• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
22°Bratislava

Trnku mala riešiť nová disciplinárka, nestihla sa pripraviť

  • 11:09 16.10.2014
  • BRATISLAVA
Trnku mala riešiť nová disciplinárka, nestihla sa pripraviť

Disciplinárna komisia, ktorá Trnku potrestala zbavením funkcie prokurátora, medzičasom zanikla. Nová sa nestihla na jeho prípad pripraviť.

Súdny spor prokurátora Dobroslava Trnku proti trestu za list z kauzy Glance House sa skomplikoval. Na Krajskom súde v Bratislave vo štvrtok chýbali zástupcovia 4. disciplinárnej komisie generálnej prokuratúry, ktorá Trnku pred rokom potrestala zbavením funkcie prokurátora. Táto disciplinárna komisia však medzičasom zanikla a nová sa nestihla na Trnkov prípad pripraviť. Sudkyňa tak pojednávanie odročila na 18. decembra.

Súvisiace:

Trnka bojuje proti trestu, ktorý ho stal kreslo prokurátora

Prípad má na starosti nová komisia

Listom z mája 2012 Trnka ako zastupujúci generálny prokurátor umožnil odblokovanie bytového domu v Bernolákove, ktorý predtým zablokoval Úrad špeciálnej prokuratúry. Trnkov list najprv vyšetrovala polícia, no napokon rozhodla, že nejde o trestný čin a vec postúpila disciplinárnej komisii. Trnka sa voči disciplinárnemu trestu odvolal na krajský súd.

Pre nález ústavného súdu z augusta museli byť disciplinárne komisie na generálnej prokuratúre zrušené a vytvorené nové. Ústavný súd totiž vyslovil nesúlad s ústavou ustanovení zákona o prokuratúre ešte z roku 2011. Trnkov prípad má teraz na stole komisia zložená po novom z troch členov namiesto piatich, iný je tiež jej predseda.

Ten sa v stredu faxom súdu ospravedlnil a požiadal o odročenie, keďže prípad dostali len pred pár dňami a nemali dosť času si ho preštudovať. "Musíme pojednávanie odročiť a zistiť, kto môže za správny orgán konať," uviedla sudkyňa.

Trnkov list o prevode

Prvý raz sa v tomto prípade pojednávalo na Krajskom súde v Bratislave v júli. Trnka chce na súde docieliť zrušenie rozhodnutia disciplinárnej komisie a vrátiť vec na nové konanie. Spolu so svojou advokátkou, bývalou prokurátorkou Evou Mišíkovou, namietajú, že komisia nebola kreovaná zákonným spôsobom. Generálna prokuratúra zloženie disciplinárnej komisie považuje za zákonné.

Trnka poslal v máji 2012 list Jane Šlachtovej, ktorá bola istý čas v kauze prevodu bytovky aj obvinená. Šlachtová zastupovala v minulosti firmu CDI, ktorá v pôvodnom spore o bytovku vystupovala ako poškodená.

Trnka v liste súhlasil s prevodom bytovky s presne stanovenými podmienkami. Kataster na základe tohto listu umožnil prepis nehnuteľnosti 22. októbra 2012 v prospech CDI napriek tomu, že Úrad špeciálnej prokuratúry zakázal uznesením akékoľvek narábanie s budovou. Bytovka napokon skončila na istý čas až u tretej firmy Gapeja.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

DNES - 17:55Domáce

Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar.

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

DNES - 15:11Domáce

Bratislavská polícia vyšetruje krádež na výstave v dome kultúry v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

DNES - 13:52Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov.

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

DNES - 13:10Domáce

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

DNES - 12:06Domáce

Polícia upozorňuje motoristickú verejnosť na dočasnú úplnú uzáveru cesty I/79 v okrese Trebišov v úseku Veľaty - Luhyňa - Čerhov, ku ktorej dôjde v nedeľu od 14.00 h.