• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

Učiteľ Žarnay požiadal o pomoc nadáciu Zastavme korupciu

  • 15:35 14.07.2014
  • KOŠICE
Učiteľ Žarnay požiadal o pomoc nadáciu Zastavme korupciu

Nadáciu žiada učiteľ Oto Žarnay o pomoc po tom, čo zlyhali všetky jeho doterajšie pokusy o odhalenie korupcie a potrestanie zodpovedných na košickej obchodnej akadémii.

Poslanec OĽaNO Ján Mičovský (vpravo) a košický učiteľ Oto Žarnay (vľavo) podali trestné oznámenie ešte v marci, polícia však stíhanie nezačala. (archívne foto)

Zrejme medzi prvými sa na nadáciu Zastavme korupciu obrátil prepustený učiteľ košickej Obchodnej akadémie Polárna Oto Žarnay. Ako pre agentúru SITA Žarnay povedal, urobil tak po tom, čo košické obvodné oddelenie polície Nad jazerom odmietlo jeho trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, v ktorom poukázal na netransparentnosť a míňanie peňazí na právne služby a ďalšie nedostatky v hospodárení školy.

"Chcem vás požiadať v tejto veci o pomoc, pretože všetky moje doterajšie pokusy o odhalenie korupcie, potrestanie zodpovedných a dosiahnutie spravodlivosti zlyhali," píše Žarnay v liste.

Súvisiace:

Učiteľ Žarnay neuspel, polícia odmietla stíhanie na akadémii

Nadácia chce obmedziť korupciu

Nadáciu Zastavme korupciu, ktorej internetová stránka na podávanie podozrení z korupcie zastavmekorupciu.sk. funguje od piatka minulého týždňa, založili podnikatelia Miroslav Trnka (spoluzakladateľ softvérovej spoločnosti ESET) a Michal Bláha (podnikateľ v reklame).

Snahou je čo najviac obmedziť korupciu pri nakladaní s verejnými financiami. Nadácia chce vytvoriť organizačné, právne a finančné zázemie pri ochrane a podpore oznamovateľov korupcie. Na nadáciu sa môžu občania obrátiť v prípade podozrenia na korupčné správanie, podvody a machinácie s verejnými peniazmi.

Ota Žarnaya, bývalého učiteľa a predsedu školskej rady z Obchodnej akadémie Polárna 1 v Košiciach, prepustili potom, čo upozornil na nehospodárne vynakladanie finančných prostriedkov, čo neskôr potvrdila aj kontrola z Útvaru hlavného kontrolóra Košického samosprávneho kraja, ktorý dal podnet na Správu finančnej kontroly. Doposiaľ neboli voči nikomu vyvodené dôsledky.

Žarnayovi nepomáha ani polícia

Oto Žarnay podal na súd žalobu pre neplatné rozviazanie pracovného pomeru. Podal aj trestné oznámenie pre podozrenie, že verejná súťaž na právne služby nebola transparentná. Polícia šetrenie uzavrela uznesením, že nebol porušený zákon. Prepustený učiteľ Žarnay získal ocenenie Biela vrana, ktoré udeľuje Aliancia Fair-play a Via Iuris.

Biela vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Udeľuje sa ľuďom, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť, konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu, potlačili osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt či princípov a mohli pritom podstúpiť riziko, rôzne príkoria či zažiť odsúdenie.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

DNES - 13:16Domáce

41-ročného útočníka obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

DNES - 12:32Domáce

Vozidlo v križovatke narazilo do odbáčajúceho auta, následkom nehody podľahol 30-ročný muž.