• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.5.2024Meniny má Roland
17°Bratislava

Intenzívne nálety v Kobane zabili stovky islamistov

  • 17:49 16.10.2014
  • WASHINGTON
Intenzívne nálety v Kobane zabili stovky islamistov

Pri Američanmi vedených náletoch v sýrskom pohraničnom meste Kobane (Ajn al-Arab) prišlo o život "niekoľko stoviek" členov Islamského štátu. V stredu to potvrdil Pentagon, ktorý zároveň varoval, že miestni Kurdi ešte svoj boj nevyhrali. Miestny vodca kurdských milícií však vo štvrtkovom rozhovore pre britskú stanicu BBC vyhlásil, že IŠ "takmer vyhnali" z väčšiny obsadených častí Kobane.

Spojenými štátmi vedená medzinárodná koalícia uskutočnila v meste za posledných 48 hodín asi 40 náletov. Ide o najvyššie číslo od 22. septembra, keď USA spustili leteckú operáciu na severe Sýrie. Hovorca Pentagonu admirál John Kirby však vyhlásil, že razantnejšie nálety v Kobane komplikuje nepriaznivé počasie v Iraku.

Súvisiace:

Strategický kopec v meste Kobani opäť dobyli Kurdi

V Sýrii sa odpálili islamisti, boj o Kobani prináša obete

Turecko povolí cvičenia umierneným sýrskym povstalcom

Obliehané prevažne kurdské mesto na hranici s Tureckom sa stalo hlavným terčom náletov medzinárodnej koalície, ktorá chce zastaviť postup islamistických militantov v oblasti.

Tí v súčasnosti stále kontrolujú rozsiahle územia v Sýrii aj Iraku. Organizácia spojených národov pred časom varovala, že v prípade dobytia Kobane islamistami hrozí tamojším Kurdom "genocída". Podľa Pentagonu tam zostalo už len niekoľko stoviek civilistov.


Briti vyslali do boja proti islamistom bezposádkové lietadlá

Britská vláda oznámila, že do Iraku vysiela bezposádkové lietadlá s výzbrojou, ktoré majú pomôcť v boji proti militantnej extrémistickej skupine Islamský štát (IŠ) a doplniť britské bojové lietadlá typu Tornado nasadené v krajine už dávnejšie.

Podľa vyhlásenia ministra obrany Michaela Fallona určeného parlamentu takzvané drony s označením Reaper (Kosec) presunú do Iraku z Afganistanu. Ako jediné stroje svojho druhu, ktoré Británia vlastní, prispejú k "doteraz poskytovanej útočnej kapacite", informoval minister s tým, že v súlade s platnými pravidlami budú používané iba na irackom území.

Británia je súčasťou medzinárodnej koalície pod vedením USA, ktorá sa snaží zvrátiť postup IŠ v Iraku a Sýrii. Nálety na irackom území na základe žiadosti tamojšej vlády v septembri odsúhlasil britský parlament. V Sýrii však zatiaľ Briti proti militantom nezasahujú.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tisíce Švédov vrátaneThunbergovej  protestovali proti účasti Izraela v Eurovízii

Tisíce Švédov vrátaneThunbergovej protestovali proti účasti Izraela v Eurovízii

DNES - 20:54Zahraničné

Tisíce ľudí vrátane klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej vo štvrtok v uliciach švédskeho Malmö protestovali proti účasti Izraela v semifinále Eurovízie.

Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve

Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve

DNES - 19:37Zahraničné

Ruským hackerom sa podarilo dostať do vysielania ukrajinských televízií a lotyšského televízneho operátora zábery z vojenskej prehliadky na moskovskom Červenom námestí pri príležitosti Dňa víťazstva.

Biden podľa Trumpa stojí na strane Hamasu, keď hrozí zastavením dodávok Izraelu

Biden podľa Trumpa stojí na strane Hamasu, keď hrozí zastavením dodávok Izraelu

DNES - 17:51Zahraničné

Americký exprezident Donald Trump uviedol, že jeho nástupca v Bielom dome Joe Biden stojí na strane hnutia Hamas, keď pohrozil zastavením dodávok amerických zbraní Izraelu.

Putin: Manévre s nácvikom použitia taktických jadrových zbraní nie sú nezvyčajné

Putin: Manévre s nácvikom použitia taktických jadrových zbraní nie sú nezvyčajné

DNES - 17:47Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že na plánovanom vojenskom cvičení, ktoré zahŕňa nácvik použitia taktických jadrových zbraní, nie je nič nezvyčajné.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Metsolová v Kyjeve vyzvala na zvýšenie podpory pre Ukrajinu

Predsedníčka Európskeho parlamentu Metsolová v Kyjeve vyzvala na zvýšenie podpory pre Ukrajinu

DNES - 16:38Zahraničné

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová počas návštevy Kyjeva požiadala európske krajiny, aby dodržali svoje sľuby o pomoci pre Ukrajinu a zvýšili podporu pre túto vojnou zmietanú krajinu.