• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Tomuto pánovi by ste vek neuhádli, cvičí a posilňuje celý život

  • 20:58 25.10.2014
  • BRATISLAVA
Tomuto pánovi by ste vek neuhádli, cvičí a posilňuje celý život

Do starého železa sa však rozhodne nechystá. Každý deň s činkami v ruke je chodiacou reklamou na športovanie a zdravý životný štýl.

JUDr. Ladislav Tóth je legendárny cvičiteľ a tréner - poznajú ho celé generácie študentov, ktoré počas štúdií v hlavnom meste bývali na internáte v Mlynskej doline, dobre známych ako Átriové domky. Pre vyštudovaného doktora práva sú posilňovanie a fitnes celoživotnou vášňou. 

Už od polovice osemdesiatych rokov minulého storočia vedie posilňovňu v bloku S, ktorú pôvodne založili „matfyzáci“. Laco Tóth pritom už dosiahol dôchodkový vek 62 rokov! Do starého železa sa však rozhodne nechystá. Každý deň s činkami v ruke je chodiacou reklamou na športovanie a zdravý životný štýl.

Z chorľavého chlapca svalovec

Laco Tóth mal v detstve zdravotné problémy, ktoré ho priviedli k tomu, čo je jeho láskou už dlhé desaťročia.„Každú chvíľu som bol prechladnutý. Kým sa moji rovesníci zabávali na kúpaliskách, ja som doma ležal doma pod paplónom s teplotou a pil horúce čaje. Jeden môj dobrý známy mi napokon poradil, aby som sa dal na posilňovanie. Tak som začal postupne pravidelne cvičiť, viac sa otužovať, a chvalabohu, tie prechladnutia ustúpili,“spomína Laco Tóth.

Posilňovňu predstavil vo filme:

20 rokov nebol chorý

Pravidelne začal cvičiť, keď mal 13 možno 14 rokov. Aktívne hral aj futbal , mal bohaté športové vyžitie. Ako hovorí, človek, ktorý takto pravidelne športuje, musí byť nutne aj zdravší, lebo jeho organizmus znesie viac záťaže. „Vážnejšie prechladnutie som nezažil už dobrých 15 - 20 rokov,“ dodáva.

Právo vymenil za činky

Študoval na právnickej fakulte a medzi rovesníkmi stále propagoval myšlienku o pravidelnom športovaní. „Aby namiesto cigariet, alkoholu, prípadne drog alebo, čo ja viem čo ešte, radšej pravidelne na sebe pracovali po tej športovej stránke. 

Podarilo sa mi podchytiť, myslím si, dosť veľa študentov aj študentiek. Som presvedčený, že aj po skončení školy ich tá športová aktivita drží možno aj dodnes“. 

Právnická kariéra ho síce spočiatku lákala, ale z viacerých vecí v tejto sfére bol veľmi sklamaný. „Vybral som si inú cestu a neľutujem. Ešte dnes si trúfnem povedať, že v mojom veku by som vytrel 98 percent dvadsiatnikov,“ hlási hrdo.

Na dovolenke nehľadá relax, ale maká

Organizmus, ktorý si zvykol pravidelne športovať, človeka doslova núti neprestávať. „Ja by som nejaký týždeň bez športu vydržal, ale to už začínam byť nejaký nervózny a čosi mi chýba. Už sa hlási ten hlad po činkách. Keby som len na pár dní išiel napríklad do zahraničia, tak medzi prvým, čo budem hľadať, je tá možnosť zacvičiť si,“ priznáva Tóth.

Počítačové deti bez kondície 

Laco Tóth smutne pozerá na súčasných mladých, ktorí sú z generácie počítačových detí. „Medzi nimi sú aj takí chlapci, čo sa ani raz nevytiahnu na hrazde. A to nehovorím o širokom úchope, ale obyčajným bicepsovým podhmatom. Čiže tá fyzická kondícia je u nich totálne nulová. Myslím si, že aj preto narastá počet rôznych ochorení, lebo to svalstvo u týchto ľudí nepracuje. A nepracujúce svalstvo atrofuje, degeneruje,“hovorí cvičiteľ.

Podľa jeho slov bol v minulosti väčší záujem, aj dievčatá chceli viac „makať“ s činkami. Dnes dávajú prednosť aeoróbnym aktivitám, ako je korčuľovanie, behanie a podobne.

„Ja si myslím, že aj tie činky majú svoje čaro – s činkami sa totiž najlepšie tvaruje postava a človek výborne naberá fyzickú silu. Ja sa to tiež snažím trochu kombinovať. Samozrejme, teraz som už trochu starší, niektoré veci chtiac-nechtiac musím obmedziť, lebo proti zákonom tejto planéty nebojujem. Už mi telo dáva určité signály, veď v živote som ho dosť zaťažoval. Ale v rámci možností sa snažím popri cvičení ešte tú aeróbnu aktivitu robiť - či už trochu pobehnúť, alebo si ísť zaplávať. Prípadne ten bicykel, kolieskové korčule,“ opisuje Laco Tóth.

S cvičením radil ľuďom aj cez obrazovku:

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

VČERA - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

21:55 24.04.2024Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

17:15 24.04.2024Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

6:32 24.04.2024Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.