• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
20°Bratislava

OĽaNO chce ubrať eštebákom z dôchodkov a dať tým, čo trpeli

  • 8:14 30.10.2014
  • BRATISLAVA
OĽaNO chce ubrať eštebákom z dôchodkov a dať tým, čo trpeli

Poslankyňa NR SR za OĽaNO Janka Šípošová je dcérou politického väzňa. Podľa nej je veľká nespravodlivosť, že páchatelia zločinov sú dodnes zvýhodňovaní a tí, čo trpeli, dostávajú smiešny príplatok k dôchodku, pričom by malo ísť o dve eurá mesačne.

OĽaNO chce plošne zdaniť výsluhové dôchodky príslušníkov komunistických tajných služieb, predovšetkým Štátnej bezpečnosti (ŠtB), ale aj vojenskej kontrarozviedky o 50 percent. Ušetrené peniaze sa majú použiť na jednorazové odškodnenie politických väzňov sumou 1000 eur. Ako povedala v stredu na tlačovej besede podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová, škody, ktoré napáchal komunizmus, sa vyčísliť nedajú.

"Ľudia stratili sny, nemali možnosť študovať. Tento zákon je morálnym odškodnením politických väzňov. Komunisti sa dopustili zločinov a vieme pomenovať, kto sa ich dopustil," povedala. Podľa nej sa ich návrh dotkne približne 1 300 bývalých príslušníkov ŠtB alebo ich manželiek a približne rovnakého počtu politických väzňov. " Ide o morálne zmiernenie krívd," zdôraznila.

Šípošová chce odstrániť výsmech týraných

Poslankyňa NR SR za OĽaNO Janka Šípošová je dcérou politického väzňa. Podľa nej je veľká nespravodlivosť, že páchatelia zločinov sú dodnes zvýhodňovaní a tí, čo trpeli, dostávajú smiešny príplatok k dôchodku. Podľa nej ide približne o dve eurá mesačne.

Súvisiace:

Rakúšania odhalili pamätník dezertérov Hitlerovej armády

Vláda USA desaťročia platila nacistom za odchod z krajiny

"Tisíc eur je symbolické zadosťučinenie. Pre mňa je dôležitejšie odstránenie výsmechu, teda aby neboli zvýhodňovaní páchatelia krívd. Takú úpravu už prijali v Poľsku," upozornila. Spomenula tiež, že jej otec z dôchodku 800 korún musel ako politický väzeň po prepustení z väzenia splácať štátu, že sedel na Pankráci, pretože počas väzenia nemohol pracovať.

Návrh podporujú viacerí

Za odobratie výsluhových dôchodkov príslušníkom tajných služieb je aj predseda Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák. Práve ústav prišiel do parlamentu s takýmto podnetom a OĽaNO si ho osvojilo. Podľa Krajňáka sa s touto problematikou vysporiadali nielen v Poľsku, ale aj v Maďarsku a Nemecku.

Návrh podporuje aj predseda Konfederácie politických väzňov Anton Srholec. "Návrh je naplnením spravodlivosti a pokusom zmierniť veľké rozdiely odmeňovania medzi páchateľmi zločinov a tými, ktorí veľmi trpeli počas komunistického režimu. Naším cieľom nie je, aby sme mali výhody. Ale ľudia s vysokými platmi dnes majú výsluhové dôchodky a prenasledovaní žijú na okraji spoločnosti," uviedol.

Podľa neho konfederácia stráži obrovský balík utrpenia, keď sa naši ľudia obetovali za slobodu. "Je hrozné, že počas vlády komunizmu len na hraniciach bolo zastrelených 400 ľudí. V Bratislave bolo popravených 150 ľudí. Strážime spomienku na 171 000 odsúdených a dodatočne rehabilitovaných ľudí. Spomíname na ľudí, ktorí boli odvlečení do Sovietskeho zväzu, kde zahynuli. Nechceme vyvolávať hnev a pomstu, ale kladieme to do pamäti národa, aby sa na to nezabudlo," vyhlásil.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

DNES - 10:55Domáce

Na mieste požiaru našli muža s rozsiahlymi popáleninami.

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

DNES - 9:14Domáce

Vstupom do EÚ Slovensko získalo významnú podporu eurofondov, pripomína minister zahraničných vecí.

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

DNES - 8:39Domáce

Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie, nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k EÚ.

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

DNES - 8:05Domáce

Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

DNES - 7:30Domáce

Polícia sa obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri pátraní.