• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
24°Bratislava

Ukrajina: Rusko zhromaždilo pri hraniciach 45.000 vojakov

  • 19:05 11.08.2014
  • MOSKVA
Ukrajina: Rusko zhromaždilo pri hraniciach 45.000 vojakov

Podľa šéfa NATO tiež stále hrozí, že by Rusko mohlo uskutočniť inváziu na Ukrajinu, kde sa ukrajinskí vládni vojaci približujú k Donecku.

Rusko zhromaždilo pri hraniciach s Ukrajinou už okolo 45.000 vojakov podporovaných ťažkou bojocou technikou. Uviedol to dnes hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko.

"Do dnešnej 11. hodiny sa sústredilo v pohraničných oblastiach približne 45.000 príslušníkov ozbrojených síl a vnútorných síl Ruskej federácie,"povedal Lysenko na tlačovom brífingu. 

Ruské jednotky, rozmiestnené v blízkosti hraníc Ukrajiny, podľa Lysenka podporuje aj zhruba 160 tankov, 1360 obrnených vozidiel, 390 delostreleckých systémov, do 150 raketometov typu Grad, 192 vojenských lietadiel a 137 bojových vrtuľníkov. 

Rasmussen sa obáva ruskej invázie na Ukrajinu

NATO podnikne všetky kroky potrebné na obranu členskej krajiny Turecka, ak ho budú ohrozovať bojovníci z hnutia Islamský štát (IS), ktorí zaznamenali územné zisky v susednom Iraku a Sýrii. Vyhlásil to dnes generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Podľa jeho slov tiež stále zostáva"vysoká pravdepodobnosť", že by Rusko mohlo uskutočniť inváziu na Ukrajinu.

"Veľmi nás znepokojujú aktivity takzvaného Islamského štátu, ktorý je zoskupením teroristov, a je nanajvýš dôležité zastaviť ich postup," uviedol Rasmussen v rozhovore pre agentúru Reuters.

"Ak bude niektorý z našich spojencov - v tomto prípade samozrejme obzvlášť Turecko - ohrozovaný z nejakého zdroja nebezpečenstva, bez zaváhania podnikneme všetky kroky na zaistenie účinnej obrany Turecka či iného spojenca," spresnil Rasmussen.

Podľa šéfa NATO tiež stále hrozí, že by Rusko mohlo uskutočniť inváziu na Ukrajinu, kde sa ukrajinskí vládni vojaci približujú k Donecku, dôležitému mestu v rukách proruských povstalcov.

Kyjev informoval, že sa nachádza v "poslednom štádiu" znovudobytia Donecka - najväčšieho mesta pod kontrolou proruských separatistov. Bitka o Doneck by mohla byť rozhodujúcim zvratom v celom konflikte, ktorý spôsobil najostrejšiu konfrontáciu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny.

Priemyselná metropola s takmer miliónom obyvateľov (podľa údaju spred vojny) je hlavným útočiskom povstalcov, ale cez víkend sa ju snažila položiť na kolená ukrajinská armáda svojím ostreľovaním. Intenzívna paľba na okraji mesta v noci nadnes ešte silnela.

Ukrajinská armáda sa nenechala zastrašiť ani ruskými vojakmi, ktorí sú podľa správ od NATO zhromaždení na neďalekej hranici pre prípad pozemnej invázie.

Kyjev v posledných dňoch tvrdil, že sa mu podarilo diplomatickou cestou odvrátiť ruskú pozemnú inváziu, ktorej cieľom mala byť ochrana povstalcov pod rúškom humanitárnej misie. Moskva v piatok oznámila, že končí svoje taktické cvičenia v oblasti.

Šéf NATO však uviedol, že stále nič nenaznačuje, že by Rusko sťahovalo svojich vojakov, ktorých vyslalo na hranicu. Podľa Rasmussena je pravdepodobnosť ruského vojenského zásahu na Ukrajine "stále vysoká".

Putin: Rusko pošle konvoj s humanitárnou pomocou na Ukrajinu

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dnes v telefonickom rozhovore varoval ruského prezidenta Vladimira Putina pred vojenskou intervenciou na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na EK.

