• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
18°Bratislava

Janukovyč a Putin hovoria o pokuse o prevrat

  • 16:27 19.02.2014
  • KYJEV
Janukovyč a Putin hovoria o pokuse o prevrat

Devätnásť z 26 doterajších obetí novej vlny protivládnych nepokojov na Ukrajine podľahlo strelným zraneniam, informoval dnes v Kyjeve predstavitelia mestského odboru zdravotníctva.

Protivládni demonštranti nesú postreleného policajta počas potýčky s poriadkovou políciou na Námestí nezávislosti v Kyjeve 19. februára 2014.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč obvinil dnes prozápadných opozičných lídrov z pokusu chopiť sa moci silou. Vo vyhlásení zverejnenom prostredníctvom internetu ďalej uviedol, že upustil od použitia sily, hoci ho jeho poradcovia tlačili k tomu, aby zaujal tvrdší postoj.

"Títo politici - ak môžem použiť tento výraz - sa bez akéhokoľvek mandátu od občanov, protiprávne a v rozpore s ústavou Ukrajiny uchýlili k pogromom, podpaľačstvu a vraždám, aby sa pokúsili získať moc,"citovala agentúra Reuters z Janukovyčovho vyhlásenia.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina v tejto súvislosti zdôraznil, že Kremeľ preferuje politiku nezasahovania do vnútorných záležitostí Ukrajiny. Dodal, že Putin a Jankovyč v noci spolu telefonovali a označili udalosti na Ukrajine za pokus o prevrat.

Maďarsko podporuje návrh na uvalenie sankcií na Ukrajinu, ak sa vláde nepodarí vyriešiť tamojšiu krízu. "Podporujeme ich," uviedol pre Reuters hovorca maďarského ministerstva zahraničných vecíGábor Kaleta. "Ukrajinská vláda má rozhodujúcu úlohu pri riešení situácie. Ak si nesplní túto povinnosť, potom musí byť k tomu donútená aj medzinárodnými sankciami," dodal Kaleta.

Nutnosť zavedenia "rýchlych a cielených" sankcií na európskej úrovni spomenuli počas telefonického rozhovoru aj francúzsky prezident Francois Hollande a poľský premiér Donald Tusk. Sankcie by mali byť podľa nich uvalené na ľudí, ktorí sú zodpovední za násilie v Kyjeve.

Za uvalenie sankcií na iniciátorov násilností je podľa agentúry DPA aj Nemecko, čo zaznelo v Paríži na spoločnej tlačovej konferencii kancelárky Angely Merkelovej a Francoisa Hollanda.

Ministerstvo obrany popiera správy o posilách pre Kyjev

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes oficiálne dementovalo šíriace sa informácie o redislokácii vojakov a bojovej techniky do Kyjeva na potlačenie protivládnych nepokojov. Informovala o tom agentúra UKRINFORM.

Tá priniesla správu, že ministerstvo obrany v súvislosti s výbušnou situáciou v krajine posilňuje ochranu svojich objektov, najmä tých, ktoré slúžia ako muničné sklady. Zrejme ide o reakciu na situáciu, keď sa demonštranti v Kyjeve v utorok zmocnili Domu dôstojníkov, ktorý patrí armáde. 

Agentúra UNKRINFORM v súvislosti so spomínanými fámami pripomenula, že bývalý minister obrany Anatolij Hrycenko dnes vyhlásil, že Pavel Lebedev, ktorý je poverený vedením rezortu obrany, údajne vydal rozkaz, aby z Dnipropetrovska do Kyjeva vyslali 500 príslušníkov tamojšej paradesantnej brigády v plnej bojovej pohotovosti. 

Situácia v Kyjeve je relatívne pokojná, ale podľa správ z regiónov opoziční aktivisti pokračujú v útokoch na sídla regionálnych a mestských samospráv, prokuratúry, súdy či kasárne. 

V samotnom Kyjeve bezpečnostné zložky od utorka večera pokračujú v operácii, ktorej kódový názov je Bumerang, ako dnes pre agentúru UNIAN uviedol poslanec, policajný generál Gennadij Moskaľ, ktorý je podpredsedom parlamentného výboru pre boj s organizovaným zločinom. 

Pre UNIAN Moskaľ spresnil, že je vypracovaný aj scenár pre druhú operáciu - Vlna -, ale na jej začatie musí vydať rozkaz minister vnútra Vitalij Zacharčenko. 

Moskaľ dodal, že ukrajinské vedenie obe operácie pred časom konzultovalo s nemenovaným ruským odborníkom, ktorý ich však veľmi skritizoval a poukázal na to, že sa nezaobídu bez vysokého počtu obetí na životoch na oboch stranách a ďalšími nepredvídateľnými následkami. "Ako vidíme, jeho rady boli namieste, ale nikto ho neposlúchol," uviedol Moskaľ. 

