• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

Ceny bývania na Slovensku rástli. Kde to bolo najviac?

  • 12:20 08.11.2014
  • BRATISLAVA
Ceny bývania na Slovensku rástli. Kde to bolo najviac?

Podľa údajov Národnej banky Slovenska stúpla priemerná cena nehnuteľností na bývanie v treťom kvartáli o 4 eurá za meter štvorcový na úroveň 1215 eur za meter štvorcový.

Priemerná cena nehnuteľností na bývanie v treťom štvrťroku rástla. Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) stúpla o štyri eurá za meter štvorcový na úroveň 1215 eur za meter štvorcový. K miernemu zvýšeniu priemernej ceny bývania viac prispel rast priemernej ceny domov, ako priemernej ceny bytov. V medziročnom porovnaní však boli priemerné ceny nehnuteľností na bývanie stále nižšie o 0,4 percenta.

Priemerná cena bytov sa v treťom kvartáli tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom opäť takmer nezmenila, keď bola na úrovni 1 289 eur za meter štvorcový. Podľa centrálnej banky to tiež potvrdzuje aktuálnu stagnáciu priemernej ceny bytov. Z dlhodobého pohľadu je aktuálna priemerná cena bytov o viac ako 2 percentá nad jej dlhodobým priemerom a priemerná cena domov je zhruba o 1,5 percenta pod jej dlhodobým priemerom.

Z regionálneho pohľadu bol aj v treťom štvrťroku vývoj priemerných cien bývania diferencovaný, ale zmeny cien boli v jednotlivých slovenských krajoch v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom relatívne malé. "Len v dvoch krajoch sa priemerná cena bývania znížila, pričom najviac v Žilinskom kraji o 14 eur za meter štvorcový. Najviac sa zvýšila priemerná cena domov a bytov v Košickom kraji o 12 eur na meter štvorcový," píše sa v komentári menového úseku Národnej banky Slovenska.

V troch slovenských krajoch, Prešovskom, Trenčianskom a Trnavskom, je aktuálne priemerná cena bývania pod jej dlhodobým priemerom. "Najvýraznejšie pod dlhodobým priemerom je priemerná cena domov a bytov v Prešovskom kraji o 3,4 %. Na druhej strane z dlhodobého hľadiska sú aktuálne najviac "nadhodnotené" priemerné ceny bývania v Košickom kraji o 7,7 %, Banskobystrickom kraji o 6,9 % a v Žilinskom kraji o 6,7 %," uvádza sa v komentári.

V sledovanom období sa opäť mierne zlepšila dostupnosť bývania vo väčšine slovenských krajov aj napriek tomu, že až v šiestich z nich rástla priemerná cena bývania. Dôvodom bol podľa analytikov menového úseku centrálnej banky relatívne rýchlejší rast pracovných príjmov ako bol rast priemernej ceny domov a bytov. Za priemernú hrubú mesačnú mzdu sa pritom dalo v treťom kvartáli kúpiť zhruba od 0,79 metrov štvorcových obytnej plochy v Bratislavskom kraji až po 1,41 metrov štvorcových obytnej plochy v Nitrianskom kraji.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

DNES - 13:15Ekonomické

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

DNES - 10:32Ekonomické

Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách.

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

VČERA - 19:06Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

VČERA - 16:44Ekonomické

Dubaj v nedeľu oznámil, že začal s výstavbou nového terminálu na medzinárodnom letisku Al Maktoum, ktoré sa tak stane najväčším na svete.

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

VČERA - 15:04Ekonomické

Ruskí predstavitelia v nedeľu opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok.