• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
18°Bratislava

OSN posiela do Iraku pomoc, Taliani a Nemci zbrane

  • 17:08 20.08.2014
  • RÍM
OSN posiela do Iraku pomoc, Taliani a Nemci zbrane

Organizácia Spojených národov spustila v stredu prísun humanitárnej pomoci na sever Iraku.

Pred islamskými extrémistami, ktorí hrozia rozvrátiť krajinu, sú tam na úteku státisíce ľudí. Cieľom operácie je poskytnúť stany a ďalšiu pomoc pol miliónu ľudí, ktorí ju nevyhnutne potrebujú, informoval Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Štvordňový letecký most sa vytvorí medzi jordánskou Akabou a kurdským hlavným mestom Arbíl, počas ďalších 10 dní budú nasledovať cestné konvoje z Turecka a Jordánska ako aj námorná preprava pomoci z Dubaja. Vysoký komisár pre utečencov Antonio Guterres povedal, že ide o "masívnu logistickú operáciu na pomoc státisícom zúfalých ľudí, ktorí museli zrazu utiecť, aby si zachránili holý život a teraz bojujú o prežitie v tvrdých podmienkach".

Viac o bojoch v Iraku sa dočítate ----> TU.

Taliansko je pripravené poslať zbrane Kurdom na severe Iraku, aby sa mohli brániť proti islamským militantom. Informovala o tom ministerka obrany Roberta Pinottiová. Stalo sa tak krátko po tom, čo sa v podobnom zmysle vyjadrilo aj Nemecko.

Taliansko vyčlenilo na zaslanie do Iraku ľahké zbrane a muníciu používanú talianskymi ozbrojenými silami ako aj zbrane vyrobené v Sovietskom zväze a skonfiškované na mori počas balkánskych vojen, povedala Pinottiová parlamentnému výboru.

Podľa jej slov sa musia krajiny v tomto smere skoordinovať, aby nedošlo k duplicite. Za dôležitú považuje tiež dôkladnú kontrolu s cieľom zaistiť, že sa zbrane dostanú k skutočným predstaviteľom vlády a budú použité len na sebaobranu.

Súvisiace:

Video: Islamský štát zverejnil popravu amerického novinára

Islamský štát sa vyhráža, že Američanov utopí v krvi

V Iraku už operujú aj britské špeciálne jednotky a stíhačky

Kurdi získali späť strategickú priehradu pri irackom Mósule

Islamský štát sa zahral na popravčiu čatu, zabili 700 ľudí

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier v stredu rovnako oznámil, že Berlín je pripravený vyzbrojiť Kurdov v Iraku.

Ako povedal, Nemecko bude v tejto záležitosti úzko spolupracovať s Francúzskom, Britániou a ďalšími európskymi krajinami, ktoré už zbrane Kurdom posielajú.

Podľa Steinmeiera bolo rozhodnutie prijaté vo svetle faktu, že kolaps kurdskej obrany by mohol vyústiť do katastrofy v Iraku, ktorá by mala priamy dopad aj na Európu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

DNES - 19:26Zahraničné

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia.

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

DNES - 18:13Zahraničné

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

DNES - 13:20Zahraničné

Pápež František viedol v nedeľu bohoslužbu na Námestí sv. Marka v Benátkach a varoval pritom pred poškodzovaním životného prostredia a nadmerným cestovným ruchom.

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

DNES - 10:37Zahraničné

Pápež František navštívil v nedeľu ženskú väznicu v talianskych Benátkach v rámci svojej prvej cesty mimo Ríma za uplynulých sedem mesiacov.

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

DNES - 10:12Zahraničné

Dvaja muži z Ukrajiny boli v sobotu večer zabití v areáli nákupného strediska v nemeckom meste Murnau v spolkovej krajine Bavorsko, informuje agentúra DPA.