"Predseda Barroso varoval pred jednostrannými vojenskými akciami na Ukrajine, pod akoukoľvek zámienkou vrátane humanitárnej," uvádzalo sa vo vyhlásení EK.

Barroso mal takisto samostatný telefonát s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, informovalo vyhlásenie.

V oboch telefonátoch Barroso vyjadril obavy Európskej únie pred humanitárnym dopadom konfliktu na východe Ukrajiny a vyzval na rešpektovanie medzinárodného humanitárneho práva.

Barroso oznámil, že komisia ako výkonný orgán EÚ tento týždeň rozhodne o ďalšej núdzovej humanitárnej pomoci, ktorá bude súčasťou medzinárodného humanitárneho plánu pod záštitou OSN.

Kremeľ tiež vo vyhlásení informoval o dnešnom telefonickom rozhovore ruského prezidenta s Barrosom. Putin podľa vyhlásenia Barrosovi povedal, že Rusko v spolupráci s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK) pošle konvoj s humanitárnou pomocou na Ukrajinu.

Kremeľ vo vyhlásení neuviedol, kedy sa konvoj vydá na cestu, a neposkytol ani ďalšie podrobnosti.

Ukrajinské vládne sily za posledný týždeň zintenzívnili svoje vojenské operácie a obkľúčili Doneck, najväčšie mesto východnej Ukrajiny, ktoré je v rukách proruských povstalcov. Vzájomná raketová paľba a obete ostreľovania sú súčasťou každodenného života, preto si státisíce ľudia zvolili útek z oblasti, napísala tlačová agentúra AP.

Rusko vyzývalo Ukrajinu, aby mu umožnila vyslať humanitárnu pomoc obyvateľom východoukrajinských oblastí, najhoršie zasiahnutých proruským povstaním. Ukrajina a Západ však s takouto operáciou nesúhlasili. 

Ukrajina a USA súhlasili s humanitárnou misiou pod vedením Červeného kríža

Ukrajina dnes oznámila, že súhlasila s humanitárnou operáciou Ruska, Európskej únie a ďalších medzinárodných partnerov, ktorú bude viesť Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) a ktorá má zmierniť utrpenie obyvateľov v meste Luhansk ovládanom proruskými separatistami.

Úrad ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vo vyhlásení uviedol, že plán má aj podporu amerického prezidenta Baracka Obamu.

Kremeľ už predtým oznámil, že vysiela na východ Ukrajiny konvoj s humanitárnou pomocou, pripomenula tlačová agentúra AP.

Ukrajina mala námietky proti tomu, aby Rusko poslalo akúkoľvek pomoc do oblasti, a Západ dôrazne varoval Moskvu, že akýkoľvek jej pokus vyslať vojakov na Ukrajinu pod zámienkou humanitárnej pomoci bude pokladaný za inváziu.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pavel plánuje rokovanie s Pellegrinim, na návštevu ho pozval aj Steinmeier

Pavel plánuje rokovanie s Pellegrinim, na návštevu ho pozval aj Steinmeier

DNES - 18:00Zahraničné

Česko podľa prezidenta Petra Pavla pozorne sleduje, čo sa deje na Slovensku. V nadchádzajúcom období bude rokovať so zvoleným slovenským prezidentom Petrom Pellegrinim.

Francúzskeho herca Depardieua predviedli na výsluch v kauzách obťažovania žien

Francúzskeho herca Depardieua predviedli na výsluch v kauzách obťažovania žien

DNES - 16:40Zahraničné

Francúzskeho herca Gérarda Depardieua v pondelok predbežne zadržali a vypočuli na polícii v kauze dvoch obvinení zo sexualizovaného násilia.

Zelenskyj: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu

Zelenskyj: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu

DNES - 16:12Zahraničné

Rusko využíva meškanie dodávok západných zbraní na ofenzívu, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba

Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba

DNES - 14:07Zahraničné

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred takmer desiatimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU.

Blinken dúfa, že Hamas prijme veľkorysú ponuku Izraela na zastavenie bojov

Blinken dúfa, že Hamas prijme veľkorysú ponuku Izraela na zastavenie bojov

DNES - 14:03Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí vyjadril nádej, že hnutie Hamas prijme "mimoriadne veľkorysú" ponuku na zastavenie ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov.