• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Do štvrťfinále Ligy majstrov chcú plzenskí Slováci, aj Lazio

  • 10:18 13.03.2013
  • BRATISLAVA
Do štvrťfinále Ligy majstrov chcú plzenskí Slováci, aj Lazio

Najväčšie šance na postup do štvrťfinále futbalovej Európskej ligy UEFA 2012/2013 budú mať vo štvrtkových osemfinálových odvetách turecký Fenerbahce Istanbul, švajčiarsky FC Bazilej, anglický Tottenham Hotspur a talianske Lazio Rím.

Plzenčania v kádri aj so štvoricou slovenských futbalistov Matúšom Kozáčikom, Mariánom Čišovským, Marekom Bakošom a Michalom Ďurišom budú musieť poriadne zabojovať o miestenku medzi najlepších osem tímov.

Zverenci trénera Pavla Vrbu prehrali v prvom zápase v plzenskej Doosan aréne gólom v poslednej desaťminútovke, keď sa strelecky presadil Pierre Webó. "Viktoriáni" nenašli recept na dobre organizovanú hru zverencov Aykuta Kocamana, s ktorými na západ Čiech necestoval Slovák Miroslav Stoch.

"Myslím si, že taktika bude minimálne v úvode stretnutia rovnaká ako v domácom zápase. Samozrejme, ak by sa stretnutie pre nás nevyvíjalo dobre, v závere by sme museli otvoriť hru a riskovať," povedal pre agentúru SITA slovenský stopér Marián Čišovský.

"Do Istanbulu ideme s cieľom streliť gól, nebude to však jednoduché, pretože si uvedomujeme, že Fenerbahce disponuje kvalitnými hráčmi," dodal 33-ročný rodák z Humenného.

V akcii bude aj ďalší Slovák Tomáš Hubočan pôsobiaci v Zenite Petrohrad. Víťaz druhej najprestížnejšej európskej klubovej súťaže z roku 2008 však prehral na ihrisku Bazileja 0:2 a bude mať čo robiť, aby prenikol do štvrťfinále. Zenitu sa to na európskej scéne nepodarilo v uplynulých troch sezónach.

Zaujímavosťou je fakt, že od vzniku EL UEFA v sezóne 2009/2010 vyhral Zenit všetky svoje domáce zápasy o dva góly. Naopak, Bazileju sa v európskych pohároch na ihriskách súperov nedarí, neuspel v ostatných piatich vystúpeniach. Zenit Petrohrad a FC Bazilej sú jedinými úradujúcimi šampiónmi svojich krajín, ktorí stále figurujú v súťaži.

Hráči Tottenhamu si v prvom osemfinálovom dueli vypracovali na domácom trávniku proti Interu Miláno pohodlný trojgólový náskok a štvrťfinálový vlak by im nemal ujsť. "Spurs" neinkasovali od talianskeho mužstva v posledných štyroch vzájomných súbojoch, okrem minulotýždňového víťazstva 3:0 majú na konte tri bezgólové remízy.

Video: Viktoria Plzeň si poradila s Neapolom

Navyše, Angličania neprehrali vonku v ostatných piatich vystúpeniach v európskom pohári. Tottenham a iný taliansky klub Lazio Rím sú jedinými tímami štartujúcimi v skupinovej fáze EL UEFA 2012/2013, ktorí nenašli v doterajších deviatich zápasoch premožiteľa. Obidva kluby sa kvalifikovali do vyraďovacej časti zo základnej J-skupiny.

Rímske Lazio má taktiež solídne šance na postup, v prvom osemfinále si poradilo s domácim Stuttgartom 2:0. O dobrých vyhliadkach Rimanov svedčí aj fakt, že v tejto sezóne EL UEFA inkasovali v piatich domácich zápasoch len raz.

Lazio sa naposledy predstavilo v osemfinálovej fáze na európskej scéne v sezóne 2002/2003, keď vo vtedajšom Pohári UEFA prešlo cez poľský tím Wisla Krakov. Nemecký klub sa v play-off EL UEFA neradoval z víťazstva ani v jednom domácom stretnutí (tri remízy, dve prehry, pozn.), ale naopak, uspel v troch zo štyroch duelov na ihrisku súpera.

Najväčším prekvapením prvých meraní síl bolo asi domáce víťazstvo Steauy Bukurešť nad anglickým FC Chelsea 1:0. Steaua bola jediným tímom, ktorý dokázal postúpiť zo šestnásťfinále EL napriek prehre v úvodnom zápase. Anglický tím sa môže stať prvým mužstvom, ktoré by dokázalo v priebehu dvoch rokov triumfovať v dvoch najlepších európskych súťažiach - v obrátenom poradí.
Program štvrtkových odvetných duelov osemfinále futbalovej Európskej ligy UEFA 2012/2013 (časy sú uvedené v SEČ):
18.00 h: Rubin Kazaň (Rus.) - UD Levante (Šp.), rozhoduje: Stavrev (Mac.), prvý zápas: 0:0
18.00: Zenit Petrohrad (Rus.) - FC Bazilej (Švaj.), rozhoduje: Gil (Poľ.), prvý zápas: 0:2
19.00: Inter Miláno (Tal.) - Tottenham Hotspur (Angl.), rozhoduje: Bebek (Chor.), prvý zápas: 0:3
21.05: FC Chelsea (Angl.) - Steaua Bukurešť (Rum.), rozhoduje: Lannoy (Fr.), prvý zápas: 0:1
21.05: Fenerbahce Istanbul (Tur.) - Viktoria Plzeň (ČR), rozhoduje: Gräfe (Nem.), prvý zápas: 1:0
21.05: Girondins Bordeaux (Fr.) - Benfica Lisabon (Portug.), rozhoduje: Hategan (Rum.), prvý zápas: 0:1
21.05: Newcastle United (Angl.) - Anži Machačkala (Rus.), rozhoduje: Aytekin (Nem.), prvý zápas: 0:0
21.05: Lazio Rím (Tal.) - VfB Stuttgart (Nem.), rozhoduje: Hagen (Nór.), prvý zápas: 2:0
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.