• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
23°Bratislava

Užívatelia mobilných hier by mali byť lepšie chránení

  • 15:39 18.07.2014
  • BRATISLAVA
Užívatelia mobilných hier by mali byť lepšie chránení

Ochranu spotrebiteľov pri online hrách zvyšuje spolupráca Európskej komisie a členských štátov. Ako ďalej informovala EK, spolu s vnútroštátnymi orgánmi spojili sily v reakcii na veľký počet sťažností v krajinách EÚ. Tie sa týkali nákupov v rámci aplikácií v prípade online hier a najmä neplánovaných nákupov deťmi.

"Ide vôbec o prvý takýto postup pri presadzovaní dodržiavania práva v EÚ, v ktorom vnútroštátne orgány spojili sily s Európskou komisiou. Som rád, že prináša hmatateľné výsledky," uviedol komisár EÚ pre spotrebiteľskú politiku Neven Mimica.

Firmy nemajú zavádzať spotrebiteľov

Podľa podpredsedníčky EK Neelie Kroesovej je nákup v rámci aplikácií legitímnym modelom podnikania, ale je nevyhnutné, aby výrobcovia aplikácií pri vývoji nových podnikateľských modelov poznali a rešpektovali právne predpisy EÚ. Koncom minulého roka adresovali vnútroštátne orgány zo siete pre spoluprácu v oblasti ochrany spotrebiteľa spoločné vyhlásenie spoločnostiam Apple, Google a Európskej federácii interaktívnych programov.

Od zástupcov odvetvia okrem iného žiadali, aby hry prezentované ako bezplatné, nezavádzali spotrebiteľov, pokiaľ ide o skutočné náklady, ktoré s nimi súvisia. Taktiež požadovali, aby spotrebitelia boli riadne informovaní o podmienkach platby za nákup, a aby takáto platba nebola v režime automaticky predvoleného nastavenia úhrady bez výslovného súhlasu spotrebiteľov.

Google zavedie zmeny

Spoločnosť Google sa rozhodla zaviesť podľa EK niekoľko zmien. "Ich realizácia už prebieha a bude trvať do konca septembra 2014," konštatovala komisia. Patrí k nim nepoužívanie slova bezplatný v prípade hier, ktoré obsahujú nákup v rámci aplikácií, vypracovanie konkrétnych pokynov pre firmy vyvíjajúce aplikácie v snahe zabrániť priamemu nabádaniu detí. Google taktiež upravil svoje predvolené nastavenia tak, aby v prípade, že sa tieto nastavenia nerozhodne spotrebiteľ zmeniť, podliehala každá platba za nákup v rámci aplikácie jeho súhlasu.

Firma Apple zatiaľ nepredložila žiadne konkrétne a okamžité riešenia problémov, ktoré súvisia najmä s autorizáciou platieb, no zástupcovia spoločnosti sa podľa EK vyjadrili, že tieto problémy chcú riešiť. "Napriek tomu neposkytli žiaden reálny záväzok ani termín, dokedy firma potrebné zmeny v budúcnosti zrealizuje. Orgány zo siete pre spoluprácu v oblasti ochrany spotrebiteľa budú aj naďalej od firmy Apple žiadať, aby predložila konkrétne detaily k požadovaným zmenám a aby tieto zmeny zrealizovala v súlade so spoločným vyhlásením," upozornila EK.

Orgány členských štátov na presadzovanie práva a EK zároveň vyzvali združenia firiem vyvíjajúcich online hry a ich platformy, aby zvážili konkrétne opatrenia, ktoré môžu prijať v snahe riešiť problémy uvedené v spoločnom vyhlásení.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

DNES - 17:12Ekonomické

Štátne dlhy sú najvyššie od napoleonských vojen, uviedol šéf Svetového ekonomického fóra Borge Brende.

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

DNES - 16:27Ekonomické

Celkový počet podvodných transakcií z úhrad na Slovensku v prvom polroku 2023 dosiahol 7478 v celkovej sume 12 miliónov eur.

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

DNES - 13:15Ekonomické

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

DNES - 10:32Ekonomické

Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách.

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

VČERA - 19:06Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.