• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
17°Bratislava

Boje na východe Ukrajiny sa vyostrujú, mestá bombardujú

  • 20:59 19.08.2014
  • KYJEV
Boje na východe Ukrajiny sa vyostrujú, mestá bombardujú

Ukrajinská armáda v utorok tvrdo útočí na pozície povstalcov v dvoch najväčších mestách, ktoré sú dlhé týždne pod kontrolou proruských povstalcov.

Mesto je bez vody a elektriny

Podľa vládnych zdrojov je mesto Luhansk dejiskom ťažkých bojov a boje prepukli aj v samotnom centre. To bolo podľa tamojšej radnice aj terčom nočného bombardovania. Podľa armády sa jednu štvrť mesta podarilo získať pod kontrolu vládnych síl, no mesto je už viac ako dva týždne bez vody a elektriny.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Vládne sily postupne obkľučujú aj Doneck, ktorý bol centrom povstania na východe Ukrajiny. Jeden z ukrajinských vojakov prišiel o život pri útoku v čase vstupu armády do mesta Ilovajsk, približne 20 kilometrov od Donecku. Tu v utorok zadržali muža so slovenským pasom. Podľa OSN svoje domovy v nepokojnej oblasti opustilo takmer 350-tisíc ľudí.

Z konvoja vytiahli 15 mŕtvych tiel

Z konvoja prevážajúceho utečencov na východe Ukrajiny, ktorý zasiahla raketová paľba, vytiahli do utorňajšieho rána 15 mŕtvych tiel. V utorok o tom informoval hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko. Dodal, že záchranné práce a prehľadávanie zničeného a spáleného konvoja autobusov bude pokračovať aj cez deň.

Útok sa odohral v pondelok pri meste Luhansk v oblasti, kde prebiehajú prudké boje medzi proruskými povstalcami a vládnymi jednotkami. Kyjev v pondelok hovoril o "desiatkach mŕtvych vrátane žien a detí", konečný počet obetí však ešte nie je známy.

Ukrajinská vláda z útoku obvinila povstalcov, tí to však odmietajú a tvrdia, že za všetkým stojí Kyjev. Vicepremiér Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin vyhlásil, že povstalci nemajú zariadenia na odpaľovanie rakiet Grad a že cestu opakovane ostreľovali práve ukrajinské jednotky. Autobusy odvážali utečencov z mesta Luhansk, ktoré je v posledných týždňoch centrom bojov.

Pre šírenie propagandy zakázali 14 ruských staníc

Ukrajina zakázala 14 ruským televíznym staniciam vrátane RT a LifeNews vysielať. Ako dôvod uviedla šírenie propagandy, informoval poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko.

Štrnástim televíziám zakázali vysielať dočasne pre "šírenie propagandy vojny a násilia," uviedol Geraščenko v stanovisku na Facebooku. Kyjev opakovane viní ruské média zo skresleného pokrývania situácie na Ukrajine a zavádzania obyvateľov.

Súvisiace:

Na Ukrajine zadržali Slováka, bojoval so separatistami

Únia nemôže Ukrajine poskytnúť zbrane, tvrdí fínsky premiér

Raketa zasiahla na Ukrajine konvoj s utečencami, sú aj mŕtvi

V Berlíne sa rokovalo o Ukrajine, Lavrov hovorí o pokroku

Ruské embargo by sa mohlo rozšíriť, chcú zakázať dovoz áut

Ukrajinskí vojaci obsadili Luhansk, za obeť padla stíhačka
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Novú kuchyňu WCK v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi

Novú kuchyňu WCK v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi

DNES - 21:19Zahraničné

Jedna z prevádzok charitatívnej organizácie WCK v palestínskom Pásme Gazy ponesie meno po poľskom dobrovoľníkovi WCK Damianovi Sobólovi, ktorý nedávno zahynul pri útoku izraelskej armády.

Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany

Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany

DNES - 21:16Zahraničné

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné zastáva názor, že silnejšia európska spolupráca v oblasti obrany by popri aliancii NATO fungovala ako "druhá životná poistka".

Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

DNES - 19:26Zahraničné

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia.

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

DNES - 18:13Zahraničné

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

DNES - 13:20Zahraničné

Pápež František viedol v nedeľu bohoslužbu na Námestí sv. Marka v Benátkach a varoval pritom pred poškodzovaním životného prostredia a nadmerným cestovným ruchom.