• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
18°Bratislava

Vitrážové okná bojujú o šancu na obnovu

  • 12:10 03.11.2014
  • BRATISLAVA
Vitrážové okná bojujú o šancu na obnovu

Lokálpatrioti pozor! Oddnes máte možnosť zabojovať za záchranu historických vitrážových okien v internetovej súťaži Poklady môjho srdca. Vitráž s najvyšším počtom hlasov získa od Nadácie VÚB financie na kompletné reštaurovanie. Šancu obnoviť jedinečnú pamiatku vo svojom regióne zvýši každý, kto do konca novembra zahlasuje na www.vub.sk/vitraze.

Nadácia VÚB dlhoročne podporuje záchranu historických pamiatok. Rozhodnúť o tom, ktorá pamiatka bude obnovená, môže aj verejnosť v tradičnej súťaži Poklady môjho srdca. Víťazné pamiatky z uplynulých ročníkov sú už zrekonštruované, napríklad renesančná zvonica vo Vrbove, vežové hodiny v Trnave a Prešove, historické sochy v Piešťanoch, Leopoldova brána v Komárne či vstupné portály v Levoči, Devíne a Košiciach. Teraz sú do súťaže nominované jedinečné vitráže v deviatich mestách. Záchrana týchto krehkých umeleckých diel je nanajvýš aktuálna vzhľadom k ich zlému technickému stavu.

Vitráže ako estetický dekoratívny prvok sa umiestňovali do okien namiesto dnes používaného číreho skla. Slnečné lúče prechádzajúce cez vitrážové okno zvýrazňujú krásne obrazce vytvorené z farebných sklíčok, čím umocňujú neopakovateľnú atmosféru historických interiérov. Veľký rozmach vitrážových okien na Slovensku prinieslo 19. storočie. Používali sa v cirkevných objektoch, ale aj v svetských stavbách, akými boli sídla aristokratov. Neskôr architekti umiestňovali vitráže aj do verejných budov, napr. kúpeľov, bánk a divadiel. V období socializmu sa zas objavujú v školách, nemocniciach alebo na staniciach. Autormi boli významní umelci ako Hložník, Šimerová, Alexy alebo Fulla.

Vo výbere na www.vub.sk/vitraze je deväť vitráží nachádzajúcich sa v Bojniciach, Hronskom Beňadiku, Spišskej Kapitule, Martine, Pruskom, Marianke, Rišňovciach, Hlohovci a Ivanke pri Nitre. Práve miestni lokálpatrioti môžu teraz podporiť "svoju" vitráž v boji o prvenstvo. "Každá z deviatich nominovaných vitráží je vzácna a unikátna. Ponúkame ľuďom možnosť využiť svoj hlas a prispieť k záchrane kultúrneho dedičstva vo svojom okolí," hovorí Alexander Resch, generálny riaditeľ VÚB banky.

Hlasovanie prebieha do 30. novembra na stránke www.vub.sk/vitraze. Spomedzi všetkých hlasujúcich bude vyžrebovaný jeden výherca vecnej ceny - digitálnej zrkadlovky.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.