• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
11°Bratislava

Tymošenková v telefonáte hrozila, že po Rusku nezostane ani spálenisko

  • 13:51 25.03.2014
  • MOSKVA
Tymošenková v telefonáte hrozila, že po Rusku nezostane ani spálenisko

Ukrajinská expremiérka s jednou výhradou potvrdila pravosť záznamu.

Ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková pohrozila, že využije všetky svoje kontakty vo svete, aby po Rusku za jeho anexiu Krymského polostrova "nezostala ani spálená zem".

Stalo sa tak v rozhovore s bývalým tajomníkom ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Nestorom Šufryčom, ktorý sa odohral 18. marca a jeho záznam sa objavil na stránke YouToube, odkiaľ ho prebrali ruské médiá.

Tymošenková s jednou výhradou potvrdila pravosť záznamu. Expremiérka tvrdí, že v rozhovore so Šufryčom nehovorila o tom, že proti ôsmim miliónom etnických Rusov na Ukrajine treba použiť jadrovú zbraň. Vyhlásila, že v skutočnosti povedala, že "Rusi na Ukrajine sú Ukrajinci".

V dvojminútovom rozhovore žena s hlasom podobným Tymošenkovej a muž - predpokladá sa, že ide o poslanca Strany regiónov Šufryča, diskutujú o súčasnej situácii na Ukrajine, najmä na Kryme.

Šufryč pripomína, že on i jeho starší syn sú dôstojníkmi v zálohe a v prípade, že sa situácia na Kryme zhorší, "vezmú zbrane a pôjdu brániť krajinu". 

Tymošenková v rozhovore tiež vyjadruje pripravenosť "vziať samopal a strieľať" a vyslovuje ľútosť, že nebola v krajine v čase, keď došlo k oddeleniu Krymu od zvyšku Ukrajiny. Vyjadrila presvedčenie, že ona by taký vývoj udalostí nedopustila: "Ch..j by odo mňa dostali". 

Situácia na Kryme podľa nej prekročila všetky medze, preto "treba zobrať zbrane a pozabíjať tých čertovských kacapov (pejoratívne pomenovanie Rusov) spolu s ich vodcom". 

"Využijem všetky svoje známosti a zburcujem celý svet, ako len budem môcť, aby od tohto Ruska nezostala ani len spálená zem," vyhlásila Tymošenková. 

Tymošenková priznala, že väčšina záznamu je autentická, jedna krátka pasáž, týkajúca sa použitia jadrovej zbrane proti etnickým Rusom na Ukrajine, je podľa nej zostrihaná. "Zdravím FSB (ruskú tajnú službu)," komentovala to Tymošenková na sieti Twitter a ospravedlnila sa za nepublikovateľné výrazy, ktoré v telefonáte použila. 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes odmietol vzniknutú situáciu komentovať, keďže podľa vlastných slov nevie, "ktorá časť (telefonátu) je pravá a ktorá falzifikovaná".

Predseda proruskej krymskej vlády Sergej Aksionov v reakcii na Tymošenkovej tweet napísal: "Ako sa hovorí, pravda bolí. Budete platiť za vaše slová, podľa zákona. Cela, ktorá vám bola domovom, si vás žiada späť." 

Tymošenkovú v roku 2011 súd odsúdil za sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí pri podpisovaní zmlúv o dodávkach zemného plynu z Ruska v roku 2009. Na slobodu sa dostala deň po tom, ako ukrajinský parlament 22. februára zrušil v trestnom zákonníku paragraf, na základe ktorého bola odsúdená. Začiatkom marca Tymošenková odcestovala do Berlína, kde sa podrobila liečbe problémov s chrbticou. Minulý týždeň sa do Kyjeva vrátila, pričom - zatiaľ neoficiálne - prejavila záujem opäť sa uchádzať o prezidentskú funkciu.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slováci zvíťazili nad Poľskom 4:0, Hlavaj s čistým kontom

Slováci zvíťazili nad Poľskom 4:0, Hlavaj s čistým kontom

VČERA - 22:45Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v stredajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Poľskom 4:0.

Vladimir Putin je rozhorčený atentátom na Fica, hovorí o ohavnom zločine

Vladimir Putin je rozhorčený atentátom na Fica, hovorí o ohavnom zločine

VČERA - 18:46Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov "s rozhorčením" správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej.

Zelenskyj: Útok na Fica je strašný

Zelenskyj: Útok na Fica je strašný

VČERA - 18:25Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za "strašný" čin.

Česko bude pomáhať Ukrajincom s návratom do vlasti, spustí pilotný projekt

Česko bude pomáhať Ukrajincom s návratom do vlasti, spustí pilotný projekt

VČERA - 18:06Zahraničné

Česko od júna spustí pilotný projekt asistovaných dobrovoľných návratov na Ukrajinu.

Orbán: Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa Roberta Fica

Orbán: Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa Roberta Fica

VČERA - 16:33Zahraničné

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán je šokovaný zo stredajšieho útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého zároveň nazval svojím priateľom.