• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
16°Bratislava

Lídri si pripomenú vylodenie v Normandii, príde i Gašparovič

  • 8:54 06.06.2014
Lídri si pripomenú vylodenie v Normandii, príde i Gašparovič

Prezident SR Ivan Gašparovič sa v piatok zúčastní na medzinárodnej spomienkovej ceremónii k 70. výročiu vylodenia spojencov v Normandii.

Na slávnostné spomienkové podujatie odcestuje na základe pozvania prezidenta Francúzskej republiky Françoisa Hollanda, agentúru SITA o tom informovala Soňa Záňová z komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR.

Súvisiace:

Francúzi si pripomínajú 70. výročie vylodenia v Normandii

Pre Putina je smiešne, že USA obviňujú Rusko z agresie

Gašparovič sa stretol s novozvoleným ukrajinským prezidentom

Prídu aj slovenskí vojnoví veteráni

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Balleková, na slávnostnej ceremónii sa v piatok v delegácii prezidenta Ivana Gašparoviča zúčastní aj minister obrany SR Martin Glváč a do Francúzska pôjdu aj dvaja vojnoví veteráni Ondrej Bubniak (22.11. 1924, Dúbrava) a Štefan Miklánek (21.2. 1922, Dolné Srnie).

Ondrej Bubniak žil s rodičmi vo Francúzsku, kde sa vysťahovali za prácou. Na začiatku vojny a aj počas nej ešte študoval na gymnáziu a už vtedy sa zapájal do odbojovej činnosti proti okupantom. V životopise doslova uviedol: "Možnosť bojovať proti nemeckým vojskám so zbraňou v ruke sa mi dostala 8. júna 1944, hoci som sa hlásil na začiatku toho istého roku, keď nebolo ešte dosť zbraní."

Zapojil sa do odboja v radoch partizánov - maquistov, bol dobrovoľníkom v partizánskej skupine v rámci Organizácie ozbrojeného odboja (ORA). Neskôr bol zaradený aj do paradesantného práporu Francúzskych vojenských síl vnútorného odboja (FFI). Zúčastnil sa na oslobodzovaní kraja Limousin, mesta Limoges a aj St. Nazaire na Atlantickom pobreží. V zoznamoch príslušníkov jednotiek bol ako dobrovoľník podľa dostupných dokumentov od 8. júna 1944 do 15. júna 1945. Ondrej Bubniak sa s rodinou vrátil do Československa v roku 1946.

Na udalosť zavítajú aj svetoví lídri

Kancelária prezidenta pripomína, že François Hollande do Normandie pozval sedemnásť hláv štátov a vlád. Spomienkové podujatie sa koná vo francúzskom Ouistrehame a miestom ceremónie bude jedna z pláží vylodenia Sword.

Medzi hosťami zo 17 krajín budú popri hostiteľovi, prezidentovi Francúzska Françoisovi Hollandovi, aj britská kráľovná Alžbeta II., premiér Veľkej Británie David Cameron, prezident USA Barack Obama, prezident Ruskej federácie Vladimír Putin, novozvolený prezident Ukrajiny Petro Porošenko, spolková kancelárka Nemecka Angela Merkelová a ďalší.

Vylodenie v Normandii 6. júna 1944 je kľúčovým dátumom v histórii druhej svetovej vojny. Samotné vylodenie a následné boje o Normandiu si vyžiadali mimoriadne obete na životoch. Cieľom spomienkovej slávnosti je vzdať česť spojencom padlým vo Francúzsku a žijúcim vojnovým veteránom, z ktorých sa tento rok malá skupina zúčastní i na oficiálnom obede hláv štátov a vlád.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský

Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský

VČERA - 21:07Domáce

Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský.

Muž, ktorý pred nemocnicou kričal a schvaľoval atentát, dostal tri mesiace

Muž, ktorý pred nemocnicou kričal a schvaľoval atentát, dostal tri mesiace

VČERA - 19:09Domáce

Na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov odsúdil v nedeľu Okresný súd v Banskej Bystrici v tzv. superrýchlom konaní Ivana Č.

Polícia eviduje skoro 50 prípadov schvaľovania trestného činu

Polícia eviduje skoro 50 prípadov schvaľovania trestného činu

VČERA - 18:54Domáce

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu alebo jeho páchateľa.

K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

VČERA - 17:44Domáce

Situáciou po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa má v stredu (22. 5.) pred rokovaním vlády zaoberať bezpečnostná rada štátu.

Eštok: Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

Eštok: Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

VČERA - 17:38Domáce

Výkon policajtov je po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) navýšený zhruba o 30 až 40 percent.