• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
10°Bratislava

Bezpečnostná rada SR je pre Ukrajinu v pohotovosti

  • 19:56 01.03.2014
  • BRATISLAVA
Bezpečnostná rada SR je pre Ukrajinu v pohotovosti

Premiér Robert Fico so znepokojením sleduje eskaláciu napätia v susednej Ukrajine. "Vyzývame všetky zúčastnené strany na maximálnu zdržanlivosť a na politické a diplomatické riešenie krízy. Bezpečnostná rada SR je uvedená do pohotovosti," uvádza sa vo vyhlásení predsedu vlády, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová.

Vyhlásenie premiéra Fica považuje podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec za veľmi pasívne. Podľa neho nestačí situáciu len sledovať, ale je potrebné aktívne konať. "Je načase, aby sa predseda vlády nevenoval len prezidentskej kampani, aby jasne zaujal stanovisko odmietnutím násilnej vojenskej invázie a prispel ku pokojnému vyriešeniu napätej situácie," povedal Štefanec agentúre SITA.

Akékoľvek narušenie územnej celistvosti Ukrajiny považuje SDKÚ-DS za veľmi nebezpečné riešenie, ktoré by len ďalej stupňovalo napätie. "Jednoznačne odmietame vojenskú okupáciu územia suverénnej krajiny. Slovensko a Európska únia musí urobiť všetko pre to, aby odvrátili vojenské riešenie," ukončil Štefanec.

Ministerstvo zahraničných vecí vydalo pre cestujúcich na Ukrajinu upozornenie druhého stupňa a Slováci by mali zvážiť nevyhnutnosť cestovania do niektorých častí Ukrajiny.

"Vzhľadom na zhoršenú bezpečnostnú situáciu, súvisiacu s nesankcionovaným pohybom príslušníkov ruských ozbrojených síl v Autonómnej republike Krym a v Sevastopoli, odporúča Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky až do odvolania občanom Slovenskej republiky zrušiť alebo odložiť cestu do týchto regiónov, ako aj do regiónov na východe a juhovýchode Ukrajiny," uvádza sa v odporúčaní rezortu diplomacie.

Ministerstvo tiež odporúča Slovákom nachádzajúcim sa v krajine, prípadne už cestujúcim, aby sa nezapájali do manifestačných alebo protestných akcií a ani sa nezdržiavali na miestach zhromažďovania sa veľkého počtu ľudí. "Situácia na Ukrajine je momentálne nepredvídateľná a môže sa stále meniť," varuje rezort zahraničia.

V hlavnom meste Kyjev funguje metro aj verejná hromadná doprava. Slovenským občanom ministerstvo neodporúča cestovať automobilmi, pri ceste železnicou sú možné obmedzenia. Zastupiteľský úrad v Kyjeve a Generálny konzulát v Užhorode situáciu v krajine monitorujú a o ďalšom vývoji budú priebežne informovať. Rezort diplomacie tiež Slovákom odporúča, aby v prípade cestovania na Ukrajinu registrovali na stránke ministerstva.

Súvisiace:

Parlament vyhovel Putinovi, na Ukrajinu môže vyslať armádu

Rusko by za intervenciu na Ukrajine zaplatilo, varuje Obama



Ukrajinu ovládli zločinci, zbavil sa zodpovednosti Janukovyč

Za vlády Janukovyča zmizli z rozpočtu miliardy dolárov

Únia opäť pokúša s dohodou, ktorá bola rozbuškou na Ukrajine

Horná komora ruského parlamentu v sobotu vyhovela prezidentovi Vladimirovi Putinovi a umožnila mu vyslať na Ukrajinu armádu. Urobila tak len dve hodiny po tom, ako jej šéf Kremľa poslal svoju žiadosť.

O vyslaní ruských vojakov do zahraničia môže rozhodovať výlučne horná komora parlamentu a takýto krok si nevyžaduje súhlas dolnej komory Štátnej dumy.

Putin svoju žiadosť zdôvodnil "mimoriadnou situáciou na Ukrajine a ohrozením životov ruských občanov". Ruské ozbrojené zložky by mali na Ukrajine zostať "až do normalizácie tamojšej politickej situácie".

Viaceré západné krajiny začali vyzývať svojich obyvateľov, aby nenavštevovali Krymský polostrov a v prípade, že sa tam nachádzajú, ho okamžite opustili.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

DNES - 8:39Domáce

Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie, nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k EÚ.

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

DNES - 8:05Domáce

Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

DNES - 7:30Domáce

Polícia sa obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri pátraní.

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

VČERA - 17:55Domáce

Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar.

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

VČERA - 15:11Domáce

Bratislavská polícia vyšetruje krádež na výstave v dome kultúry v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom na sociálnej sieti.