• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
20°Bratislava

SDKÚ-DS navrhuje znížiť výšku firemných daní

  • 7:34 29.03.2014
  • BRATISLAVA
SDKÚ-DS navrhuje znížiť výšku firemných daní

Diskusiou k novele zákona o dani z príjmov, v ktorej poslanci za SDKÚ-DS Ivan Štefanec a Ivan Mikloš navrhujú zníženie firemných daní na úroveň 19 %, uzavreli zákonodarcovia 8. deň 33. schôdze parlamentu. "Firemná daň je jedným z kľúčových nástrojov pre konkurencieschopnosť a aj pre tvorbu pracovných miest," uviedol v rozprave Štefanec.

Vláda nemá víziu

Návrh podľa jeho slov uvoľňuje ruky pre tých, ktorí sú aktívni, aby mohli tvoriť nové pracovné miesta, a pre tých, ktorí sú zamestnaní, aby im peniaze na ruke mohli zostať.

Najväčším problémom na Slovensku je podľa Ivana Štefanca počet nezamestnaných, s čím si vláda nevie dať rady. Vláda podľa neho nemá víziu a žiadne páky, aby oživila rast ekonomiky. "Namiesto toho, aby vytvárala podmienky na lepšiu zamestnanosť, tak zvýšila priame dane, zrušila rovnú daň, zhoršila pracovné právo a zvýšila odvody," konštatoval podpredseda SDKÚ-DS a podotkol, že vláda si po drastickom zvýšení firemnej dane z 19 na 23 percent začala uvedomovať, že urobila chybu a tieto dane následne znížila na 22 percent.

Slovensko má najvyššie dane v regióne

Ako ďalej uviedol Štefanec, Slovensko je stále na rebríčku porovnania výšky firemných daní z postkomunistických krajín najvyššie. "Máme najvyššie firemné dane v regióne. Máme najvyššie dane z krajín, ktoré vstúpili do EÚ a sú v tranzitívnej pozícii. Dokonca aj vyspelejšie krajiny EÚ išli opačnou cestou," podotkol poslanec. Vhodným príkladom je podľa neho Veľká Británia, Dánsko alebo Švédsko, ktoré firemné dane znižovali.

Bývalý minister financií Ivan Mikloš uviedol, že nemá ilúzie o tom, že by Smer tento návrh podporil. Napriek tomu je podľa neho potrebné takéto návrhy predkladať, pretože realita vládu usvedčila z toho, že urobila zlý krok. "Vláda očakávala, že zvýšenie dane zo zisku z 19 na 23 percent prinesie nejaký príjem do štátneho rozpočtu, ktorý sa zďaleka nenaplnil," uviedol Mikloš. Doplnil, že v minulosti sa ukázali dynamické efekty zníženia tejto dane, pričom to neviedlo k zníženiu ale k zvýšeniu rozpočtových výnosov.

Opozičný poslanec zároveň nevylúčil, že z krátkodobého hľadiska môže mať zníženie firemnej dane negatívny vplyv. Nevyužité rezervy v oblasti prezamestnanosti a výdavkov štátnej správy sú však podľa Mikloša tak obrovské, že by vláda, pokiaľ by naozaj chcela, nemala problém prípadné výpadky vykryť.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

DNES - 10:55Domáce

Na mieste požiaru našli muža s rozsiahlymi popáleninami.

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

DNES - 9:14Domáce

Vstupom do EÚ Slovensko získalo významnú podporu eurofondov, pripomína minister zahraničných vecí.

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

DNES - 8:39Domáce

Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie, nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k EÚ.

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

DNES - 8:05Domáce

Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

DNES - 7:30Domáce

Polícia sa obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri pátraní.