• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Islamisti sa chcú zmocniť aj druhého najväčšieho mesta Sýrie

  • 15:19 04.11.2014
  • PARÍŽ
Islamisti sa chcú zmocniť aj druhého najväčšieho mesta Sýrie

Medzinárodná koalícia bojujúca proti Islamskému štátu musí v súčasnosti svoju pozornosť sústrediť na druhé najväčšie sýrske mesto Halab (Aleppo). Myslí si to francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius, ktorý to uviedol v utorkovom komentári zverejnenom v denníkoch Le Figaro, Washington Post a panarabskom Al-Hajate (Život).

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.

Dôvodom je podľa neho fakt, že umiernená sýrska opozícia v súčasnosti čelí stupňujúcim sa útokom zo strany tak džihádistov, ako aj armády lojálnej prezidentovi Baššárovi al-Asadovi. "Vzdanie sa Aleppa by postavilo 300-tisíc mužov, žien a detí pred hroznú voľbu: vražedné obkolesenie bombami režimu alebo barbarskí teroristi z Islamského štátu," uviedol šéf francúzskej diplomacie.

Francúzi pomáhajú Američanom len v Iraku

Fabius tieto slová použil tri dni po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v Paríži o téme boja proti Islamskému štátu rokoval so svojím francúzskym partnerom Francoisom Hollandom. Erdogan kritizoval najmä fakt, že Američanmi vedené nálety v Sýrii sa sústreďujú takmer výlučne na obranu prevažne kurdského Kobane.

Paríž pritom nie je súčasťou koalície bojujúcej proti Islamskému štátu v Sýrii a zatiaľ Američanom pomáha len v Iraku. Fabius však teraz trvá na tom, že nedovolí padnutie Aleppa do rúk islamistov. "Po Kobane teraz musíme zachrániť Aleppo," uzatvára svoj komentár.

Súvisiace:

Islamský štát spáchal ďalšiu masakru, popravil aj deti

Islamisti prepustili 93 sýrskych Kurdov

Extrémisti z Islamského štátu prepustili 93 sýrskych Kurdov, ktorých zajali vo februári, keď boli na ceste zo severnej Sýrie do susedného Iraku. Informovala o tom Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv. Podľa jej údajov ich IŠ obvinil z toho, že sú členmi kurdskej Strany demokratickej únie (PYD), ktorá je proti IŠ. Šiestich zo zajatých si islamisti nechali. Dôvodom sú obvinenia z krádeže, za ktoré im odtnú pravú ruku. Príčiny prepustenia ostatných nie sú jasné, uviedla monitorovacia skupina.

Hoci Islamský štát bežne zabíja svojich rukojemníkov v Sýrii a Iraku, občas ich aj prepúšťa. V septembri napríklad islamisti prepustili 46 tureckých rukojemníkov v Iraku po viac než troch mesiacoch zadržiavania. Turecko odmietlo, že by za nich zaplatilo výkupné. Prepustených Kurdov sa militanti zmocnili v okolí mesta Kobane, kde prebiehajú prudké boje. Extrémisti stále zadržiavajú aj okolo 70 ďalších Kurdov, ktorých zajali inokedy.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

DNES - 6:10Zahraničné

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter spred štyroch rokov.

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

VČERA - 21:55Zahraničné

Európska komisia vyzvala najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na Roberta Fica.

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

VČERA - 21:44Zahraničné

Ponaučením zo stredajšieho atentátu na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica je, že aj v Maďarsku by bolo potrebné regulovať diskusie na internete.

Belgický moderátor vyzval na 'odstránenie' premiéra De Croa, vyšetrujú ho

Belgický moderátor vyzval na 'odstránenie' premiéra De Croa, vyšetrujú ho

VČERA - 21:18Zahraničné

Belgický premiér Alexander De Croo podal vo štvrtok sťažnosť na rozhlasového moderátora, ktorý poslucháčov vyzýval na jeho "odstránenie".

Španielsky kráľ telefonoval Čaputovej, vyjadril solidaritu SR po útoku na Fica

Španielsky kráľ telefonoval Čaputovej, vyjadril solidaritu SR po útoku na Fica

VČERA - 21:09Zahraničné

Španielsky kráľ Filip VI. sa vo štvrtok večer telefonicky spojil so slovenskou prezidentkou, aby vyjadril podporu a solidaritu Slovensku v súvislosti s atentátom na Roberta Fica.