• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Namiešajte si zdravie! Výborné detoxikačné nápoje

  • 19:50 03.10.2014
  • BRATISLAVA
Namiešajte si zdravie! Výborné detoxikačné nápoje

Vynikajúcou prevenciou pred vírusmi a tráviacimi problémami sú overené detoxikačné nápoje. Vyskúšajte ich aj vy!

Jablčný ocot – chudnutie, trávenie, čistenie krvi

Jablčný ocot je známy svojimi zdravotnými účinkami už stáročia. Pomáha liečiť mnohé zdravotné problémy. Najúčinnejší je pri tráviacich ťažkostiach. Pôsobí ako črevná dezinfekcia proti parazitom a vo všeobecnosti posilňuje proces trávenia. Podporuje produkciu červených krviniek, zvyšuje zrážanlivosť krvi a je jej vynikajúcim čističom.

Čítajte: Jablčný ocot pre krásnu pokožku či vlasy

Bežne si ho môžete kúpiť v obchodoch, no veľmi ľahko si ho vyrobíte aj sami doma. Postačia vám na to jablká a voda.  Pri jeho výrobe sa nepoužívajte kovové predmety. Zvoľte radšej keramické nože, umelé alebo drevené lyžičky či sklenené stúhadlá.

  • Postup:

Kilogram umytých jabĺk spolu so šupkou postrúhajte alebo pokrájajte na malé kúsky. Vysypte ich do veľkej sklenenej nádoby, prilejte dva litre studenej vody a zamiešajte. Následne prikryte a na desať dní položte pohár na kuchynskú linku. Každý deň premiešajte a na desiaty deň preceďte cez plienku. Šťavu vráťte do nádoby a nechajte stáť bez miešania dvadsať dní.

Lyžičku jablčného octu rozmiešajte vo vode a vypite asi pol hodinu pred hlavným jedlom.  

Čítajte: Pohár vína denne predlžuje život. Biele či červené?

Zázvorovo-uhorkový džús - superdetox

Zahŕňa v sebe všetky prírodné zložky, ktoré majú veľké prínosy pre naše zdravie. Tento nápoj má vďaka nim vysoké antioxidačné účinky, pomáha najmä tráveniu, účinný je aj pri bežných nachladnutiach či virózach a podporuje spaľovanie tukov.

Čo budete potrebovať?

Pripravte si 2 uhorky, asi 5 centimetrový kúsok koreňa zázvoru, hrnček petržlenu a kajanské korenie.

Čítajte: Detoxikácia organizmu. Kedy nepomáha?

Uhorky obsahujú 95% vody, pomáhajú tak hydratovať, detoxikovať a bránia nafukovaniu. Majú protizápalové vlastnosti, sú bohaté na vitamíny A,C,K, vápnik a draslík. Vďaka vode a vláknine sú účinné aj pri odstraňovaní toxínov z tráviaceho systému.

Zázvor poskytuje telu úžasné zdravotné benefity. Pomáha liečiť šedý zákal, chrípku, nachladnutie, chronickú únavu, ochorenia srdca, angínu či podráždený žalúdok.

Limetka je vysoko účinný antioxidant. Podporuje metabolizmus, spaľovanie tukov, pomáha pri liečbe močových ciest, ďasien, pri respiračných ochoreniach a podporuje trávenie.

Petržlen má obrovské prínosy pre zdravú krv, obličky a žlčník. Pôsobí aj ako prírodné diuretikum. Podobne ako uhorka obsahuje vitamíny A,C a K, ktoré posilňujú imunitný systém.

Kajanské korenie je úžasným liekom proti chrípke, plesniam, zápalom, pomáha pri trávení, bolestiach hrdla a vďaka obsahu antioxidantov bojuje proti voľným radikálom. Je bohatým zdrojom vitamínu C, draslíku, mangánu, zinku medi, železa, selénu a B vitamínov.

  • Postup:

Príprava je jednoduchá. Ošúpané uhorky a limetky spolu so zázvorom a petržlenom odšťavte na odštavovači. Džús vylejte do džbánu s kockami ľadu, pridajte štipku kajanského korenia a zamiešajte!

Zelený jačmeň – nápoj mladosti

Mladý zelený jačmeň je právom nazývaný superpotravinou. Je doslova pokladom vo svete zdravia. Obsahuje enzýmy, bilekoviny, chlorofyl, aminokyseliny, vitamíny, minerály, stopové prvky, množstvo prírodných antioxidantov, nenasýtených mastných kyselín, sacharidov a nukleových kyselín. Zelený jačmeň pôsobí zásadotvorne, čím pomáha regulovať pH v tele.

Čítajte: Chlorella, superpotravina s detoxikačnými schopnosťami

Ak by sme mali vymenovať všetky problémy ktoré vám môže pomôcť liečiť, asi by to bol poriadne dlhý zoznam. Príčinou najrôznejších ochorení mnohých ľudí je práve prekyslenie organizmu, ktoré sa pravidelným pitím zeleného jačmeňa zbavíte.

Jeho príprava je navyše rýchla a nenáročná. Prášok sa jednoducho zmieša s vodou a pretrepe v šejkri. Pri jeho kúpe si dôkladne overte kvalitu zeleného jačmeňa poskytovaného tou ktorou firmou. Na trhu je ich v súčasnosti už nespočetne veľa a rozdiely v ich kvalite sú badateľné.

Ak sa cítite plní a trávenie vás neposlúcha, okrem doplnenia tekutín by ste mali siahnuť po potravinách s vysokým obsahom vody. 

Takýmito potravinami sú napríklad zeler, uhorka či melóny.

Video: Odstránenie žlčových kameňov bez operácie 

Zdroj: Info.sk, BD, herbs-info.com, babickinazahrada.sk, syrova-strava.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.