• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
18°Bratislava

Separatisti na Ukrajine hrozia útokmi, akciu plánujú s Rusmi

  • 15:56 08.07.2014
  • KYJEV
Separatisti na Ukrajine hrozia útokmi, akciu plánujú s Rusmi

Výmena šéfa takzvaného protiteroristického centra má byť znakom toho, že ukrajinská armáda v súčasnej ofenzíve nemieni poľaviť. Proruskí separatisti majú k dispozícii tanky, obrnené vozidlá a raketový systém.

Líder proruských separatistov vo východnej Ukrajine varoval Kyjev, že po zhromaždení síl opäť začnú v Doneckom regióne ofenzívu. "Nepripravujeme sa na obkľúčenie, pripravujeme sa na akciu," povedal Alexander Borodaj v rozhovore pre internetové vydanie ruského denníka Gazeta v Moskve.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Borodaj, ktorého povstalci vymenovali za premiéra Doneckej ľudovej republiky, však tvrdí, že odchod zo Slovjanska dá separatistom možnosť koncentrovať sa na bojovú silu. K dispozícii majú tanky, obrnené vozidlá a raketový systém.

Povstalci sa usídlili v Donecku

Ozbrojené skupiny povstalcov sa usídlili po odchode zo Slovjanska v meste Doneck. V pondelok zničili železničný most vedúci ponad hlavnú cestu smerujúcu do Donecka a sú odhodlaní blokovať vstup do dvoch hlavných miest separatistického regiónu Doneck a Luhansk.

Borodaj povedal, že situáciu na Ukrajine konzultuje s Moskvou, no vraj nepozná jej plány a z Ruska údajne nedostáva nijakú finančnú pomoc.

Ukrajinský minister obrany Valerij Heletej v stanovisku uverejnenom na internetovej stránke ministerstva v utorok povedal, že ak proruskí povstalci na východe krajiny zložia zbrane, ukrajinská vláda s nimi obnoví rokovania o prímerí.

Kyjev v ofenzíve poľaviť nemieni

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v utorok vymenoval nového veliteľa armádnej operácie proti separatistom na východe krajiny.

Prostredníctvom prezidentského dekrétu uviedol Vasyla Grycaka do funkcie šéfa "protiteroristického centra". Má ísť o ďalší znak toho, že ukrajinská armáda v súčasnej ofenzíve nemieni poľaviť ani po tom, ako sa jej cez víkend podarilo získať pod kontrolu separatistické mesto Slovjansk.

Odporúčame aj:

Výstavba Južného prúdu pokračuje podľa plánu, tvrdí Lavrov

Viaceré európske krajiny odmietajú vyvážať zbrane do Ruska

Na Ukrajine explodoval most, viedol do Donecka

Väčšina Ukrajincov je za vstup do NATO, proti je tretina

Porošenko ohlásil "dobytie" Slovjanska na východe krajiny v sobotu. Proruskí separatisti ho obsadili ešte v apríli a mesto sa stalo hlavným sídlom ich samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Ukrajinská hlava štátu prisľúbila minulý týždeň začatie rokovaní o prímerí, no úspechy ukrajinskej armády v posledných dňoch pravdepodobne ovplyvnili zmenu názoru Kyjeva.

Ukrajinská armáda namiesto rokovaní vytlačila povstalcov z jej hlavného sídla v Slovjansku, čo bolo významné víťazstvo Ukrajiny, ktorá často vyzerala bezmocná proti šíriacemu sa povstaniu. Od spustenia takzvanej protiteroristickej operácie zo strany vlády v Kyjeve tam prebiehali intenzívne boje, počas ktorých prišlo o život množstvo proruských ozbrojencov ako aj členov ukrajinskej armády.

Zahynuli už stovky separatistov

Trojmesačný boj medzi proruskými povstalcami a novým vedením v Kyjeve si už vyžiadal viac ako 400 obetí a tisíce ľudí opustili svoje domovy.

Povstalci na Ukrajine a nacionalisti v Rusku žiadali Kremeľ, aby povstalcov podporil, no ruský prezident sa zatiaľ k porážke povstalcov v Slovjansku nevyjadril.

Putin sa možno obáva ďalších sankcií, ktoré by mohol na Rusko uvaliť Západ, ktorý už zakázal vydávanie víz a uvalil finančné sankcie na vrchných ruských predstaviteľov za ich úlohu pri anexii ukrajinského polostrova Krym.

EÚ uvažuje o rozšírení sankcií voči Rusku

Zástupcovia krajín EÚ sa zídu v stredu v Bruseli a zvážia rozšírenie zoznamu osôb, ktorých sa bude týkať zmrazenie majetku a zákaz cestovania do krajín únie za ich činnosť proti ukrajinskej vláde, uviedol v utorok diplomat v Bruseli pod podmienkou anonymity.

Vyslanci krajín únie sa v pondelok "v princípe dohodli na dodatočných reštriktívnych opatreniach", povedal zdroj z EÚ blízky rokovaniam. Diplomat z jednej z najväčších krajín únie povedal, že vyslanci sa stretnú v stredu, aby sa dohodli na istých menách, ktoré sa ocitnú na zozname osôb postihnutých sankciami.

Niektoré z nich sa budú týkať ruských predstaviteľov, no väčšina bude namierená proti proruským povstalcom vo východnej Ukrajine.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ukrajina oslavuje Deň

Ukrajina oslavuje Deň "vyšyvanky" - Zelenskyj sa dal vyfotografovať v čiernej

DNES - 16:45Zahraničné

Na Ukrajine sa tento štvrtok oslavuje Deň vyšyvanky, čo je tradičná vyšívaná košeľa, ktorá je súčasťou ľudového kroja.

 V reakcii na útok na Fica česká polícia zvýšila ostražitosť na MS v hokeji

V reakcii na útok na Fica česká polícia zvýšila ostražitosť na MS v hokeji

DNES - 16:01Zahraničné

V reakcii na atentát na Roberta Fica česká polícia sprísňuje bezpečnostné opatrenia na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji, a to najmä v Ostrave.

Orbán: Po atentáte na Fica musí Maďarsko bojovať za mier osamotene

Orbán: Po atentáte na Fica musí Maďarsko bojovať za mier osamotene

DNES - 15:30Zahraničné

Po vlaňajších parlamentných voľbách sa Slovensko vydalo na cestu presadzovania mieru, čo znamenalo pre Maďarsko veľkú pomoc.

EÚ začala vyšetrovanie spoločnosti Meta pre návykové algoritmy škodiace deťom

EÚ začala vyšetrovanie spoločnosti Meta pre návykové algoritmy škodiace deťom

DNES - 13:53Zahraničné

Európska únia vo štvrtok začala formálne konanie voči sociálnym sieťam Facebook a Instagram pre podozrenie, že tieto platformy patriace spoločnosti Meta vyvolávajú u detí návykové správanie.

Fiala: Tešia nás správy zo Slovenska, že premiér Fico je už v stabilizovanom stave

Fiala: Tešia nás správy zo Slovenska, že premiér Fico je už v stabilizovanom stave

DNES - 13:40Zahraničné

Radi počujeme správy, že stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, a všetci mu prajeme, aby sa naďalej zlepšoval.