• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
23°Bratislava

Pre predaj pozemkov pri zimnom štadióne sa vedie trestné stíhanie

  • 11:00 29.05.2014
  • BRATISLAVA
Pre predaj pozemkov pri zimnom štadióne sa vedie trestné stíhanie

Pre pozemky pod hotelom Doubletree by Hilton pri Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave i v okolí neho, ktoré hlavné mesto ešte v roku 2012 predalo akciovej spoločnosti Tehelné pole, sa dnes vedie trestné stíhanie.

Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave

Pre pozemky pod hotelom Doubletree by Hilton pri Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave i v okolí neho, ktoré hlavné mesto ešte v roku 2012 predalo akciovej spoločnosti Tehelné pole, sa dnes vedie trestné stíhanie. Od začiatku apríla polícia vyšetruje pravdivosť znaleckého posudku, na základe ktorého boli nehnuteľnosti ohodnotené a mesto podľa neho pozemky predalo. Vyplýva to z oficiálneho dokumentu Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave, ktorý má TASR k dispozícii.

"V trestnej veci prečinu nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu bolo vydané uznesenie o začatí trestného stíhania," uvádza sa v dokumente.

Polícia vyšetruje predaj celkovo siedmich pozemkov, ktoré si spoločnosť predtým od mesta prenajímala. V júni 2012 ich ohodnotil znalec Marián Raiter na sumu 250,95 eura za štvorcový meter (m2). Pri výmere 4132 m2 to predstavovalo cenu 1.036.925,40 eura. Mesto pozemky predávalo za 1.037.132 eur. Polícia sa ale nazdáva, že hodnota pozemkov bola minimálne 1.049.899,88 eura a podotýka, že mestu tak vznikla škoda vo výške aspoň 12.767 eur.

Mesto sa pri predaji pozemkov zároveň vzdalo svojho 40-percentného podielu v spoločnosti Tehelné pole, ktorá vlastní hotel DoubleTree by Hilton v Bratislave, za dvojnásobok nominálnej hodnoty svojich akcií. Majoritný akcionár Tehelného poľa, firma TP Slovan, tak podľa schváleného uznesenia získala všetky práva na nový hotel za 26.560 eur.

Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre manipuláciu pri výbere znalcov, ktorí hodnotia cenu majetku mesta, podal začiatkom apríla zase podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel. Keďže však už jedno trestné konanie beží, 19. mája Grendelovo oznámenie na polícii pripojili k tejto trestnej veci. "Ide v podstate o totožné konania," vysvetlil pre TASR hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Vladimír Javorský.

Manipulácia a výber znalca

Vedúci oddelenia správy nehnuteľností Ivan Krištof, ktorého sa primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) rozhodol odvolať z postu ešte v marci, mal manipulovať náhodný elektronický výber znalcov tak, že bol opakovane vybratý znalec, ktorého pre chybu v elektronickom systéme v skutočnosti nebolo možné vyžrebovať. Mal byť vybratý aj znalec, ktorý v zozname znalcov v elektronickom systéme ani nebol zaradený. Upozorňoval na to mestský poslanec Ján Hrčka (nezávislý). V zozname boli podľa neho aj dve znalkyne, ktoré pracujú vo firme bývalého Krištofovho spoločníka.

"Uvedené informácie zakladajú dôvodné podozrenie, že výber znalcov bol manipulovaný úmyselne pre dosiahnutie nižšej predajnej ceny mestského majetku, čo mohlo mať za následok poškodenie hlavného mesta na úkor fyzických a právnických osôb, ktoré mestský majetok nadobudli za takto stanovené ceny," uviedol Grendel v trestnom oznámení. Zároveň podľa jeho slov vzniká podozrenie, že obsah znaleckých posudkov bol úmyselne manipulovaný zo strany takto vyžrebovaných znalcov.

Grendel podal trestné oznámenie pre machinácie pri verejnom obstarávaní, pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku a pre nepravdivý znalecký posudok.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

DNES - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

DNES - 13:16Domáce

41-ročného útočníka obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.