• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
17°Bratislava

Počet výrobcov plastových okien klesá, ovplyvňuje ich Poľsko

  • 7:37 25.10.2014
  • BRATISLAVA
Počet výrobcov plastových okien klesá, ovplyvňuje ich Poľsko

Výrobu plastových okien na Slovensku brzdí pokles výkonov v celom stavebnom priemysle, nedostatok veľkých projektových zákaziek, ale najmä silný export veľkých poľských hráčov. Potvrdila to štúdia českej spoločnosti Inoutic v spolupráci s firmou MindBridge Consulting.

Počet domácich výrobcov plastových okien každoročne klesá zhruba o desatinu od roku 2011. Vlani zmenilo alebo pozastavilo svoju činnosť v tomto segmente trinásť subjektov a ich počet sa tak znížil na stodvanásť. Výrobcovia menia prevádzky na firmy, ktoré predávajú a inštalujú okná, alebo z trhu odchádzajú v dôsledku insolventnosti.

V Českej republike klesol počet výrobcov plastových okien o 15 percent na 187 a v Maďarsku o vyše 30 percent na 127 subjektov.

Kľúčoví slovenskí a českí výrobcovia musia podľa prokuristu Inoutic Radka Slabáka vyrásť a byť silnejší, aby mohli reagovať na silný poľský tlak. "Poľská vláda výrazne podporuje investície a export v tomto sektore. Štátny program podpory výrobcov okien, ktorý zastrešuje poľské ministerstvo hospodárstva, je spolufinancovaný z fondov Európskej únie," priblížil. Objem poľskej výroby v roku 2013 presiahol objem výroby nemeckého trhu.

Stratu si výrobcovia kompenzujú exportom

Stratu na domácom trhu si výrobcovia začínajú kompenzovať exportom, a to najmä do Českej republiky, ale aj Rakúska, Nemecka či Švajčiarska. "Výrobcov, ktorých export tvoril viac ako polovicu výrobného programu, bolo v roku 2012 4,4 percenta a v roku 2013 ich počet narástol na 7,5 percenta. Pod tento stav sa podpísala kombinácia tlaku na najnižšiu cenu pri verejných zákazkách s chýbajúcou koncepciou a nulovou podporou zo strany štátu pre miestne firmy," tvrdí Slabák.

Výrazný pokles tržieb o vyše 10 percent vlani zaznamenalo 30,4 percenta domácich výrobcov plastových okien. Mierny pokles malo 10,8 percenta výrobcov, na stagnujúcej úrovni zostalo 25 percent, mierny nárast evidovalo 21,4 percenta a výrazný rast o vyše 10 percent bol u 12,5 percenta výrobcov.

"Pokles na trhu už pretrváva dosť dlho, preto sa očakáva, že opäť začne opatrne rásť. Nepredpokladám však, že sa tak stane už v budúcom roku, najskôr v roku 2016," uviedol Slabák. Očakáva, že Poľsko prestane byť agresívne vo vzťahu k exportu, lebo bude musieť začať podporovať domáci trh.

Predávajú sa okná vyrobené v Poľsku

Rast dosiahli najmä veľkí výrobcovia, ktorí dokážu pokryť nároky exportu na trhy západnej Európy. Piati veľkí hráči Slovaktual, Noves, Fenestra, Incon a Hesta si delia zhruba 90 percent trhu, miznú z neho najmä strední a malí výrobcovia okien.

Mnoho z nich predáva okná vyrobené v Poľsku. Komplexné projektové riešenia pre veľké komerčné projekty sa stali takmer osudné pre Fenestru. Pre zmrazenú aktivitu investorov nebola schopná splácať úvery na veľké projektové zákazky, situáciu však zvládla a riadi sa reštrukturalizačným plánom.

Trh s plastovými oknami je čiastočne regionálny. Dôležitá nie je až tak kúpna sila obyvateľstva, ako skôr počet dokončených bytov. Tisíc až päťtisíc okien predá 58 percent domácich výrobcov, nad 15-tisíc kusov 14 percent výrobcov.

Inoutic je výrobca PVC systémov pre okná, dvere, ako aj obkladových materiálov a terás, ide o dcérsku firmu belgického koncernu Deceuninck.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

DNES - 19:06Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

DNES - 16:44Ekonomické

Dubaj v nedeľu oznámil, že začal s výstavbou nového terminálu na medzinárodnom letisku Al Maktoum, ktoré sa tak stane najväčším na svete.

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

DNES - 15:04Ekonomické

Ruskí predstavitelia v nedeľu opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok.

Kamenický: Uvažujeme o dlhopisoch, ktoré by si mohli kúpiť bežní ľudia

Kamenický: Uvažujeme o dlhopisoch, ktoré by si mohli kúpiť bežní ľudia

DNES - 14:42Ekonomické

Ministerstvo financií uvažuje nad možnosťou vydávať štátne dlhopisy, ktoré by si mohli kúpiť priamo bežní ľudia.

Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa Tomáša nepripravuje

Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa Tomáša nepripravuje

DNES - 13:24Ekonomické

Vláda nepripravuje žiadne zmeny, ktoré by pripravili ľudí o úspory v 2. dôchodkovom pilieri a ani neplánuje ďalšie znižovanie príspevkov do tohto sporenia.