• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
18°Bratislava

Fico sa teší, Slovensko sa stalo jediným majiteľom SPP

  • 19:21 04.06.2014
  • BRATISLAVA
Fico sa teší, Slovensko sa stalo jediným majiteľom SPP

Štát sa stal definitívne jediným vlastníkom Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Zavŕšil sa tak proces prevzatia 49-percentného podielu SPP od českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH).

Súvisiace:

Penta a J&T tunelujú Slovenskú poštu, tvrdí Alojz Hlina

Miliardár Křetinský a J&T sú krok od ovládnutia EPH

Cena plynu sa počas Ficovej vlády nezvýši

"Považujeme to za veľmi prospešné pre túto krajinu. Ľudia sa nemusia obávať, že by došlo k zvyšovaniu cien plynu. Považujeme proces prevzatia SPP z hľadiska cenovej politiky za veľmi dôležitý. Ja sa z toho rozhodnutia veľmi teším," povedal na tlačovej besede po rokovaní vlády premiér Robert Fico.

"Dnes bola táto transakcia schválená na valnom zhromaždení spoločnosti. Dovolíme novovyberaných predstaviteľov SPP v najbližších dňoch. Začiatkom budúceho týždňa bude proces výberového konania ukončený," dodal minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

Kabinet Roberta Fica schválil prevzatie 49-percentného podielu SPP od českej spoločnosti EPH v septembri 2013. Štát má v pláne ovládnuť cenotvorbu zemného plynu pre odberateľov v najväčšom slovenskom dodávateľovi plynu.

"Nebudeme podávať nezmyselné cenové návrhy, ktoré by poškodzovali ľudí. Budeme mať absolútnu kontrolu nad kalkuláciou nákladových položiek," podotkol Fico s tým, že cenovú stabilitu v oblasti cien plynu udržia minimálne ešte počas dvoch rokov vládnutia jeho kabinetu.

Nové podmienky sú výhodnejšie

Jedinou cenou za prevzatie materskej spoločnosti SPP je prevzatie celého dlhu v objeme 120 mil. eur, ktorý podnik vygeneroval aj vďaka regulácii cien plynu v segmente domácností. Premiér Fico verí, že aj vďaka novej zmluve s Gazpromom sa podarí štátu konsolidovať hospodárenie vo firme v priebehu štyroch rokov.

"Nové podmienky sú výhodnejšie ako to bolo v minulosti," dodal Fico. Strata sa podľa neho bude negovať aj vďaka novým podmienkam pri uskladňovaní ruského plynu v zásobníkoch či pripravovanej reštrukturalizácii podniku.

EPH chápe snahu štátu získať SPP. "Regulovaná cena zemného plynu pre domácnosti na Slovensku dlhodobo nepokrýva náklady a zachovanie nízkych cien pre segment domácnosti je politickou prioritou súčasnej slovenskej vlády, ktorú rešpektujeme. V takom prípade je plná kontrola štátu na obchodníkom s energiami logickým riešením, ktoré eliminuje riziko sporov oboch akcionárov," uviedol predseda predstavenstva EPH Daniel Křetínský, ktorý dodal, že SPP zanechávajú štátu v lepšej kondícii, ako podnik kupovali od predchádzajúcich akcionárov.

Kontroluje aj dcérske spoločnosti

Česká spoločnosť EPH, ktorú ovládajú českí podnikatelia Daniel Křetinský a Petr Kellner a slovenská finančná skupina J&T, kúpila začiatkom minulého roka 49-percentný podiel SPP od bývalých akcionárov, spoločností GDF Suez a E.ON Ruhrgas, za 2,6 mld. eur. EPH naďalej zostáva minoritným vlastníkom s manažérskou kontrolou v dvoch dcérskych spoločnostiach SPP Distribúcia a Eustream.

Majoritným vlastníkom je štát. Slovensko spolu s SPP taktiež získalo kontrolu nad niektorými jej dcérskymi spoločnosťami. Ide o firmy SPP CZ a SPP CNG. Podnik SPP CZ je obchodníkom s energiami v Českej republike. Spoločnosť SPP CNG je dodávateľom stlačeného zemného plynu a prevádzkovateľom siete plniacich staníc.