Mohutné protivládne nepokoje sa v Kyjeve obnovili v utorok, keď sa dav demonštrantov vydal na pochod k parlamentu, aby jeho blokádou podporil požiadavku opozície na návrat krajiny k parlamentno-prezidentskému systému a pozmenenej ústave z roku 2004, ktorá by prezidenta zbavila časti jeho rozsiahlych právomocí v prospech zákonodarnej a výkonnej moci. Počas pochodu demonštrantov mestom došlo k potýčkam s policajnými zložkami i provládnymi provokatérmi.

Devätnásť z 26 doterajších obetí novej vlny protivládnych nepokojov na Ukrajine podľahlo strelným zraneniam, informoval dnes v Kyjeve predstavitelia mestského odboru zdravotníctva. 

Jeden človek zomrel na otravu splodinami horenia, dvoch postihol srdcový záchvat, dvaja ďalší podľahli bodno-rezným ranám a jedného mladého účastníka protestov zrazilo auto.

Predstavitelia kyjevskej radnice dodali, že stav 35 účastníkov protivládnych demonštrácií je veľmi vážny alebo vážny. 

Ukrajinské ministerstvo vnútra dnes vyhlásilo, že jeho príslušníci nemajú vo výzbroji strelné zbrane s ostrými nábojmi, ale výlučne len zbrane nesmrtiace. Podľa ministerstva strelné zranenia, ktorým podľahla väčšina obetí poslednej vlny protivládnych nepokojov v Kyjeve, majú na svedomí ozbrojení radikálni prívrženci opozície.

Ministerstvo vo svojom dnešnom vyhlásení ďalej konštatuje, že o tom svedčí charakter zranení: strelné zranenia na zátylku alebo iných častiach tela, ale aj zhabané zbrane.

V súvislosti s najnovšími nepokojmi v Kyjeve polícia zadržala 59 podozrivých osôb, informovala dnes agentúra UNIAN.

Kyjevčania sú solidárni s Majdanom - nosia tam potraviny, vodu i lieky

Kyjevčania sú solidárni s účastníkmi protivládnych protestov a do Michajlovského kláštora, ktorý je jedným z miest, kde sa pomoc pre Majdan sústreďuje, prinášajú potraviny a teplé oblečenie.

Ku kláštornému komplexu sa pritom teraz dá dostať len pešo, pretože dopravná polícia od utorka večera uzavrela všetky cesty v centre mesta. V Kyjeve nepremáva ani metro. Radnica vydala nariadenie, že ostatné druhy mestskej hromadnej dopravy majú dnes cestujúcich prepravovať zdarma. Podľa tlačovej agentúry UNIAN sa však v praxi toto nariadenie často porušuje, alebo o ňom vodiči ani nevedia.

UNIAN ďalej informuje, že po tom, ako policajné a zásahové jednotky v utorok večer podnikli útoky na barikády na Námestí nezávislosti, čo bol pokus o rozohnanie protivládnej demonštrácie, sa mnoho Kyjevčanov vydalo do obchodov, aby si pre každý prípad urobilo zásoby základných potravín. V mnohých obchodoch tak dnes chýbal chlieb, pečivo, mlieko alebo toaletný papier.

Zásoby balenej vody a balíky s jedlom či liekmi však Kyjevčania prinášajú aj priamo na Námestie nezávislosti. Predtým však balíky musia prejsť kontrolou domobrany, ktorá sa na Majdane v snahe zabezpečiť poriadok sformovala krátko po začatí protivládnych protestov vlani v novembri, približuje agentúra Ukrinform.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Novú kuchyňu WCK v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi

Novú kuchyňu WCK v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi

DNES - 21:19Zahraničné

Jedna z prevádzok charitatívnej organizácie WCK v palestínskom Pásme Gazy ponesie meno po poľskom dobrovoľníkovi WCK Damianovi Sobólovi, ktorý nedávno zahynul pri útoku izraelskej armády.

Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany

Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany

DNES - 21:16Zahraničné

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné zastáva názor, že silnejšia európska spolupráca v oblasti obrany by popri aliancii NATO fungovala ako "druhá životná poistka".

Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

DNES - 19:26Zahraničné

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia.

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

DNES - 18:13Zahraničné

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

DNES - 13:20Zahraničné

Pápež František viedol v nedeľu bohoslužbu na Námestí sv. Marka v Benátkach a varoval pritom pred poškodzovaním životného prostredia a nadmerným cestovným ruchom.