• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
12°Bratislava

Gróf Móric Beňovský sa vracia na Slovensko

  • 10:51 09.11.2014
  • BRATISLAVA
Gróf Móric Beňovský sa vracia na Slovensko

Legendami opradený gróf Móric Beňovský sa vracia na Slovensko. Jeho životný príbeh inšpiroval popredného francúzskeho skladateľa napoleonských čias Francoisa-Adriena Boieldieua k skomponovaniu operného diela.

Premiéra Beňovský alebo Vyhnanci z Kamčatky bude v utorok 11. novembra o 19:00 v Koncertnej sieni Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave.

Obnovenú premiéru pripravilo v rámci Dní starej hudby Centrum starej hudby. Centrum pod vedením Petra Zajíčka vypátralo originálne tlače opery v knižnici Pražského konzervatória a na ich základe pripravilo obnovenú premiéru diela. Agentúru SITA o tom informovali organizátorom podujatia.

Premiéru mala v roku 1800

Opera Beňovský alebo Vyhnanci z Kamčatky od Francoisa-Adriena Boildieua mala premiéru v Paríži v roku 1800. Jej témou je väznenie Beňovského na polostrove Kamčatka a dramatické vyslobodenie skupiny spoluväzňov, na ktorom sa Beňovský úspešne podieľal.

Udalosť vzbudila v Európe mimoriadnu pozornosť. Svedčí o tom aj fakt, že už v roku 1791 napísal popredný nemecký dramatik August von Kotzebue drámu Sprisahanie na Kamčatke, ktorá sa stala predlohou Boieldieuovej opery. Dielo sa uvádzalo opakovane vo Francúzsku a v európskych krajinách v prvej polovici 19. storočia, no potom upadlo do zabudnutia.

Opera s dobovými nástrojmi

Pod taktovkou Mariána Lejavu operu uvedie medzinárodný festivalový orchester Apollo na dobových nástrojoch spolu so speváckym zborom Lúčnica a so spevákmi zo Slovenska aj zahraničia. Napríklad v jedinej ženskej úlohe Afanázie sa predstaví talentovaná mladá slovenská sopranistka Linda Ballová.

Ďalšie hlavné úlohy stvárnia tenoristi - Rakúšan Bernhard Berchtold (Beňovský) a Zoltán Megyesi z Maďarska (Štefanov). Vystúpia aj domáci speváci Martin Gyimesi (guvernér Milov), Csaba Kotlár (Žeslin), Ondrej Šaling (Panov), Štefan Horváth (Kancelár) a Roman Krško (Ataman).

Koncertné prevedenie opery netradične doplní známy slovenský herec Marián Prevendarčík, ktorý v rôznych kostýmoch prerozpráva napínavý príbeh opery v úprave dramaturgičky Zuzany Šajgalíkovej. Viac o podujatí možno nájsť na webstránke - http://www.earlymusic.sk/.

Uhorský šľachtic - dobrodruh a cestovateľ Móric Beňovský, celým menom Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský (20. septembra 1746, Uhorsko - 23. mája 1786, Madagaskar) bol prvým Európanom, ktorý sa plavil v severnej časti Tichého oceánu. Tejto ceste predchádzalo väzenie na Kamčatke.

Do väzenia ho doviedlo rozhodnutie pridať sa v roku 1768 k poľskému národnému hnutiu proti ruskej intervencii v Poľsku (Barská konfederácia). Rusi ho zajali a internovali v Kazani, neskôr ho poslali do vyhnanstva na Kamčatke. Beňovský odtiaľ ušiel na lodi spolu s ostatnými väzňami a začali objaviteľskú plavbu cez severný Pacifik. Stalo sa tak sedem rokov pred Jamesom Cookom.

Počas svojho života navštívil štyri kontinenty (Európu, Áziu, Afriku a Ameriku) a bol tiež prvým slovenským autorom celosvetového bestselleru (Pamäti a cesty). V roku 1776 ho na Madagaskare vyhlásili za kráľa kráľov, čím získal mocenský vplyv v severovýchodnej časti tohto ostrova. Na Madagaskare strávil štyri roky svojho života.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

5:38 28.04.2024Kultúra

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy.

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

6:14 26.04.2024Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.