• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
23°Bratislava

Nobelovu cenu za mier získali Malála a indický aktivista

  • 16:50 10.10.2014
  • WASHINGTON
Nobelovu cenu za mier získali Malála a indický aktivista

Nórsky Nobelov výbor vyhlásil v piatok držiteľa Nobelovej ceny mieru. Prestížne ocenenie získali pakistanská tínedžerka bojujúca za práva dievčat na vzdelanie Malála Jusafzajová a indický aktivista za práva detí Kailaš Satyarthi.

O ocenenie sa uchádzal rekordný počet nominovaných

Malálu v októbri 2012 postrelil ozbrojenec z hnutia Taliban pre jej iniciatívy podporujúce vzdelávanie dievčat, ktoré fundamentalisti odmietajú. V ťažkom stave ju následne previezli do Británie, kde ju operovali. Prebudila sa až o šesť dní a postupne sa jej začala vracať pamäť a reč. V súčasnosti študuje na škole v anglickom Birminghame. V minulosti ju dvakrát nominovali na Nobelovu cenu mieru. Európsky parlament jej však minulý rok udelil prestížnu Sacharovovu cenu.

Obrazom: Pakistanská hrdinka Malála Jusafzajová

Kailaš Satyarthi je neúnavným bojovníkom za práva detí a odporca detskej práce. Jeho organizácií sa podarilo oslobodiť a do spoločnosti opätovne zaradiť desiatky tisíc detí. Bojuje proti chudobe, nezamestnanosti, negramotnosti, ktoré označuje za dôsledok zneužívania detí. Aktivista žijúci v Naí Dillí stojí okrem iného aj za prijatím viacerých polomových medzinárodných noriem o ľudských právach.

Tento rok sa o prestížne ocenenie za mierové zásluhy uchádzal rekordný počet 278 nominovaných. Víťaza oznámil Thorbjorn Jagland, predseda Nórskeho Nobelovho výboru zloženého z ľudí nominovaných tamojším parlamentom.

Viac o laureátov Nobelových cien za rok 2014:

Nobelovu cenu za literatúru získal Patrick Modiano

Vývoj nanoskopie priniesol vedcom Nobelovku za chémiu

Nobelovu cenu za medicínu udelili za výskum mozgu

Nobelovku za fyziku získalo LED svetlo, ktoré šetrí energiu

Reakcie na ocenenie Malály a indického aktivistu:

Favoritom bol aj pápež František

Americké a britské stávkové kancelárie favorizovali pápeža Františka. Ak by sa František nakoniec stal laureátom, bol by prvou hlavou katolíckej cirkvi s Nobelovou cenou. Na zozname horúcich kandidátov sa nachádzal aj bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, nezávislý ruský denník Novaja Gazeta ako aj konžský ženský lekár a prevádzkovateľ nemocnice Denis Mukwege.

Všetci laureáti si cenu prevezmú 10. decembra, na výročie úmrtia zakladateľa ceny, švédskeho vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela. Cena zahŕňa diplom, medailu a šek na odmenu v hodnote osem miliónov švédskych korún, v prepočte takmer 930-tisíc eur. Udelenie Nobelovej ceny mieru vyvolalo v histórii aj viacero kontroverzií, v roku 2009 to bolo napríklad v prípade amerického prezidenta Baracka Obamu či udelenia ocenenia Európskej únii. V roku 2013 dostala Nobelovu cenu mieru Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová:
"Nobelova cena mieru pre týchto dvoch nadšených ochrancov vzdelávania vysiela odkaz svetu vo veci dôležitosti vzdelania pre budovanie mieru a udržateľnej spoločnosti."

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun:
"Malála je odvážna a nežná obhajkyňa mieru, ktorá sa prostredníctvom jednoduchého činu chodenia do školy stala celosvetovou učiteľkou. Ona povedala, že jedno pero dokáže zmeniť svet a dokázala, ako jedna mladá žena môže stáť na čele. Vďaka hrdinskej práci pána Satjárthího sa svet posunul od popierania zneužívania detskej práce k jej uznaniu, uvedomeniu si a ku konaniu."

Stály predseda Európskej rady Herman Von Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso:
"Nemôžeme zabudnúť na milióny iných detí na svete, ktorým je znemožnené právo na vzdelanie. Toto je víťazstvo ich všetkých."
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Francúzsko mobilizuje políciu, aby obnovila poriadok na Novej Kaledónii

Francúzsko mobilizuje políciu, aby obnovila poriadok na Novej Kaledónii

DNES - 11:11Zahraničné

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea.

Potápači našli telá dvoch mŕtvych mužov v lietadle na dne jazera na Aljaške

Potápači našli telá dvoch mŕtvych mužov v lietadle na dne jazera na Aljaške

DNES - 6:22Zahraničné

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Počet obetí silných dažďov a záplav v Afganistane stúpol na najmenej 68

Počet obetí silných dažďov a záplav v Afganistane stúpol na najmenej 68

DNES - 6:19Zahraničné

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu.

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

VČERA - 22:49Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Francúzskom 4:2 a priblížili sa k postupu do štvrťfinále.

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

VČERA - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.