• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

Súdna rada zvolila šéfku najvyššieho súdu, nahradí Harabina

  • 19:03 16.09.2014
  • BRATISLAVA
Súdna rada zvolila šéfku najvyššieho súdu, nahradí Harabina

Najvyšší orgán súdnictva, Súdna rada SR, v utorok zvolila novú predsedníčku súdnej rady, ktorou sa stala sudkyňa najvyššieho súdu Jana Bajánková.

Súdna rada mala na programe aj voľbu predsedu Najvyššieho súdu SR. O tento post súperili traja kandidáti - Daniela Švecová, ktorú navrhla ako kandidátku Sudcovská rada Krajského súdu v Trnave s viacerými sudcami najvyššieho súdu. Sudcovia najvyššieho súdu navrhli aj Daniela Hudáka. Sudca Najvyššieho súdu SR Ivan Rumana sa navrhol sám.

V prvom kole sa nástupcu Štefana Harabina zvoliť nepodarilo. Švecová získala deväť hlasov, Hudák šesť a Rumana jeden. Nasledovalo druhé kolo, do ktorého postúpili Švecová a Hudák. Novou predsedníčkou sa napokon stala Švecová, ktorá dostala 11 hlasov.

Zvoleného kandidáta vymenuje prezident Andrej Kiska. Päťročné funkčné obdobie na poste šéfa najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi vypršalo 22. júna. Tým pádom skončil aj v čele súdnej rady. Najvyšší súd zatiaľ vedie podpredsedníčka Jarmila Urbancová, súdna rada má podpredsedu Jána Vanka.

Tajné hlasovanie

Hlasovanie pri voľbe predsedu najvyššieho súdu ako aj predsedu súdnej rady bolo na rozdiel od májových volieb v Sobranciach tajné. Zmenu zaviedla novela zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú parlament prijal 24. júna.

Uchádzač o post šéfa najvyššieho súdu musel získať nadpolovičný počet hlasov všetkých členov súdnej rady. Ak by v utorok súdna rada nezvolila kandidáta v prvom ani druhom kole, musela by byť najneskôr do 120 dní nová voľba. V tej by však už nesmel kandidovať žiaden z tých kandidátov, o ktorých sa hlasovalo v predchádzajúcich voľbách. Mohli by ale znovu kandidovať traja neúspešní kandidáti z májovej voľby v Sobranciach, teda Štefan Harabin, Jana Bajánková a Zuzana Ďurišová.

Súvisiace:

Smer zvolil Slovinského do súdnej rady, nahradí Čima

Zvolenie Slovinského mohlo byť podľa Kadúca protizákonné

Bajánková bude mať prerušený výkon funkcie

Bajánková bola zasadnutí súdnej rady v Bratislave jedinou kandidátkou, hlasovalo za ňu desať zo 17 členov rady. "Ubezpečujem všetkých, že budem reprezentovať záujmy všetkých sudcov, bez ohľadu na ich názorovú platformu," vyhlásila po zvolení. Na post šéfky najvyššieho súdu kandidovala aj v neúspešnej májovej voľbe v Sobranciach. Teraz ju ako kandidátku na predsedníčku súdnej rady navrhlo sedem členov rady, stačili traja.

Navrhli ju Ján Vanko, Ľuboš Sádovský, Jozef Maruščák, Milan Ďurica, Imrich Volkai, Ján Slovinský a Eva Fulcová. Okrem navrhovateľov ju volili aj Igor Burger, Alena Šišková a Ján Havlát. Členovia rady to priznali verejnosti po vyhlásení výsledkov. Bajánková vo voľbe nehlasovala, zvyšní šiesti členovia sa zdržali hlasovania.

Keďže predseda súdnej rady nemôže vykonávať funkciu sudcu, Bajánková bude mať prerušený výkon funkcie.

Ešte pred voľbou vyhlásila, že treba zvýšiť dôveryhodnosť vystupovania predsedu súdnej rady. "Treba, aby sa slovenskej justícii dostalo miesto, ktoré jej skutočne patrí a nielen z hľadiska dôveryhodnosti, ale aj autority," povedala. "Vieme si urobiť poriadok v našich radoch," dodala.

Predseda súdnej rady sa volí spomedzi členov rady. Kandidáta musia navrhnúť aspoň traja členovia rady, potrebný je jeho súhlas. Na zvolenie musí získať nadpolovičný počet hlasov všetkých členov rady, teda desať.

Zvolenie Bajánkovej za predsedníčku Súdnej rady SR považuje poslankyňa Národnej rady SR za Most-Híd Lucia Žitňanská za očakávané: "Myslím si, že je dobré, že súdna rada má svoju šéfku. Treba jej nechať priestor, uvidíme, ako sa ujme funkcie. Netrúfam si odhadovať, či pôjde o kultivovanejšiu kontinuitu toho, ako súdna rada fungovala doteraz alebo o výraznejší posun dopredu," povedala agentúre SITA exministerska spravodlivosti.

