• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
13°Bratislava

Dôvera v slovenskú ekonomiku rástla, služby podporil dopyt

  • 10:43 29.09.2014
  • BRATISLAVA
Dôvera v slovenskú ekonomiku rástla, služby podporil dopyt

Nálada v slovenskej ekonomike sa v septembri mierne zlepšila. Podľa údajov Štatistického úradu SR indikátor ekonomického sentimentu oproti hodnote predchádzajúceho mesiaca vzrástol o 0,2 bodu na 103,1 bodu. Priaznivý vývoj dôvery v sektore stavebníctva eliminoval nepriaznivý vývoj medzi spotrebiteľmi a v sektore služieb.

Aktuálne indikátor prevyšuje podľa úradu hodnotu rovnakého obdobia minulého roka o 11,9 bodu a jeho zaostávanie za úrovňou dlhodobého priemeru sa znížilo na 1,4 bodu.

Priemysel získal najvyššiu dôveru za tri roky

Indikátor dôvery v priemysle v septembri vzrástol oproti augustu o 0,7 bodu na päť bodov a jeho hodnota je najvyššia od mája 2011. Vývoj indikátora priaznivo ovplyvnil podľa úradu hlavne pokles zásob hotových výrobkov.

Indikátor dôvery v stavebníctve v septembri vzrástol oproti hodnote predchádzajúceho mesiaca o 6,5 bodu na mínus 19,5 bodu, a to vplyvom priaznivejších hodnotení úrovne objednávok. Aktuálny výsledok je najlepší za posledných päť rokov a o 8,5 bodu prevyšuje dlhodobý priemer.

Dôvera v obchode vzrástla pre podnikateľskú aktivitu

Indikátor dôvery v obchode s hodnotou jedenásť bodov vzrástol v septembri v porovnaní s augustom o 0,7 percentuálneho bodu, a to najmä vplyvom pozitívneho hodnotenia súčasných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách v septembri opäť klesol.

Jeho hodnota 13,3 bodu sa v porovnaní s augustom znížila o 1,7 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora ovplyvnilo najmä negatívne hodnotenie súčasného dopytu, pričom podnikateľskú situáciu a očakávaný dopyt respondenti hodnotili pozitívnejšie.

Obavy z nezamestnanosti znížili spotrebu

Nálada slovenských spotrebiteľov sa v septembri zhoršila. Oproti augustu indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol o 5,5 bodu na mínus 15,9 bodu. Dôvodom bolo najmä zvýšenie obáv z rastu nezamestnanosti a zo zhoršenia ekonomickej situácie v krajine.

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka bol kompozitný ukazovateľ o 7,1 bodu vyšší a aj po poklese v septembri prevyšoval dlhodobý priemer.

V auguste indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol o 0,5 bodu na mínus 10,4 bodu. V júli stúpol medzimesačne o 1,7 bodu na záporných 9,9 bodu. V júni index klesol o 0,1 bodu na mínus 11,6 bodu. V máji ukazovateľ vzrástol o dva body na mínus 11,5 bodu. V apríli pritom index dosahoval hodnotu mínus 13,5 bodu, v marci to bolo mínus 14,6 bodu, vo februári to bolo mínus 18 bodov a v úvode roka mínus 13,5 bodu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

VČERA - 19:06Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

VČERA - 16:44Ekonomické

Dubaj v nedeľu oznámil, že začal s výstavbou nového terminálu na medzinárodnom letisku Al Maktoum, ktoré sa tak stane najväčším na svete.

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

VČERA - 15:04Ekonomické

Ruskí predstavitelia v nedeľu opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok.

Kamenický: Uvažujeme o dlhopisoch, ktoré by si mohli kúpiť bežní ľudia

Kamenický: Uvažujeme o dlhopisoch, ktoré by si mohli kúpiť bežní ľudia

VČERA - 14:42Ekonomické

Ministerstvo financií uvažuje nad možnosťou vydávať štátne dlhopisy, ktoré by si mohli kúpiť priamo bežní ľudia.

Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa Tomáša nepripravuje

Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa Tomáša nepripravuje

VČERA - 13:24Ekonomické

Vláda nepripravuje žiadne zmeny, ktoré by pripravili ľudí o úspory v 2. dôchodkovom pilieri a ani neplánuje ďalšie znižovanie príspevkov do tohto sporenia.