• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
24°Bratislava

Nový proces v kauze Černák sa nezačal, obhajca opäť nedošiel

  • 12:05 06.10.2014
  • BANSKÁ BYSTRICA
Nový proces v kauze Černák sa nezačal, obhajca opäť nedošiel

Bývalý obhajca mafiánskeho bosa Černáka Daniel M. a ďalší traja sú obžalovaní za korupciu pri žiadostiach o prepustenie z väzby.

Pre neprítomnosť obhajcu Ľudovíta Štangloviča zo zdravotných dôvodov sa v pondelok nezačalo na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici nové hlavné pojednávanie s advokátom Danielom M. a ďalšími tromi osobami, obžalovanými za korupciu pri žiadostiach o prepustenie z väzby.

Sudca pondelkový termín pojednávania zrušil a ustanoví náhradného obhajcu, pretože už v predchádzajúcom konaní sa obhajca Daniela M. tesne pred pojednávaním ospravedlňoval. Nový proces s Danielom M. a spoluobžalovanými bude pokračovať o týždeň 13. októbra, ale bez účasti advokáta a manželov z Liptova, ktorí požiadali, aby súd konal v ich neprítomnosti.

Obhajca má vraj na krku viacero trestných činov

Nové pojednávanie sa uskutoční na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR. Ten na základe dovolania obžalovaných zrušil pôvodné verdikty prvostupňového i odvolacieho súdu. Dovolací senát medzi hlavné dôvody svojho verdiktu uviedol, že pri pôvodných rozhodnutiach prvostupňového i odvolacieho súdu bolo viacnásobne hrubo porušené právo na obhajobu a právo na spravodlivý proces, ktoré okrem vnútroštátnych právnych noriem garantujú medzinárodné dohovory záväzné pre SR.

Prípad advokáta Daniela M. a troch spoluobžalovaných sa tak vracia na pracovisko Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici po šiestich rokoch od vyhlásenia rozsudku. V októbri 2008 samosudca odsúdil Daniela M. obžalovaného za korupciu pri žiadostiach o prepustenie z väzby na osem rokov väzenia a peňažný trest 500-tisíc korún (16,6-tisíca eur). Ďalším trom obžalovaným vymeral po dva roky nepodmienečne.

Daniel M. sa podľa obžaloby dopustil viacerých trestných činov, preto súd použil sprísňujúcu, tzv. asperačnú zásadu. Išlo o trestné činy prijímanie úplatku a pomoc pri tomto trestnom čine vo vzťahu k verejnému činiteľovi, ktorým bol sudca Krajského súdu v Banskej Bystrici Miroslav M. Ten zomrel na infarkt v novembri 2005. Vina Daniela M. a jeho troch spoluobžalovaných bola podľa sudcu preukázaná rozsiahlym dokazovaním, výpoveďami svedkov a ďalšími dôkazmi. Išlo najmä o odpočúvania telefonických hovorov advokáta a kancelárie sudcu Krajského súdu v Banskej Bystrici Miroslava M., ktorý sa podľa obžaloby s obžalovaným advokátom delil o úplatky.

Advokát korupciu poprel

Obžalovaní Róbert Sch. z Brezna a manželia Danuša a Hilmi B. z Beňadikovej v okrese Liptovský Mikuláš vtedy dostali po dva roky nepodmienečne za to, že advokátovi dali úplatky za prepustenie príbuzných z väzby a on sa s nimi delil s nebohým sudcom. Obžalovaný advokát akúkoľvek korupciu poprel. Tvrdí, že išlo iba o odmeny za právne služby.

Rovnako za nevinného sa považuje i Róbert Sch., ktorý mu podľa obžaloby dal úplatok za vybavenie prepustenia z väzby svojho brata Petra. Úplatok popreli i manželia Danuša a Hilmi B. Peniaze, ktoré dala Danuša B. obžalovanému Danielovi M. v hoteli Ďumbier v Brezne, boli údajne za obhajobu ich synov Násira a Ferasa.

Na novom pojednávaní sa Daniel M. a spoluobžalovaní manželia z Beňadikovej písomne ospravedlnili a požiadali, aby súd konal v ich neprítomnosti aj v ďalších termínoch. Neospravedlnil sa iba štvrtý obžalovaný Peter Sch. z Brezna, ktorý predvolanie prevzal ešte v auguste. Sudca upozornil jeho obhajcu Ľubomíra Samuela, že ak sa klient na pojednávanie nedostaví, uvalí na neho väzbu.

V novom procese sa súd bude zaoberať aj ďalšou obžalobou na Daniela M. za korupciu. Prokurátor mu kladie za vinu, že od istého Ladislava Š. vo februári 2005 zobral úplatok 70-tisíc korún (2323 eur). Za to s kamarátom sudcom vybavil podmienečné prepustenie z výkonu trestu jeho syna.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

DNES - 12:32Domáce

Vozidlo v križovatke narazilo do odbáčajúceho auta, následkom nehody podľahol 30-ročný muž.

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

DNES - 10:55Domáce

Na mieste požiaru našli muža s rozsiahlymi popáleninami.

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

DNES - 9:14Domáce

Vstupom do EÚ Slovensko získalo významnú podporu eurofondov, pripomína minister zahraničných vecí.

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

DNES - 8:39Domáce

Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie, nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k EÚ.

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

DNES - 8:05Domáce

Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.