• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
12°Bratislava

KDH čaká, lebo hľadá do ústavy vhodnú formuláciu o sudcoch

  • 6:13 25.03.2014
  • BRATISLAVA
KDH čaká, lebo hľadá do ústavy vhodnú formuláciu o sudcoch

KDH chce so Smerom-SD hľadať spoločnú formuláciu o previerkach sudcov. O posunutí ústavnej novely o justícii a ochrane manželstva do druhého čítania bude parlament hlasovať v utorok 25. marca, definitívne rozhodovanie o návrhu sa čaká na májovej schôdzi.

Ako povedal v pondelok pre agentúru SITA podpredseda KDH Pavol Abrhan, kresťanskí demokrati sú opatrní a preto potrebujú viac času na zhodu, akým spôsobom sa má overovať spôsobilosť sudcov.

Nechcú späť rok 1968

"Nechceme, aby to boli previerky ako v roku 1968 a aby to štátna moc nemohla zneužívať na čistky v súdnictve. Chceme však, aby aj v justícii bolo možné, keď sudcovia nekonajú eticky a morálne, dostať ich mimo súdnictvo," povedal Abrhan. Zatiaľ obe strany k spoločnej formulácii nedospeli. "Budeme hľadať. Získali sme čas medzi prvým a druhým čítaním na hľadanie najvhodnejšej formulácie," dodal.

Poslanec NR SR za Most-Híd Gábor Gál sa obáva, aby sa z previerok nestali čistky. Podľa neho neprichádza do úvahy, aby Most-Híd podporil bianco zmenku Smeru-SD v ústave, ktorú si môže táto strana potom prispôsobiť obyčajným zákonom. Gál si nevie predstaviť také previerky, na ktoré by politické strany nemali vplyv. Mohol by to byť síce podľa neho nejaký justičný orgán, ale v súčasnosti sa mu to nezdá ako vhodné východisko.

O ústavnej novele zahlasujú v utorok

Premiér Robert Fico v nedeľu povedal, že považuje niektoré zvažované zmeny v justícii za dôležitejšie, ako je návrh na oddelenie funkcie predsedu súdnej rady od šéfa najvyššieho súdu. Podľa Fica je napríklad dôležitejšie, že idú do obmedzenia trestnoprávnej imunity sudcov, že plánujú obmedzenie práce sudcov na doma a podobne.

"Pre mňa je dôležité, že sme pripravení hovoriť o akýchsi previerkach schopností sudcov, pretože potrebujeme niektorých ľudí zo súdnictva dostať takýmto spôsobom preč," povedal Fico v dueli prezidentských kandidátov v televízii TA3.

O ústavnej novele Smeru-SD a KDH má parlament hlasovať v utorok. Tému možných zmien v justícii otvoril Fico po šiestich rokoch vo funkcii premiéra koncom januára. Do ústavnej novely vládny Smer-SD zlúčil tri návrhy, ktoré už skôr do parlamentu predložila opozícia, jednu z nich rozšíril o ďalšie zmeny a pod tento návrh sa podpísalo i KDH. Sudcovské previerky v návrhu novely ešte nie sú, majú sa do návrhu zaviesť v druhom čítaní. Okrem toho je v návrhu aj zakotvenie manželstva v ústave.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

VČERA - 17:55Domáce

Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar.

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

VČERA - 15:11Domáce

Bratislavská polícia vyšetruje krádež na výstave v dome kultúry v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

VČERA - 13:52Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov.

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

VČERA - 13:10Domáce

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

VČERA - 12:06Domáce

Polícia upozorňuje motoristickú verejnosť na dočasnú úplnú uzáveru cesty I/79 v okrese Trebišov v úseku Veľaty - Luhyňa - Čerhov, ku ktorej dôjde v nedeľu od 14.00 h.