Voľba Bajánkovej potvrdzuje podľa predsedu KDH Jána Figeľa konštruktívnosť procesu zmien, ktoré súvisia s novelizáciou ústavy. "Z pohľadu KDH sa tým realizuje personálne napĺňanie dnes už platných ústavných zmien v slovenskej justícii," povedal dnes pre agentúru SITA. Figeľ novej predsedníčke praje, aby zodpovedným výkonom nezávislosti a disciplinárnej samosprávy dokázala spolu so Súdnou radou SR realizovať ozdravenie pomerov a zvyšovať mieru vymožiteľnosti práva na Slovensku.

Podpredseda hovoril o schopnosti rokovať

Už v úvode utorkového zasadnutia však rada riešila, či môže vôbec fungovať a voliť predsedu najvyššieho súdu. Členovia rady totiž nemali rovnaký názor na to, či treba najprv zvoliť osemnásteho člena rady. "Dnešné (utorkové) rokovanie je v mnohých otázkach predčasné. Súdna rada nemá deviateho člena zvoleného sudcami," vyhlásila členka rady Dana Bystrianska.

Súdna rada má mať 18 členov - deväť zástupcov sudcov a po troch nominantoch vlády, parlamentu a prezidenta. V súčasnosti má ale rada 17 členov. Po odchode Štefana Harabina, ktorý bol ako predseda najvyššieho súdu zároveň aj predseda súdnej rady, chýbal jeden zástupca sudcov. "Ako prvý bod zasadnutia malo byť vypísanie voľby člena súdnej rady," uviedol Igor Burger.

"Podmienkou funkčnosti súdnej rady nie je plný počet, ale uznášaniaschopnosť," oponovala Elena Berthotyová. Podľa nej aj ústavný súd v rokoch 2004 až 2006 prijímal rozhodnutia v pléne bez dvoch sudcov. "Aj súdna rada konala v minulosti v neúplnom zložení," argumentovala.

Členovia sa v názoroch nezhodli

Podľa podpredsedu súdnej rady Jána Vanka mohla rada rokovať. Deviatym členom za sudcov by sa podľa jeho názoru stal predseda najvyššieho súdu. Ďalší člen rady Rudolf Čirč s tým však nesúhlasil. "Ak by bola do konca augusta obsadená funkcia predsedu najvyššieho súdu, k 1. septembru (po novele Ústavy, pozn. SITA) by stratil funkciu predsedu súdnej rady, ale nie členstvo v súdnej rade," hovoril Čirč. Podľa neho by bolo treba vypísať voľbu nového člena, keďže do 1. septembra sa nepodarilo zvoliť nového šéfa najvyššieho súdu a novela ústavy hovorí o deviatich členoch rady, ktorí sú volení sudcami.

Členka rady a jej nová predsedníčka Jana Bajánková v diskusii ešte pred jej zvolením povedala, že radu považuje za funkčnú. Upozornila však, že treba vyriešiť názorovú nezhodu, či sa nový predseda najvyššieho súdu stane členom rady, alebo budú sudcovia voliť nového člena. Súdna rada napokon schválila program utorkového zasadnutia. Neprešiel návrh Dany Bystrianskej, aby sa do programu zaradil bod o tom, či je rada schopná rokovania.

Súdna rada na utorkovom zasadnutí tiež schválila zásady práce z domu pre sudcov. Materiál predložil podpredseda súdnej rady Ján Vanko a minister spravodlivosti Tomáš Borec. Podľa pravidiel môže predseda súdu povoliť sudcovi pracovať z domu najviac dva dni v týždni.

Takýto sudca však nemôže byť disciplinárne stíhaný a musí byť sudcom aspoň rok. Predseda súdu má pri schvaľovaní žiadosti prihliadať napríklad na to, ako si sudca plní povinnosti, v akom stave je jeho agenda, koľko má nevybavených vecí a podobne.

Súvisiace:

Pre Harabina je odmietnutie pravicou aj ľavicou vyznamenaním

Nezvolenie Harabina môže byť začiatkom zmeny, tvrdí Kiska

Reakcie na Harabina: Slovensko potrebuje deharabinizáciu

Koniec Harabina v justícii je skvelá správa, tvrdí VIA IURIS

Borec berie na vedomie nezvolenie predsedu najvyššieho súdu

Štefan Harabin vo funkcii končí, súdna rada ho nezvolila

Harabin dostal do daru petíciu, ktorá je proti jeho zvoleniu

Zmeny v zložení súdnej rady

Od májovej voľby nastali v zložení súdnej rady zmeny. Nový prezident Andrej Kiska po nástupe do funkcie vymenil troch členov, ktorých menoval ešte jeho predchodca Ivan Gašparovič - Eduarda Bárányho, Ingrid Šimonovú a Máriu Bujňákovú. Nahradili ich Ján Klučka, Jozef Vozár a Elena Bertóthyová.

Vláda potom 20. augusta odvolala svojho nominanta Jaroslava Chleboviča, namiesto neho nominovala 10. septembra za člena súdnej rady Jána Havláta. Poslanci parlamentu za vládny Smer-SD 11. septembra zvolili za člena súdnej rady Jána Slovinského. V rade nahradil Dušana Čima, ktorého vládna strana odvolala 10. septembra.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

DNES - 13:16Domáce

41-ročného útočníka obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

DNES - 12:32Domáce

Vozidlo v križovatke narazilo do odbáčajúceho auta, následkom nehody podľahol 30-ročný muž.