoriadneho znečistenia môže štát uložiť vinníkovi pokutu 165-tisíc eur.

V súvislosti s implementáciou Operačného programu Kvalita životného prostredia na roky 2014 až 2020 tiež zavádza spoplatnenie závlahovej vody pre poľnohospodárov a optimalizuje poplatky za odber povrchových a podzemných vôd. Poplatky za užívanie vôd vrátane poplatkov za odbery podzemných vôd na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy budú príjmom Environmentálneho fondu

Návrh novely vyplýva z uznesenia vlády Voda ako strategická surovina štátu a návrhu na jej ochranu a trvalú udržateľnosť vo vzťahu k cezhraničnému nakladaniu s vodou odobratou zo zdrojov situovaných na území Slovenskej republiky. Takisto zosúlaďuje našu legislatívu s európskou rámcovou smernicou o vode a smernicou Európskej komisie o ochrane podzemných vôd.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

DNES - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

DNES - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

DNES - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.

SHMÚ varuje pred počasím v noci

SHMÚ varuje pred počasím v noci

DNES - 12:08Domáce

V tejto časti Slovenska minulú noc klesla teplota na mínus 3,1 stupňa.