• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
10°Bratislava

Trnavský kraj chce škrtnúť takmer dvesto autobusových spojov

  • 7:02 21.10.2014
  • TRNAVA
Trnavský kraj chce škrtnúť takmer dvesto autobusových spojov

Málo vyťažené autobusy sú pre dopravcu stratové, stratu preto musí vykrývať samosprávny kraj.

Trnavský samosprávny kraj plánuje od polovice decembra zrušiť 196 autobusových spojov, čím by ušetril viac ako 300 tisíc kilometrov ročne. Zrušené budú spoje, ktorými cestuje v priemere menej ako osem ľudí.

Rušenie spojov sa dotkne predovšetkým okresov Trnava, Piešťany, Senica a Hlohovec, ktoré obsluhuje dopravca SAD Trnava. Najviac na škrtanie doplatia malé dediny a dediny na okraji kraja. Rušenie spojov v iných častiach Trnavského kraja už prebehlo v minulosti.

Súvisiace:

Doprava v Trnave zadarmo je populizmus, tvrdí kandidát

Blížia sa voľby, Smer sľubuje v Trnave dopravu zadarmo

Nevyťažené spoje sú stratou pre dopravcu

Málo vyťažené autobusy sú pre dopravcu stratové, stratu musí vykrývať samosprávny kraj. V tomto roku má trom dopravcom uhradiť za služby vo verejnom záujme viac ako desať miliónov eur, peniaze musí nájsť aj na úhradu straty z minulosti. Primátorom a starostom, ktorí s rušením spojov nesúhlasia, kraj ponúka možnosť spolufinancovania straty.

"Z praxe vyplýva, že po zistení finančnej náročnosti, ktorú prevádzkovanie spoja predstavuje, zástupcovia miest a obcí pri zaťažení svojho rozpočtu od požiadavky ustúpili," píše sa v materiáli, ktorý vypracovala Tatiana Šoltésová z Úradu Trnavského samosprávneho kraja. Informáciou o schvaľovaní cestovných poriadkov na obdobie od polovice decembra tohto roku sa budú zaoberať na najbližšom rokovaní krajskí poslanci, zmeny v zámere kraja škrtať stratové spoje však nie sú pravdepodobné.

Petície proti rušeniu spojov

Z viacerých obcí išli do sídla krajskej samosprávy aj k dopravcom petície proti rušeniu spojov, šanca na úspech je však malá. Kraj argumentuje medziročným poklesom cestujúcich a vynakladaním značných finančných prostriedkov. Možnosť podieľať sa na financovaní straty malé obce odmietajú, podľa starostky Prietrže v okrese Senica Dany Blažkovej na to peniaze nemajú.

Trnavský samosprávny kraj momentálne uhrádza dopravné výkony vo verejnom záujme trom dopravcom – Slovenskej autobusovej doprave Trnava, Slovenskej autobusovej doprave Dunajská Streda a SKAND Skalica.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

DNES - 8:39Domáce

Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie, nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k EÚ.

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

DNES - 8:05Domáce

Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

DNES - 7:30Domáce

Polícia sa obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri pátraní.

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

VČERA - 17:55Domáce

Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar.

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

VČERA - 15:11Domáce

Bratislavská polícia vyšetruje krádež na výstave v dome kultúry v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom na sociálnej sieti.