Boj s emóciami. Ako dlho dokážeme žiarliť?
Emócie s nami vedia zamávať a zatieniť naše racionálne zmýšľanie. Nech sa snažíme akokoľvek, niektoré pocity nevieme ovládnuť ani po uplynutí niekoľkých dní.
Svoje emócie si väčšinou uvedomíme až keď ich prejavíme okoliu a odhaľujú našu najhlbšiu podstatu. Podliehame afektom, vybuchneme, v tej chvíli nám chýba nadhľad.
"Silná potreba ignorovať a vytesňovať nepríjemné emócie či myšlienky vedie k prekrúcaniu, popieraniu, prikrášľovaniu či vyhýbaniu sa situáciám, ktoré dotyk emócií prináša. A to všetko len preto, aby sme uchránili svoje vedomie pred emocionálnym napätím, utiekli pred konfliktami," píše český portál psychologie.cz.
Čítajte: Pozitívne statusy na sociálnych sieťach šíria šťastie
Poznáte rozdiel medzi pocitom úzkosti a strachu? Hoci sú veľmi podobné, majú odlišný dopad na psychiku človeka. Ten tkvie práve v dĺžke ich prežívania. Dôvodom je premýšľanie o situácii, ktoré emóciu predlžuje.
Smútok najdlhšie trvajúcou emóciou
Tím vedcov z Lovaňskej univerzity v Belgicku analyzovali emočný svet 233 študentov. Zamerali sa hlavne na dobu trvania ich emócií a tiež zisťovali triky, ktorými si pomáhajú, aby sa s nimi vysporiadali čo najrýchlejšie.
Smútok dokáže človeka potrápiť a zaťažiť psychiku najdlhšie. Väčšinou je spojený s tragickou udalosťou, a preto sa k nej človek neustále vracia.
Snaha zbaviť sa smútku aspoň čiastočne zabrala ľuďom minimálne päť dní. To dokazuje, že vysporiadať sa s ním vôbec nie je jednoduché, aj keď sa o to veľmi snažíme.
Nudíme sa pol hodinu
Krátkodobé emócie človeka prepadnú len na niekoľko minút či hodín. Spája ich pomerne nízka dôležitosť udalosti, ktorá ich spôsobila. Zbaviť sa pocitu hanby či znechutenia tak nie je také náročné. Ľuďom stačí v priemere pol hodina, kým ich úplne prejde a ani nudiť sa dlhšie nedokážu.
Najrýchlejšie dokážeme premôcť i strach, poníženie, pocity súcitu, podráždenia, hnevu a prekvapenia.
Čítajte: Ste nahnevaní? Tieto veci nikdy nerobte!
Dĺžka a intenzita prežívania emócií je pochopiteľne u každého človeka odlišná. Ak istý pocit niekto prežíva dve hodiny, iného opustí až po niekoľkých dňoch.
Priemerná dĺžka emócií:
Smútok: 120 hodín
Nenávisť: 60 hodín
Radosť: 35 hodín
Zúfalstvo, nádej, úzkosť, sklamanie a spokojnosť: 24 hodín
Žiarlivosť: 15 hodín
Úľava: 8 hodín
Nadšenie: 6 hodín
Obdiv a vďaka: 5 hodín
Uvoľnenosť: 4,3 hodiny
Pocit previnenia: 3,5 hodiny
Stres: 3 hodiny
Hrdosť: 2,6 hodiny
Dotknutosť: 2,5 hodiny
Hnev, nuda a prekvapenie: 2 hodiny
Podráždenosť: 1,3 hodiny
Súcit: 1,3 hodiny
Poníženie: 0,8 hodiny
Strach: 0,7 hodiny
Hanba a znechutenie: 0,5 hodiny
Emócie ovplyvňujú organizmus
Stav našej psychiky je úzko prepojený s fyzickým zdravím. V čínskej medicíne sú emócie priraďované dokonca ku konkrétnym orgánom. Radosť k srdcu, smútok a žiaľ k pľúcam, strach ovplyvňuje obličky, hnev pečeň a ak sme veľmi zamyslení, vplýva to na slezinu a žalúdok.
Sladkosti síce majú schopnosť ukľudňovať, no cukor vytvára akúsi závislosť.
Čítajte: Psychiater: Štvrťstoročie od novembra ´89 strácame hodnoty
Ak si dáte trošku, chuť sa vám zvýši, trávenie sa však pri nadmernej konzumácii spomalí a organizmus sa zahlieni. Siahnite po kocke horkej čokolády s vysokým podielom kakaa. Upokojuje a dodá telu endorfíny.
Nepreháňajte to s ňou! Jedna-dve kocky naozaj postačia. Najlepším receptom ako dostať hladinu emócií do rovnováhy je nepochybne cvičenie a meditácia. So psychikou robí divy a za ten pocit prekonanie lenivosti určite stojí.
Prekvapivé zistenie: Takto súvisí riziko rakoviny hrubého čreva s vašimi súrodencami
Vedci odhalili prekvapivú súvislosť medzi súrodencami a rozšíreným typom rakoviny.
Na toto nesmiete zabudnúť pred spaním, inak vám hrozí vyššie riziko Alzheimerovej choroby
Ľudia, ktorí majú menej ako 65 rokov sú obzvlášť ohrození.
Uhorky posilňujú imunitný systém, pomôžu aj s pleťou
Uhorky majú mnoho zdravotných benefitov. Posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri hydratácii organizmu a podporujú vyprázdňovanie. Dokážu tiež rozjasniť a zlepšiť stav pleti.
Toto vám hrozí, ak nedostatočne uvaríte bravčové mäso
CT vyšetrenie odhalilo desivý účinok nedostatočnej tepelnej úpravy výrobku z bravčového mäsa.
8 varovných znakov rakoviny, ktoré si musíte všímať pri jedení
Niektoré príznaky rakoviny sa najviac prejavujú pri jedení. Tieto by ste si nemali mýliť s inými ochoreniami.