• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
25°Bratislava

V sobotu robí každý štvrtý Slovák, za priemerom zaostávame

  • 11:01 23.08.2014
  • BRATISLAVA
V sobotu robí každý štvrtý Slovák, za priemerom zaostávame

Každý štvrtý Slovák vlani pravidelne chodil do práce aj v sobotu. Napriek tomu však za európskym priemerom zaostávame.

V Európskej únii totiž trávi soboty pravidelne v práci v priemere 27 percent pracujúcich obyvateľov a v eurozóne až takmer 29 percent. Najvyšší podiel, vyše 40 percent zamestnaných občanov pracujúcich v sobotu, zaznamenalo vlani Grécko.

Naopak, sobota strávená v práci je takpovediac "fikciou" hlavne pre Portugalcov, z ktorých trávi sobotu v práci len osem percent . Vyplýva to z analýzy Poštovej banky, ktorá vychádzala z údajov štatistického úradu EÚ Eurostat.

Slováci patria k trojici najväčších nedeľných pracantov

Vo všetkých krajinách EÚ sú pracovné soboty oveľa častejšie ako pracovné nedele. Nedeľný obed s rodinou si vlani z pracovných dôvodov musela pravidelne odpúšťať takmer pätina našich zamestnancov (19,3 percenta). V rámci EÚ tak podľa analýzy Poštovej banky patríme spolu s Írskom a Holandskom medzi trojicu krajín s najvyšším podielom pravidelne pracujúcich počas nedele.

Európsky priemer sa pohybuje na úrovni necelých 15 percent, čo znamená, že pracovné nedele dobre pozná približne každý siedmy zamestnaný Európan.

Súvisiace:

Nezamestnanosť najviac klesla v Banskobystrickom kraji

Umelý pokles nezamestnanosti sa podľa Beblavého potvrdil

V nedeľu do práce takmer vôbec nechodia Portugalci, týka sa to len necelých piatich percent zamestnancov v tejto krajine.

Menej ako desatinu zamestnancov pravidelne pracujúcich počas nedele však vykázali aj susedné Maďarsko a Poľsko, ale aj Luxembursko, Chorvátsko či Bulharsko. Pravidelné pracovné víkendy sa týkajú oboch pohlaví.

Soboty trávi v robote pravidelne každý štvrtý zamestnaný muž, ale aj každá štvrtá zamestnaná žena. V nedeľu pravidelne pracuje 20 percent zamestnaných mužov a 18 percent pracujúcich žien.

S rastúcim vekom sa podiel Slovákov pracujúcich cez víkend postupne znižuje. Napríklad podiel tých, ktorí pravidelne pracujú v nedeľu klesá od 23 percent (vo veku do 24 rokov) až po cca 18 percent (vo veku nad 55 rokov).

Slováci sa nebránia ani nočných pracovným dobám

Okrem víkendu stráveného v robote je pre väčšinu Slovákov nepredstaviteľná aj práca v noci. Na Slovensku pritom podľa analýzy chodí pravidelne na "nočnú" približne každý šiesty zamestnaný Slovák, čo je jednoznačne najväčší podiel v rámci všetkých ekonomík EÚ.

V žiadnej inej krajine EÚ podľa Poštovej banky nedosiahol podiel "nočných zamestnancov" dvojciferné číslo. Pravidelne v noci do práce chodí ešte vyše osem percent zamestnaných Malťanov, Nemcov a Holanďanov. Naopak, nočnú prácu takmer vôbec nepoznajú Chorváti, kde v noci pracuje len 1,5 percenta zamestnancov.

Večery s rodinou alebo priateľmi pri filme alebo dobrom jedle sa pravidelne vzdáva každý štvrtý Slovák (25,4 percenta), nakoľko tento čas trávi na svojom pracovisku. Ako práca v noci, tak aj práca vo večerných hodinách je u nás rozšírenejšia než vo väčšine krajín únie.

V tomto pomyselnom rebríčku sa totiž pred nami umiestnili už len Gréci, Holanďania a Nemci. Podobne ako nočnú prácu, ani pravidelnú prácu po večeroch takmer vôbec nevykonávajú Chorváti, keďže práca po večeroch sa týka len 3,9 percenta zamestnancov v tejto krajine.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

DNES - 17:12Ekonomické

Štátne dlhy sú najvyššie od napoleonských vojen, uviedol šéf Svetového ekonomického fóra Borge Brende.

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

DNES - 16:27Ekonomické

Celkový počet podvodných transakcií z úhrad na Slovensku v prvom polroku 2023 dosiahol 7478 v celkovej sume 12 miliónov eur.

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

DNES - 13:15Ekonomické

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

DNES - 10:32Ekonomické

Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách.

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

VČERA - 19:06Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.