• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
14°Bratislava

Röntgenové žiarenie objavili pred 119 rokmi

  • 10:07 06.11.2014
  • BRATISLAVA
Röntgenové žiarenie objavili pred 119 rokmi

8. november je Medzinárodným dňom rádiológie a zároveň dňom, kedy v roku 1895 nemecký fyzik Wilhelm Conrad Röntgen prvýkrát zaznamenal elektromagnetické vlnenie, dnes známe ako RTG žiarenie alebo lúče X.

Vedec Röntgen pri experimentovaní identifikoval žiarenie prechádzajúce cez materiály s rôznou hrúbkou. Požiadal manželku o pomoc, a tak vznikla prvá fotografia ľudskej ruky, na ktorej boli jasné kontúry kostí, tiene mäkkej svaloviny a tmavé obrysy snubného prsteňa. Röntgen tento nový druh žiarenia nazval x-lúčmi, pričom x predstavovalo matematické označenie pre niečo neznáme. Neskôr boli na jeho počesť lúče premenované na röntgenové. V roku 1901 mu ako prvému fyzikovi udelili Nobelovu cenu.

Rádiológia dnes
Rádiológia je kľúčovým prvkom v procese diagnostiky chorôb, ako aj pri chirurgických zákrokoch, transplantácii a onkologickej liečbe. Zároveň je to jeden z mála medicínskych odborov, pri ktorom geografická vzdialenosť nehrá žiadnu rolu. Snímky sa dajú vyhodnocovať aj na diaľku.

Prostredníctvom online rádiologickej služby Diagnose.me môžu dnes slovenskí pacienti konzultovať svoje prípady s top špecialistami sveta. Najnovšie si môžu vybrať aj odborníkov z prestížnej americkej kliniky UC San Diego Medical Center (UCSD), ktorá je klasifikovaná medzi najlepšie nemocnice USA až v 11 špecializáciách. Medzi top rádiológov tejto kliniky patrí napríklad profesor William Bradley, svetová špička v oblasti neurorádiológie. Doktor Bradley je dnes rektorom Ústavu rádiológie Kalifornskej univerzity v San Diegu, publikoval stovky článkov a učebníc, vrátane prvého všeobecného textu o MRI a za svoje výskumy získal 2 najvyššie ocenenia. Ďalším špecialistom je svetovo známy pedagóg Dr. Donald Resnick, profesor rádiológie a vedúci osteorádiológie Kalifornskej univerzity v San Diegu. Vyštudovalo uňho viac ako 150 klinických odborných asistentov a 400 medzinárodných výskumných asistentov z 20 krajín sveta. V rámci UCSD je pacientom k dispozícii až 38 rádiológov špecializujúcich sa na rôzne oblasti, ako napr. brušná, hrudná rádiológia, neurorádiológia či ultrazvuk a zobrazovanie celého tela.

O Diagnose.me
Diagnose.me je celosvetová online rádiologická služba, ktorá združuje vyše 100 špičkových svetových rádiológov. Snímky MRI, CT alebo RTG posúdia už od 50 € a za menej ako 48 hodín. Lekári sú do tímu Diagnose.me vyberaní a kontrolovaní Odbornou lekárskou komisiou, ktorá zároveň slúži ako poradný orgán a je medicínskym garantom celého projektu. Pacienti z celého sveta môžu takto získať nezávislý lekársky posudok a verifikovať si svoju diagnózu. Služby Diagnose.me doteraz využilo niekoľko stoviek klientov z viac ako 25 krajín sveta. Na Slovensku portál Diagnose.me nedávno odštartoval spoluprácu s centrom magnetickej rezonancie Dr. Magnet, členom spoločnosti Pro Diagnostic Group.
Viac informácií nájdete na stránke www.diagnose.me
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.