• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Aktívnym vysokoškolákom požičia VÚB výhodnejšie

  • 14:57 14.08.2014
  • BRATISLAVA
Aktívnym vysokoškolákom požičia VÚB výhodnejšie

Niektorí vysokoškoláci minú za rok 2 000, iní aj 4 400 eur, závisí to od miesta štúdia aj typu vysokej školy. Študentov financuje prevažne rodina. Pomáhajú si však aj brigádami, žiadajú o štipendiá, využívajú Fond na podporu vzdelávania a čoraz častejšie i pôžičku z komerčných bánk. Aktívnym vysokoškolákom požičia VÚB už od 4,9 % ročne, účet získajú zadarmo.

Podľa prieskumu spoločnosti 2muse, ktorý robila pre VÚB banku, minie ročne vysokoškolák na štúdium od 2 000 do 4 400 eur v závislosti od svojej finančnej situácie, miesta štúdia a typu vysokej školy. Najdrahšie štúdium majú študenti Ekonomickej univerzity, najmenej minú vysokoškoláci z Katolíckej univerzity. Štatistiky potvrdzuje aj priebežná správa Centra vedecko-technických informácií SR, podľa ktorej sú mesačné výdavky vysokoškolákov od 230 do 270 eur (medián). Štúdium väčšinou financuje rodina, ale vysokoškoláci sa snažia privyrobiť si aj brigádami či v zamestnaní. Ďalšou z možností je získanie štipendia, či pôžičky z banky. Študenti vyšších ročníkov VŠ získajú napr. vo VÚB Flexipôžičku do 5 000 eur so splatnosťou do šiestich rokov a úrokovou sadzbou 7,9 % ročne. Vyšší úver do 10 000 eur môžu čerpať už od prvého ročníka študenti Vysokej školy manažmentu, Stredoeurópskej vysokej školy a Paneurópskej vysokej školy, maximálna výška úveru 25 000 eur platí pre študentov MBA štúdia. Vysokoškoláci si sadzbu môžu znížiť využívaním ďalších služieb (vedenie účtu Start konto, posielanie príjmu, poistenie úveru) alebo vlastnou aktivitou (prospech do 1,5, vedecké činnosti, dobrovoľnícka práca), celkovo až o 3 % na 4,9 % ročne. Úver je zabezpečený formou solidárneho dlžníka (rodič alebo súrodenec), pre vybrané fakulty ho banka poskytuje bez zabezpečenia (predovšetkým fakulty so zameraním na IT, lekárstvo, farmáciu či veterinárne lekárstvo). Na jeho vybavenie stačí doklad totožnosti, potvrdenie o návšteve školy, prípadne doklady potvrdzujúce príjem solidárneho dlžníka a nároky na zľavy. Pôžičku môžu získať aj zahraniční študenti.

Kým v roku 2010 si študenti vo VÚB požičiavali priemerne 2 300 eur, v roku 2014 to je už 3 600 eur. Priemerná doba splatnosti je 4 až 4,5 roka. "Študentské pôžičky možno získať bez dokladovania príjmu s minimom dokladov. Keďže nie sú účelovo viazané, môžu ich mladí ľudia použiť aj na nákup notebooku či jazykový pobyt v zahraničí. Aktívni študenti platia len 50 % poplatku za poskytnutie úveru a získavajú aj ďalšie zvýhodnenia," povedala Melinda Burdanová, vedúca oddelenia úverov VÚB banky.

Okrem výhodnej pôžičky VÚB banka študentom od 15 do 24 rokov poskytuje bezplatné vedenie účtu Start konto. Na založenie stačí občiansky preukaz a potvrdenie o návšteve školy. K účtu študent získava platobnú kartu VISA Classic alebo bezkontaktnú kartu VISA Inspire, neplatí za platby kartou, ani za výbery z bankomatov VÚB. Bonusom je bezplatné poistenie straty alebo krádeže dokladov, kľúčov, tašky či peňaženky, ale aj zneužitia SIM karty mobilného telefónu. To získa v prípade, že na Start konte urobí mesačne aspoň 6 transakcií a na účet mu príde aspoň 100 eur. Na rýchle a bezpečné platenie môžu študenti využiť mobilnú aplikáciu s bezkontaktnou platobnou nálepkou VISA Inspire Wave 2 Pay.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.