• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

NATO a Ukrajina sa zhodli, Rusko pokračuje v destabilizácii

  • 17:06 02.12.2014
  • KYJEV
NATO a Ukrajina sa zhodli, Rusko pokračuje v destabilizácii

Ministri zahraničia členských krajín Severoatlantickej aliancie a Ukrajiny odsúdili v utorok aktivity Ruska na východe Ukrajiny, kde Moskva "pokračuje v zámernej destabilizácii situácie".

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Ministri, s ktorými sa prostredníctvom videokonferencie spojil aj ukrajinský šéf diplomacie Pavlo Klimkin, vo vyhlásení vyjadrili obavy z pokračujúceho posilňovania ruskej vojenskej prítomnosti na anexovanom Kryme ako aj v oblasti Čierneho mora. "Pokračujúca a zámerná destabilizácia východnej Ukrajiny je v rozpore s medzinárodným právom," píše sa vo vyhlásení, ktoré konkrétne spomína dodávky tankov, vyspelých protilietadlových systémov a ďalších ťažkých zbraní povstalcom.

NATO tvrdí, že ruské sily stále operujú na východe Ukrajiny

Ministri Moskvu vyzvali, aby z Ukrajiny stiahla všetkých svojich vojakov aj vojenskú techniku a vybavenie. Takýto krok by prispel k mierovému a diplomatickému riešeniu súčasnej situácie.

NATO nedávno konštatovalo, že ruské sily stále operujú na východe Ukrajiny. Aliancia registruje pri hraniciach pohyb ruských vojakov, tankov, delostrelectva aj moderných protiraketových systémov, čo je v rozpore s dohodou o prímerí.

Tento pohyb zaznamenala aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Rusko naďalej popiera, že proruským povstalcom na východe Ukrajiny poskytuje zbrane a bojovníkov. Rovnaký postoj zastávalo aj v prípade krízy na Kryme, po jeho anexii však prítomnosť ruskej armády na ukrajinskom území nakoniec priznalo.

Ukrajina a separatisti sa dohodli na prímerí v Luhansku

Ukrajinská armáda a proruskí separatisti sa dohodli na prímerí, ktoré začne v Luhanskej republike platiť 5. decembra. Informovala o tom pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ide o ďalší pokus o presadenie pokoja zbraní na východe Ukrajiny, kde sa bojuje aj napriek dohode o zastavení bojov uzavretej 5. septembra v Minsku.

Súvisiace:

Ak Ukrajinu zachváti vojna, Slovensko bude podľa Fica trpieť

Rusko plánuje tisícky vojenských cvičení i testovanie zbraní

Rusi hlásia, že platbu vopred od Ukrajiny za plyn neevidujú

Ukrajina obvinila ruské špeciálne sily z útokov na letisko

Vojenskí predstavitelia oboch strán sa podľa OBSE "síce v princípe dohodli na úplnom prímerí na celej frontovej línii v Luhanskom regióne, rozdiely v niektorých otázkach však naďalej pretrvávajú". Armáda a separatisti sa napríklad nevedia zhodnúť na procese sťahovania oboch síl z oblasti.

V utorok by mali ukrajinskí a ruskí zástupcovia rokovať s povstalcami aj o prímerí a stiahnutí ťažkých zbraní z Doneckej oblasti. "Hlavnú pozornosť budeme venovať doneckému letisku, ktoré je strategickým miestom," uvádza vo vyhlásení ukrajinská armáda. Medzinárodné letisko v Donecku, ktoré je v rukách armády, je neustále centrom bojov medzi oboma stranami. Rokovania o prímerí sa uskutočnili aj v novembri, no skončili bez dohody.

Ministri zahraničia a obrany ostávajú na Ukrajine vo funkciách

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v utorok uviedol, že opäť nominoval Pavla Klimkina za ministra zahraničia a Stepan Poltorak ostane v novej vláde ministrom obrany. Menovanie ministrov pre nové funkčné obdobia naznačuje, že zásadná zmena politiky v otázke ukrajinského konfliktu na východe je nepravdepodobná. Očakáva sa, že parlament ministrov vo vláde Arsenija Jaceňuka, ktorý si rovnako ponechal post premiéra, potvrdí.

Kyjev zaujal pod vedením Porošenka a Jaceňuka tvrdý postoj voči povstalcom na východe, pričom regióny odrezal od pomoci a pokračuje v bojoch proti separatistom. Situácia ostáva napätá, Kyjev aj Moskva však vyjadrili optimizmus v súvislosti s novou dohodou prímerí, ktoré začne v Luhanskej republike platiť 5. decembra.

Ide o ďalší pokus o presadenie pokoja zbraní na východe Ukrajiny, kde sa bojuje aj napriek dohode o zastavení bojov uzavretej 5. septembra v Minsku. Vojenskí predstavitelia oboch strán sa podľa OBSE "síce v princípe dohodli na úplnom prímerí na celej frontovej línii v Luhanskom regióne, rozdiely v niektorých otázkach však naďalej pretrvávajú". Armáda a separatisti sa napríklad nevedia zhodnúť na procese sťahovania oboch síl z oblasti.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Protiteroristická jednotka neprezradila, či sprísni ochranu Orbána

Protiteroristická jednotka neprezradila, či sprísni ochranu Orbána

DNES - 10:16Zahraničné

Centrum TEK uviedlo, že si robí svoju prácu.

Orbán: Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch

Orbán: Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch

DNES - 9:29Zahraničné

Páchateľa atentátu považuje Orbán za provojnového a ľavicového človeka.

Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

DNES - 6:10Zahraničné

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter spred štyroch rokov.

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

VČERA - 21:55Zahraničné

Európska komisia vyzvala najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na Roberta Fica.

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

VČERA - 21:44Zahraničné

Ponaučením zo stredajšieho atentátu na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica je, že aj v Maďarsku by bolo potrebné regulovať diskusie na internete.