• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
10°Bratislava

Je to definitívne, Starý most nafarbia tak, ako chceli ľudia

  • 16:12 27.03.2014
Je to definitívne, Starý most nafarbia tak, ako chceli ľudia

Bratislavský Starý most bude mať zeleno-sivú farbu. S farebným prevedením, ktoré vybrali v internetovej ankete obyvatelia, vo štvrtok súhlasili bratislavskí mestskí poslanci. Volení zástupcovia mesta tak vyšli v ústrety takmer 2500 ľuďom, ktorým sa zeleno-sivé prevedenie mosta páčilo najviac.

Konštrukciu Starého mosta v súčasnosti rozoberajú. O mostné polia majú záujem východoslovenské obce Kladzany, Hencovce, Dlhé Klčovo a Nižný Hrušov, ktoré nimi chcú premostiť rieku Ondavu. Svoj záujem obce deklarovali už koncom minulého roka, bratislavského primátora Milana Ftáčnika preto mestskí poslanci poverili, aby so starostami obcí rokoval.

Vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci súhlasili s bezodplatným prevodom troch mostných polí týmto obciam. Darované časti mosta si obce odvezú na vlastné náklady. Na časti konštrukcie si však obce ešte počkajú, mostné polia totiž v súčasnosti v Bratislave používajú ako podperu pri rozoberaní Starého mosta. Dostať by ich mohli až koncom apríla.

Bratislavský mestský poslanec Oliver Kríž (NEKA) verí, že obce toto gesto ocenia a "v prípade, že sa budeme niekedy snažiť napríklad o zmenu financovania Bratislavy, tak nás v dobrej viere a na znak priateľstva podporia." Sám sa skôr prikláňal k tomu, aby boli časti mosta zužitkované v Bratislave. To však nie je možné, preto návrh nechať mostné polia východoslovenským obciam podporil.

Starý Most v Bratislave začalo mesto rekonštruovať koncom minulého roka, keď ho uzavreli pre verejnosť. Starú konštrukciu mosta odstránia a nahradia novou. Zmení sa aj počet pilierov, dva zbúrajú úplne a nahradia jedným. Piliere, ktoré ostanú zachované, zvýšia.

Zvýši sa tak priepustnosť plavebnej komory. Stará konštrukcia mosta mala byť demontovaná už koncom februára tohto roka, práce sa však zdržali. Môže za to poškodená a hrdzavá konštrukcia, ktorú museli dočasne spevniť oceľovými prvkami, aby sa nikto nezranil. Časový sklz by však mohli pracovníci dobehnúť, od apríla totiž Staré Mesto povolilo nonstop práce na Starom moste.

Prestavba Starého mosta je spolu s vybudovaním električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu súčasťou prvej etapy budovania Nosného dopravného systému v Bratislave. Starý most zrekonštruuje Združenie MHD - STARÝ MOST, ktoré mesto vybralo vo verejnom obstarávaní, a je zložené z firiem Eurovia SK, Eurovia CS a SMP CZ.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

DNES - 8:05Domáce

Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

DNES - 7:30Domáce

Polícia sa obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri pátraní.

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

VČERA - 17:55Domáce

Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar.

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

VČERA - 15:11Domáce

Bratislavská polícia vyšetruje krádež na výstave v dome kultúry v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

VČERA - 13:52Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov.