• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Na Slovensku si futbalové kluby volia zástupcov elektronicky

  • 12:24 11.08.2014
  • BRATISLAVA
Na Slovensku si futbalové kluby volia zástupcov elektronicky

Od záveru minulého týždňa prebiehajú prvé voľby členov Komory Slovenského futbalového zväzu (SFZ) pre riešenie sporov.

Nebolo by na tom nič výnimočné, keby voľby neboli elektronické. Je to prvýkrát v histórii slovenského športového hnutia, keď voliči môžu odovzdať svoj hlas elektronickou formou.

Kluby si vyberajú svojich zástupcov

Predstavitelia slovenských futbalových klubov, hráčov i trénerov majú možnosť vybrať si svojich zástupcov. Šiesti členovia komory zastupujú kluby (4 členovia za kluby združené v Únii ligových klubov a 2 za ostatné kluby) a ďalší šiesti reprezentujú hráčov a trénerov (4 členovia za hráčov a 2 za trénerov).

"Elektronické hlasovanie predstavuje unikátnu možnosť zúčastniť sa na rozhodovaní o osobách a veciach dôležitých pre celú futbalovú rodinu. Som rád, že práve Slovenský futbalový zväz je lídrom v zavádzaní nových technológií, ktoré pomôžu rýchlo a efektívne zistiť názory a vôľu každého, kto sa aktívne podieľa na slovenskom futbale. SFZ ako najväčšie športové hnutie by malo prirodzene určovať smer, ktorým sa môže uberať celý slovenský šport," povedal na webe futbalsfz.sk k prvým elektronickým voľbám prezident SFZ Ján Kováčik.

"Hlasovať sa bude prostredníctvom Informačného systému slovenského futbalu. Kluby majú k nemu prístup prostredníctvom svojich klubových ISSF manažérov, hráči a tréneri prostredníctvom svojich osobných kont. Po prihlásení do systému prejdú do elektronickej podateľne, kde uvidia 'Elektronické voľby' a tam môžu hlasovať za svojich kandidátov. Je to veľmi jednoduché a rýchle, netreba nikam chodiť," povedal vedúci IT úseku SFZ Ján Letko.

Hlasovanie sa začalo o polnoci z piatka na sobotu a skončí sa v utorok 12. augusta 2014 o 23.59 h. Všetci kandidáti spolu s ich životopismi a motivačnými listami sú zverejnení na stránke volby.futbalsfz.sk.

Komora vznikla podľa vzoru FIFA

Na konferencii Slovenského futbalového zväzu 6. júna 2014 zvolili predsedu (Miroslav Hlivák) a podpredsedníčku (Žaneta Surmajová) Komory SFZ pre riešenie sporov. Komora ako orgán zabezpečenia spravodlivosti by mala byť moderným a dynamickým orgánom, ktorý bude riešiť problémy klubov, hráčov a trénerov samotných.

Komora vznikla ako nový orgán pre zabezpečenie spravodlivosti podľa vzoru Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) - Dispute Resolution Chamber, keďže vo svetovej futbalovej verejnosti je nutné prerokovať spory, ktoré majú nižšiu hodnotu alebo nepatria do pôsobnosti Rozhodcovského súdu.

Konečné rozhodnutia komory síce nebudú exekučným titulom v zmysle právneho poriadku SR, ale budú dostatočným podkladom pre konanie disciplinárnej komisie, ktorá má efektívne nástroje na zabezpečenie splnenia povinnosti uloženej v rozhodnutí Komory.

"Práve stabilný, nezávislý a nestranný orgán, Komora SFZ pre riešenie sporov, by mal dobre, kvalitne a rýchlo rozhodovať športové spory, ktoré viac-menej pravidelne vznikajú v športovom živote. Komora bude prispievať k vymožiteľnosti práva a mala by sa stať vzorom pre celé športové hnutie na Slovensku," povedal vo svojom príhovore na konferencii v Senci predseda komory Miroslav Hlivák.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.