Požiadali o stiahnutie ratingového hodnotenia

SPP požiadal ratingové spoločnosti o stiahnutie ratingového hodnotenia. Ako informoval hovorca SPP Peter Bednár, ide o strategický zámer vyplývajúci z reorganizácie skupiny SPP, podľa ktorého materská spoločnosť SPP nebude využívať na financovanie svojich činností nástroje, pri ktorých je potrebné ratingové hodnotenie.

"V rámci reorganizácie skupiny sa veľká časť dlhov, ktoré v minulosti obhospodarovala skupina SPP, preniesla na infraštruktúrne spoločnosti. SPP, dodávateľ plynu a elektriny, sa týmito krokmi finančne odbremenil a v súčasnosti nastavil politiku minimálneho čerpania cudzích zdrojov," vysvetlil Bednár.

Spoločnosť do budúcna nepočíta s emitovaním dlhopisov na zahraničných trhoch, ani so získavaním úverov, pre ktoré je nutné vykonávať proces finančne nákladných ratingov. "Pri finančnom riadení budeme okrem toho uplatňovať princíp nezadlžovania spoločnosti. Tento krok je aj v súlade s celkovou snahou o znižovanie prevádzkových nákladov podniku," konštatoval Bednár.

SPP klesol vlani zisk, zmeny nastali v predstavenstve

Spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP) dosiahla v minulom roku čistý zisk vo výške 268 miliónov eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 97 miliónov eur.

"Dôvodom medziročného poklesu je najmä zníženie objemu predaja zemného plynu SPP na domácom trhu v dôsledku rastúcej konkurencie. Ďalším dôvodom je aj ukončenie príjmu z prenájmu tranzitnej infraštruktúry, ktorá vo februári 2013, v súlade s platnou európskou legislatívou, prešla do majetku medzinárodného prepravcu zemného plynu, Eustream," okomentoval dosiahnuté výsledky hovorca SPP Peter Bednár.

SPP vlani zaznamenal výnosy z predaja výrobkov a služieb v objeme 1,861 miliardy eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o 6-percentný nárast. "Nárast bol spôsobený najmä aktivitou SPP na komoditnom trhu s cieľom kompenzovať pokles príjmov na domácom trhu," dodal Bednár.

Valné zhromaždenie spoločnosti SPP okrem schválenia dosiahnutých hospodárskych výsledkov taktiež schválilo personálne zmeny v predstavenstve a v dozornej rade SPP. Novým predsedom predstavenstva SPP sa s účinnosťou od 5. júna 2014 stáva Alexander Sako, ktorý v tejto funkcii vystriedal Daniela Křetínského. Potom ako začal štát kontrolovať celý podnik SPP, v predstavenstve ukončili svoje pôsobenie zástupcovia EPH Jan Špringl, Pavel Horský a Jiří Nováček a v dozornej rade SPP Peter Korbačka.

Slovenský plynárenský priemysel je energetická spoločnosť. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. SPP poskytuje dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch. V súčasnosti dodáva elektrinu a plyn pre 1,3 milióna zákazníkov. V SPP vlani pôsobili dvaja akcionári. Štát ovládal 51 % akcií a česká spoločnosť Energetický a průmyslový holding držala 49 % akcií. Od júna tohto roku prebrala SPP pod kontrolu výlučne Slovenská republika.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

DNES - 20:01Domáce

Vírus, ktorého cieľom je získať peniaze obetí bez toho, aby čokoľvek spozorovali, sa v minulosti už vyskytoval aj na Slovensku.

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

DNES - 18:55Domáce

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodnou hladinou.

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

DNES - 16:18Domáce

Po zrážke s osobným autom za Prešovom v smere na Kapušany prišiel v utorok popoludní o život motorkár.

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

DNES - 15:38Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,2 percenta hlasov.

Slovensko posiela Ukrajine desať áut, ktoré prispejú k záchrane životov

Slovensko posiela Ukrajine desať áut, ktoré prispejú k záchrane životov

DNES - 15:35Domáce

Slovensko posiela na Ukrajinu desať áut, ktoré budú použité v rámci asistencie pri záchrane životov či vyrovnávaním sa s následkami živelných pohrôm.