• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
24°Bratislava

Najvyšší súd vyhovel Piťovi, trest mu znížil na 16 rokov

  • 15:52 26.11.2014
  • BRATISLAVA
Najvyšší súd vyhovel Piťovi, trest mu znížil na 16 rokov

Najvyšší súd SR znížil trest pre Juraja Ondrejčáka prezývaného Piťo z pôvodných 18 rokov na 16 rokov.

Rozhodol tak na stredajšom verejnom zasadnutí senát v odvolacom konaní s 18 obžalovanými v kauze zločineckej skupiny piťovci. Najvyšší súd upravil pôvodný rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z mája tohto roku.

Rozsudok nad 18-timi obžalovanými v kauze piťovci vyhlásil Špecializovaný trestný súd v Pezinku 26. mája. Štrnástich uznal súd za vinných z rôznych skutkov, niektorých napríklad za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vydieranie, hrubý nátlak, výtržníctvo, výber výpalného či ničenie majetku.

Súd zmenil májový rozsudok

V stredu najvyšší súd májový rozsudok v niektorých častiach zmenil. "Súd čiastočne vyhovel odvolaniu prokuratúry, čiastočne aj obžalovaným," povedal predseda odvolacieho senátu. "Existenciu zločineckej skupiny považoval súd prvého stupňa za reálnu a dokázanú a jeho úvahu odvolací súd nespochybnil," vyhlásil sudca. Viacerým obžalovaným zmenil výšku trestov, a to smerom nadol, až na jedného obžalovaného. Predseda senátu vysvetlil, že tresty neupravovali pre ich neprimeranosť, ale v niektorých prípadoch pre nesprávne použité ustanovenia zákona.

Juraj Ondrejčák si po stredajšom definitívnom rozhodnutí súdu odsedí 16 rokov vo väzení s najprísnejším strážením. Najvyššie tresty dostali Igor Dvorský a Adam Štefunko, ktorých súd poslal za mreže na 22 rokov. Miroslav Abrahám a Matej Baričiak majú stráviť v base 21 rokov. Martin Padúch dostal 10,5 roka, Peter Bola a Matej Šalaga sedem rokov. Tomášovi Králkovi vymerali trest 4,5 roka. Šesť rokov má stráviť za mrežami Tomáš Bielovič, Andrej Očenáš dostal päťročný trest. Menej ako štyri roky dostal Ladislav Antal a Miroslav Cisár. Podmienečný trest na jeden rok vymeral súd pre Antonína Topercera. Ondrejčák a ďalší siedmi dostali navyše trest prepadnutia majetku. Štyroch mužov oslobodili.

Prokurátor bol spokojný

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry bol so stredajším rozhodnutím spokojný. "Najvyšší súd zo svojej pozície vyhodnotil všetky dôkazy podľa svojho najlepšieho svedomia a vedomia," povedal médiám. "Bolo preukázané, že obžaloba bola dôvodná a že existencia zločineckej skupiny tu reálne bola," dodal. "Spoločenská objednávka prevýšila zákon a právo," reagoval jeden z obhajcov Ondrej Mularčík. Obžalovaných, ktorí boli doteraz stíhaní na slobode, vzali zo súdu rovno do väzenia. Ondrejčák na vyhlásenie verdiktu z väzby neprišiel.

Odvolací proces sa začal na najvyššom súde v utorok. Súd si vypočul konečné návrhy prokurátora, obžalovaných a ich obhajcov. V stredu ráno zaznel konečný návrh posledného obhajcu, ktorý nebol v utorok prítomný, následne senát oznámil, že nasleduje záverečná porada do 13:00. Na súde boli osobne 12 obžalovaní, Juraj Ondrejčák, alias Piťo, z väzby neprišiel zo zdravotných dôvodov.

Piati obžalovaní sa ospravedlnili zo zasadnutia

Rozsudok nad 18 obžalovanými v kauze piťovci vyhlásil Špecializovaný trestný súd v Pezinku 26. mája. Štrnástich uznal súd za vinných z rôznych skutkov, padali tresty od jedného roka podmienečne až po 24 rokov väzenia. Štyroch mužov vtedy oslobodili. V odvolaniach voči tomuto rozsudku napádali obžalovaní hlavne hodnotenie dôkazov, samotné súdne konanie, právnu kvalifikáciu skutkov či výšku trestov. Aj prokurátor podal odvolanie, a to v neprospech všetkých obžalovaných okrem jedného.

"Žiadam o zrušenie rozsudku a o to, aby ste rozhodli podľa vlastného uváženia a odvolanie prokurátora žiadam zamietnuť," povedal pred senátom odvolacieho súdu obžalovaný Juraj Ondrejčák. Ten mal výhrady napríklad k svedeckým výpovediam, ktoré považuje za bezpredmetné a nepreukazujúce jeho vinu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v konečnom návrhu žiadal, aby odvolací súd zrušil rozsudok a vec vrátil Špecializovanému trestnému súdu. Odvolania obžalovaných navrhol zamietnuť. Na utorkovom verejnom zasadnutí boli prítomní 13 obžalovaní, piati neprišli s tým, že súhlasia, aby sa konalo v ich neprítomnosti.

Tucet mužov uznali vinnými

Piťovi vymeral súd v máji 18 rokov za mrežami s maximálnym strážením, ktorý v stredu znížil. Dvanástich obžalovaných uznal súd vinných zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Medzi ďalšími zločinmi, za ktoré súd trestal, bolo napríklad vydieranie, hrubý nátlak, výtržníctvo, výber výpalného, ničenie majetku a tiež trestné činy súvisiace s nedovolenou výrobou drog a ich následnou distribúciou a tiež zločiny nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Najvyššie tresty dostali v máji Igor D. a Adam Š., ktorých súd poslal za mreže na 24 rokov. Miroslav A. a Matej B. by mali stráviť v base 23 rokov. Martin P. dostal 12 rokov, Peter B. osem rokov. Ladislav A. dostal sedemročný trest rovnako ako Matej Š. Tomášovi K. vymerali šesťročný trest, päť a pol roka má stráviť za mrežami Tomáš B. Miroslav C. a Andrej O. dostali päťročný trest. Podmienečný trest na jeden rok vymeral súd pre Antonína T. Juraj Ondrejčák a ďalší desiati obžalovaní dostali tiež trest prepadnutia majetku. Štvoricu Peter H., Michal B., Jozef Š. a Vladimír M. súd oslobodil.

Obžalobu na pôvodne 19 údajných členov skupiny piťovci za 19 skutkov predniesol žalobca v auguste minulého roka. Vyšetrovací spis má 21 zväzkov s viac ako sedemtisíc stranami. Jeden z obžalovaných Peter M. pri predbežnom prejednaní obžaloby oznámil, že chce pristúpiť na dohodu o vine a treste, jeho prípad riešili samostatne.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

DNES - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

DNES - 13:16Domáce

41-ročného útočníka obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.